Rebecca Zhu

1. 2. 2023

Australská ministryně zahraničních věcí Penny Wongová vyzvala všechny země, aby zvážily, co mohou udělat pro zastavení „katastrofické“ války v Indo-Pacifiku.

Ve včerejším projevu v londýnském Centre for Grand Strategy patřícím pod King’s College politička uvedla, že na tomto regionu záleží všem, protože se tam soustřeďuje „přetváření našeho světa“.

„V tomto příběhu nejsme nezúčastněnými diváky,“ uvedla Wongová, přičemž zmínila, že na prahu Austrálie se v současné době odehrává největší budování vojenské síly na světě.

Severní Korea provedla více než 60 odpalů balistických raket, zatímco Peking militarizoval umělé ostrovy v Jihočínském moři a podepsal bezpečnostní dohodu se Šalamounovými ostrovy.

Čínský režim rovněž urychluje zvyšování svého jaderného arzenálu, kromě mnoha dalších snah o militarizaci regionu a zvýšení své přítomnosti.

„Pokud by v Indo-Pacifiku vypukl konflikt, mělo by to katastrofální následky – pro naše lidi a naši prosperitu. A vzhledem k ústřední roli Indo-Pacifiku pro globální prosperitu a bezpečnost by náklady přesáhly náš rámec a zasáhly by všechny regiony,“ prohlásila Wongová.

Ministryně zahraničí zároveň uvedla, že názor Austrálie přímo přednesla svému čínskému protějšku během své prosincové návštěvy Pekingu.

„Austrálie považuje investice do našich budoucích obranných schopností za zásadní pro odvrácení konfliktu a udržení strategické rovnováhy v Indo-Pacifiku,“ uvedla Wongová.

Austrálie nespoléhá pouze na sebe. S Velkou Británii a USA utvořila bezpečnostní pakt AUKUS, která má zajistit rozvoj obranyschopnosti i zajistit stabilitu v regionu. Wongová se 1. – 2. února společně s australským ministrem obrany Richardem Marlesem účastní v Londýně setkání se svými protějšky, na němž mimo jiné budou rokovat o pořízení jaderných ponorek.

Marles již dříve označil partnerství v rámci AUKUS za jedno z nejvýznamnějších rozhodnutí Austrálie v oblasti národní bezpečnosti za poslední desetiletí.

Spolupráce s Francií

Návštěva Spojeného království přichází poté, co se Wongová a Marles 30. ledna setkali se svými francouzskými protějšky na schůzce 2+2 v Paříži.

Po jednání ministři naznačili obnovení vztahů, které se zhoršily po zrušení programu výstavby ponorek za 90 miliard dolarů s francouzským dodavatelem obranných zařízení Naval. Obě země se dohodly na podpoře tichomořských priorit a posílení vojenské spolupráce.

(Zleva doprava) Australský ministr obrany Richard Marles, francouzský ministr pro armádu Sebastien Lecornu, francouzská ministryně zahraničních věcí a evropských záležitostí Catherine Colonna a australská ministryně zahraničí Penny Wongová pózují před společným setkáním na Quai dOrsay v Paříži, 30. ledna 2023. (Yoan Valat/POOL/AFP via Getty Images)

„Neexistuje důležitější místo, kde by tato spolupráce měla projevit, než v Tichomoří, kde žije jak Francie, tak Austrálie,“ řekl Marles novinářům a dodal: „Výcvik je pro Francii a Austrálii skutečnou příležitostí spolupracovat na budování obranyschopnosti tichomořských ostrovních zemí.“

Austrálie a Francie se rovněž zaváží ke společným dodávkám 155milimetrových dělostřeleckých granátů na Ukrajinu na znamení větší spolupráce mezi oběma obrannými průmyslovými základnami.

„Dohromady se vyrobí několik tisíc střel ráže 155 milimetrů,“ uvedl ministr ozbrojených sil Francie Lecornu s tím, že Austrálie dodá střelný prach.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil a upravil Ondřej Horecký.

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).