Andrew Moran

1. 3. 2023

Druhý nejvlivnější republikán Sněmovny reprezentantů Tom Emmer varoval, že prezident Joe Biden a jeho administrativa se prostřednictvím výkonných nařízení snaží vytvořit digitální americký dolar „autoritářského, sledovacího stylu“.

Emmer nedávno představil návrh zákona „CBDC Anti-Surveillance State Act“, který má zamezit „nevoleným byrokratům“ ve Washingtonu vydávání digitální měny centrální banky (CBDC), která by podle kritiků mohla omezit práva Američanů na finanční soukromí.

Návrh by rovněž zajistil, aby Federální rezervní systém (Fed) nesl odpovědnost za svůj výzkum a vývoj digitálního dolaru.

„Důsledky, pokud to uděláme špatně, jsou až příliš vážné,“ řekl Emmer na tiskové konferenci. „Bidenova administrativa se v současné době nemůže dočkat, až prostřednictvím výkonného nařízení vytvoří digitální dolar v autoritářském, sledovacím stylu.“

Návrh zákona by podle Emmera omezil centrální banku v tom, aby vydávala CBDC nebo jej používala k provádění měnové politiky a kontrole národního hospodářství.

Dodal, že snahy o digitalizaci amerického dolaru musí být transparentní a musí chránit právo Američanů na finanční soukromí. Vývoj digitální verze zelené bankovky musí zvýšit finanční inkluzi, zajistit efektivitu transakcí a vyhnout se ohrožení soukromí nebo suverenity Američanů.

„Potřebujeme tyto ochranné mantinely zdravého rozumu, abychom zabránili nevoleným byrokratům zde ve Washingtonu obětovat právo Američanů na finanční soukromí,“ řekl. „Nechceme napodobovat Komunistickou stranu Číny. Neměli bychom se řídit podle Komunistické strany Číny.“

V březnu 2022 podepsal prezident Biden výkonné nařízení, kterým žádá Federální rezervní systém, aby pokračoval v probíhajícím výzkumu, pokusech a hodnocení CBDC s cílem určit výhody a rizika digitálního dolaru.

Vývoj CBDC

V posledních několika letech zveřejnily Fed a ministerstvo financí několik zpráv týkajících se CBDC.

V projevu na panelové diskusi pořádané Bank for International Settlements (BIS) v březnu 2022 předseda Fedu Jerome Powell nastínil svá čtyři kvalifikační kritéria na podporu digitálního dolaru: soukromí, ověřitelnost, zprostředkovanost a široké přijetí jako platebního prostředku.

Fed prozatím nerozhodl o vydání CBDC ani o způsobu zavedení systému, ale politici a výzkumníci tuto technologii již hodnotí, říká Michael Neal, výkonný viceprezident a vedoucí oddělení trhů v newyorské pobočce Fedu.

Fed v San Francisku nedávno zveřejnil nabídku práce na pozici „senior vývojář aplikace digitální měny“. Tato pozice by zahrnovala pomoc regionální centrální bance při navrhování a zavádění systémů potřebných pro výzkum CBDC.

Centrální banky po celém světě již CBDC zkoumají. Čína, druhá největší ekonomika světa, v dubnu 2021 zavedla elektronické platby digitální měnou, známou také jako e-jüan.

Dle serveru CBDC Tracker, momentálně zkoumá CBDC zhruba 100 zemí, které představují přibližně 95 % světového HDP. V květnu 2020 jich bylo jen 35.

Bank of England potvrdila, že se CBDC zabývá. Viceguvernér Jon Cunliffe však v úterý na slyšení před finančním výborem prozradil, že centrální banka v současné době nedisponuje technickými dovednostmi, které by jí umožnily vydávat digitální verzi libry.

Indická centrální banka v loňském roce vytvořila dva pilotní projekty CBDC v několika městech po celé zemi, v rámci kterých tisíce zákazníků a podniků testovaly elektronickou měnu.

Japonská centrální banka oznámila (pdf), že v dubnu zahájí pilotní program, v rámci kterého bude experimentovat s používáním digitálního jenu. Program by spočíval v simulaci transakcí se soukromými společnostmi v kontrolovaném prostředí.

Česká národní banka je zatím v rovině otázek.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.