Mary Hong

10. 2. 2023

Lin Jü-tan, bývalá reportérka čínských propagandistických médií, se podělila v rozhovoru s čínskou redakcí The Epoch Times o svou cestu od toho, jak se nechala mást dezinformacemi režimu o Falun Gongu, až po obdiv k odvaze stoupenců této duchovní praxe a vystoupení z komunistických organizací.

Žena vyjádřila politování nad svou naivitou a svěřila se se svým procesem pochopení perzekuce Falun Gongu v Číně. Litovala, jak se svým naivním chováním stala spolupachatelkou zlovůle.

Falun Gong, známý také jako Falun Dafa, je starobylá čínská duchovní praxe sestávající z jednoduchých, pomalých meditačních cvičení a učení založeného na principech pravdivosti, soucitu a tolerance. Její popularita vzrostla v 90. letech 20. století, kdy podle tehdejších oficiálních odhadů dosáhl počet stoupenců v Číně ke konci tisíciletí 70 až 100 milionů přívrženců.

Komunistická strana Číny (KS Číny), která se cítila ohrožena tak obrovskou popularitou, zahájila v červenci 1999 systematickou likvidační kampaň. Od té doby jsou miliony lidí zadržovány ve věznicích, pracovních táborech a dalších zařízeních, kde je s nimi brutálně zacházeno.

Rozzuřený „opičí král“

Lin emigrovala do Spojených států v roce 2012 a předtím byly jediným zdrojem jejích informací publikace a propaganda čínské vlády. Dříve pracovala jako novinářka pro Shanghai Law Journal, hlavní propagandistickou politickou a právní publikaci pod kontrolou metropolitního stranického výboru.

Přiznala, že podlehla politické propagandě režimu, která označovala Falun Gong za pověrčivý. Reportáž státní televize KS Číny z roku 2001, kdy došlo k údajnému sebeupálení přívrženců Falun Gongu na náměstí Nebeského klidu, ji šokovala. Film odvysílal hrůzné záběry sebeupálení, které ji přiměly duchovní disciplínu odsoudit.

V roce 2001 společnost International Educational Development, Inc., předložila OSN video, které potvrdilo, že sebeupálení bylo zinscenovanou událostí, kterou zorganizovala státní média KS Číny s cílem zdiskreditovat Falun Gong a ospravedlnit tak před veřejností jeho násilné potlačování.

Podle Světové organizace pro vyšetřování pronásledování Falun Gongu (WOIPFG) by incident mohl být největším známým spiknutím, které čínské vedení podniklo od nástupu komunistické strany k moci, uvedl prezident WOIPFG John Jaw.

Teprve po příjezdu do Spojených států se Lin postupně dozvídala o lžích a brutalitě, které KS Číny využívala v celé své historii, včetně toho, jak zacházela s válečnými zajatci, že tzv. tříleté období přírodních katastrof byl ve skutečnosti velký hladomor vyvolaný Mao Ce-tungem, dozvěděla se o zvěrstvech kulturní revoluce, o masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989 i o pronásledování Falun Gongu.

V roce 2021 přijala Lin na Twitteru jako své uživatelské jméno „Opičí král“, protože Opičí král je známý tím, že „rozsévá zkázu na nebesích“, a zahájila kampaň boje proti komunistickému režimu v rodné vlasti.

Nevědomý spolupachatel zla

O diktatuře jedné strany a politických hnutích věděla: „Byla jsem z KS Číny velmi znechucená, ale ne natolik, abych ji nenáviděla,“ vypráví o časech, než se dostala na Západ.

„Byla jsem příliš naivní… svou náklonností a spravedlností mě KS Číny oklamala a já se místo toho stala spolupachatelkou zla,“ řekla. Její nevědomost ji teď trápí a lituje, že se tak dlouho chovala ošklivě vůči stoupencům Falun Gongu. „Je to pro mě ponižující a nenávidím za to KS Číny, protože mi to velmi ublížilo. Je to velmi osobní.“

Na deníku The Epoch Times oceňuje hlavně to, že jí pomáhá dozvědět se pravdu. Vyzdvihuje zejména úsilí, které Epoch Times vynaložil na pokrytí protestů v Hongkongu v roce 2019.

Vděčnost a důvěra

Lin se svěřila, že si oblíbila mnohé pořady a reportáže deníku The Epoch Times a jeho sesterského média televize NTD. Řekla, že mnohé z těchto pořadů nejen odhalují komunistický režim v Číně, ale jsou také odpovědné k americké společnosti, když odkrývají temnou stránku levicových extremistů v Americe.

„Konečně jsem utekla z Číny a přistála v ráji svých snů, ve Spojených státech amerických. Byla by to ta nejstrašnější noční můra, kdyby se Spojené státy staly druhou Čínou,“ říká Číňanka.

Antikomunismus nestačí, je třeba se zřeknout strany

Lin 24. ledna oznámila své vystoupení z Mladých pionýrů a stala se tak součástí hnutí Tuidang. Jde o iniciativu, kdy se Číňané mohou zřeknout všech pomyslných vazeb, současných i minulých, na Komunistickou stranu Číny. Lidé z Číny tak mají možnost vystoupit buď anonymně či pod svým pravým jménem ze strany a jejích přidružených organizací – Svazu mládeže a Mladých pionýrů.

Podle záznamů Globálního servisního centra pro vystoupení z KS Číny oznámilo od 3. prosince 2004 do 5. února 2023 svůj odchod z komunistické strany a přidružených organizací více než 408 milionů lidí.

„Zřekla jsem se KS Číny pod svým pravým jménem. Odhodila jsem jediný rudý hadr, který ve mně strana zanechala! Ten rudý hadr je komunismus a je špinavý. Cítím se mnohem čistší, svěží a radostnější,“ prohlásila Lin.

Podle pravidel komunistické strany musí žáci základních škol, kteří vstoupí do Mladých pionýrů, nosit rudý šátek jako symbol jednoty mezi komunisty, pionýry a svazáky.

Vstup do Mladého pionýra bere Lin jako skvrnu na svém životě. Domnívá se, že je její odpovědností převzít iniciativu a tuto skvrnu odstranit. „Uznat chybu, kterou člověk v životě udělal, napravit ji a odčinit, to je pro mě smysl vystoupení z Mladého pionýra,“ řekla.

Nebýt součástí komunistické strany je pro ni osvěžující a po duchovní stránce osvobozující. Doufá, že i ostatní její krajané si uvědomí důležitost tohoto kroku a zamyslí se na tím, jakou váhu to pro ně může mít.

Z angličtiny přeložil a upravil Ondřej Horecký. Článek byl redakčně zkrácen.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.