Až do druhé světové války jedla většina Američanů játra pravidelně. Lékaři radili maminkám, aby svým rodinám jednou týdně připravovaly játra, zejména kvůli prevenci chudokrevnosti.
Nedávno jsme hovořili o tom, že Dr. Weston A. Price procestoval mnoho kultur po celém světě a zkoumal takzvané „primitivní“ lidi, kteří se živili převážně lovem a sběrem. Tito lidé ještě nepřijali stravu, která by obsahovala výrazně zpracované složky, jako jsou rafinované cukry a obiloviny.
Všechny zdravé populace, které Price studoval, jedly játra – ať už rybí, žraločí, ptačí nebo zvířecí. Byla to část zvířete, která nikdy nepřišla nazmar. Mnoho skupin totiž považovalo játra za posvátnou potravinu, zvláště důležitou pro muže a ženy před početím, pro ženy v období těhotenství a kojení a pro děti v období růstu.
Moderní věda tuto praxi potvrzuje. Dnes víme, že játra jsou nabité živinami, bohaté na vitaminy a minerály, které pomáhají našemu tělu dosáhnout maximálního genetického potenciálu.
Červené maso sice obsahuje mnohem více živin než jablka nebo mrkev (a 5krát, resp. 8krát více kalorií na 100 gramů), ale játrům konkuruje pouze co do obsahu zinku. Co se týče fosforu, železa, mědi, thiaminu, riboflavinu, niacinu, kyseliny pantotenové, vitaminu B6, kyseliny listové, biotinu a vitaminu B12, jsou játra skutečnou superpotravinou. A vezměte v úvahu vitamin A! V rostlinných potravinách není žádný skutečný vitamin A a v červeném mase je ho jen stopové množství.
Ve skutečnosti jsou játra také levnou potravinou. Z jedné porce jater týdně můžete získat tolik vitaminů B6 a B12, jako kdybyste konzumovali červené maso s každým jídlem, což by přirozeně mohlo u některých lidí zvýšit určitá zdravotní rizika.
Teď tedy víme, jak jsou játra zdravá, a zbývá je jen do sebe dostat. Mnohým lidem, kteří neholdují pojídání vnitřností, se to bude zdát jako náročný úkol, ale existuje několik způsobů, jak tohoto cíle dosáhnout.
A co argument, že bychom se měli játrům vyhýbat, protože se v nich ukládají toxiny? Není to pravda! Játra nejsou skladovací orgán. Nicméně jakákoli část zvířete bude obsahovat zbytkové toxiny z potravy a vody.
Snažte se najít játra ze zvířat ve volném výběru, ideálně v bio kvalitě, ale buďte si jisti, že jakákoli játra podpoří schopnost vašeho těla vypořádat se s toxiny. Pokud je vaší jedinou možností supermarket, nejlepší volbou jsou telecí játra.
Pár nápadů, jak do sebe játra dostat
Nenechte se mýlit, játra jsou chutná potravina. V tepelné úpravě se nejčastěji připravují smažená nebo dušená, a protože játra jsou hotová velmi rychle, jde o rychlou pochoutku vhodnou jak jako hlavní jídlo, tak jako bohatá snídaně, svačinka nebo večeře.
Recept: Smažená játra s cibulí
Pro ty, kterým játra skutečně chutnají, jsou tu smažená játra se slaninou a cibulí.
- Telecí játra před přípravou namočte na několik hodin do mléka nebo citronové šťávy, abyste odstranili případnou hořkou chuť.
- Dobře je osušte a obalte v hladké mouce smíchané s kořením (sůl, pepř, kajenský pepř).
- Osmažte několik kousků slaniny a dejte je stranou. Poté játra osmažte na tuku ze slaniny.
- Odložte játra do teplé trouby a na zbylém tuku osmahněte cibuli. Játra podávejte se slaninou a cibulí – mňam!
Chleba s játrovou paštikou nebo játrovým sýrem
Ti z vás, kdo nejsou na chuť jater zvyklí, zkuste tuto „zředěnou“ formu, jak do sebe živiny z jater dostat. Jak paštika, tak játrový sýr jdou skvěle s hořčicí.
Játrové „tabletky“
Jedná se o rychlý a snadný způsob, jak játra zkonzumovat, aniž byste je museli žvýkat. Hodí se pro lidi, kteří jejich chuti příliš nefandí.
- Uvařte si játra a nakrájejte je na malé kousky o velikosti hrášku.
- Kousky zmrazte na plechu tak, aby se nedotýkaly. Tím předejdete tomu, aby se k sobě lepily.
- Seškrábněte kousky z plechu, přesypte do mrazícího sáčku a uložte v mrazničce.
- Každý den několik „pilulek“ spolkněte a bezbolestně si tak dopřejte játra v čisté podobě.
Pokud se vám nechce vyrábět vlastní jaterní „pilulky“, na trhu je spousta možností, včetně sušených jater v kapslích. K dispozici je několik značek jaterních kapslí, vybírejte ty ze zvířat odchovaných na pastvě nebo v bio kvalitě.
Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil a upravil Ondřej Horecký.