Bill Pan

13. 3. 2023

Vivek Ramaswamy, který minulý měsíc vstoupil do boje o republikánskou prezidentskou nominaci na rok 2024, vyzývá Spojené státy, aby přijaly „Deklaraci nezávislosti“, která by ukončila jejich ekonomickou provázanost s Čínou.

Když Ramaswamy v neděli srovnával Čínu se Sovětským svazem, uvedl, že klíčový rozdíl mezi oběma komunistickými režimy spočívá v tom, že druhý jmenovaný se nikdy tak hluboce na americkém trhu neprosadil.

„Klíčový rozdíl dnes spočívá v tom, že na rozdíl od SSSR v minulém století jsme nikdy nebyli závislí na Sovětském svazu, pokud jde o boty na našich nohou nebo telefony v naší kapse. To je dnešní případ,“ řekl Ramaswamy v pořadu CNN State of the Union.

„A myslím, že je to hrozba číslo jedna, které čelíme,“ pokračoval. „A tak vlastně přináším vizi národní identity, která nám, doufejme, umožní překonat krátkodobé oběti, které budeme muset přinést na globální scéně, abychom jako země skutečně zvítězili v dlouhodobém horizontu.“

Projev na konferenci CPAC

Milionář, investor a autor Ramaswamy hovořil o myšlence vyhlášení „nezávislosti“ na Číně při několika příležitostech, mimo jiné i ve svém projevu na konferenci konzervativců CPAC počátkem měsíce.

„Kdyby dnes žil Thomas Jefferson, podepsal by právě tuto deklaraci nezávislosti,“ řekl posluchačům na této celostátní konzervativní akci. „To je Deklarace nezávislosti, kterou podepíšu, pokud budu zvolen vaším příštím prezidentem.“

Aby Spojené státy takové prohlášení skutečně dokázaly realizovat, musí podle Ramaswamyho zajít tak daleko, že „zakážou většině amerických podniků podnikat v Číně“, dokud se Komunistická strana Číny nezhroutí nebo se „radikálně nezreformuje“.

„Je mi to líto, Henry Kissingere. S tvým experimentem jsme skončili,“ řekl sedmatřicetiletý podnikatel s odkazem na nejvyššího diplomata prezidenta Richarda Nixona, jehož strategie směřovala k integraci Číny jako plnohodnotného člena světové ekonomiky v naději, že ekonomická liberalizace v Číně nakonec povede k politickým reformám.

„Musíme začít přemýšlet v časovém měřítku dějin, ne v časovém měřítku volebních cyklů. Nepotřebujeme [Nevilla] Chamberlaina, potřebujeme v této zemi trochu [Winstona] Churchilla,“ dodal. Chamberlain je jako premiér Velké Británie známý pro svou podporu ústupové politiky vůči nacistickému Německu v souvislosti s Československem, zatímco Churchill je známý tím, že zemi vedl do války, které se jeho předchůdce snažil územními ústupky vyhnout.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: J. S.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.