Zdenka Danková

22. 2. 2023

Válka v Evropě není nemyslitelná a musíme se na ni připravit v době míru, uvedl náčelník Generálního štábu Armády ČR, generálmajor Karel Řehka na Velitelském shromáždění, které proběhlo včera na ministerstvu obrany.

„Pokud, a říkám pokud, by propukl konflikt mezi Aliancí a Ruskem, budeme jeho aktivním účastníkem od první minuty. Velká část naší armády odjede bojovat podle aliančních obranných plánů. Naše teritorium se stane významnou tranzitní zónou a zázemím a je opět na nás vojácích, aby tato zóna byla bezpečná a mohla fungovat,“ prohlásil šéf české armády.

Podle něj si budeme rok 2022 „navždy pamatovat“ jako začátek války na Ukrajině. Pro českou armádu uplynulý rok představoval výzvy, kterým ještě nikdy nemusela čelit.

„Bohužel se stalo přesně to, před čím řada bezpečnostních a vojenských analýz varovala dlouhé roky, ale málokdo jim uvěřil. Namlouvali jsme si, že velká válka přece v naší civilizované Evropě nehrozí,“ pokračoval Řehka a dodal že si váží toho, „že jako země stojíme na správné straně, což je pro naše vojáky velkou motivací“.

V případě války by se Česká republika okamžitě stala terčem ruských zbraní, které dosáhnou až na naše území, varoval náčelník štábu a vysvětlil, že „ život každého vojáka i občana České republiky se okamžitě obrátí na ruby, všechno bude jinak“.

„Naše členství v NATO je to nejlepší odstrašení, jakého můžeme dosáhnout. My vojáci si to dobře uvědomujeme, a kdo ještě ne, je načase to rychle změnit.“

Účastníci Velitelského shromáždění náčelníka Generálního štábu Armády ČR poslouchají projev generálmajora Řehky, 21. 2. 2023 (Jan Schejbal)

Řehka otevřeně prohlásil, že nechce strašit společnost, jen říká věci na rovinu. Je to podle něj součástí budování odolnosti a obranyschopnosti země. Zmínil také, že Rusko pro nás bude čím dál méně předvídatelné, více nepřátelské a agresivní.

Podle generálmajora je klíčové usilovat o vojenské vítězství Ukrajiny na bojišti, o což se naše vláda, společnost i armáda co nejlépe snaží.

V českém vojsku se za léta nahromadilo spoustu problémů a ty se musí armáda snažit co nejrychleji překonat, urychlit přibrzděnou modernizaci a nebát se experimentovat.

„Cílem našeho úsilí není vyvolat válku, ale vyhnout se jí. Kdyby ale nastala, tak musíme ji vyhrát. …Rusko rozumí pouze naší alianční jednotě, odhodlání, vojenské síle a připravenosti na vojenský střet,“ míní Řehka.

Na závěr projevu generálmajor zdůraznil všem velitelům, že si váží jejich odvedené tvrdé práce a že věří v profesionalitu a nasazení každého vojáka.

Zpracováno z tiskové zprávy Armády ČR.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.