Katarína Tomanová

26. 3. 2023

V březnu do Prahy zavítal výjimečný kulturní soubor, seskupení umělců, tanečníků a sólistů Shen Yun Performing Arts. V překladu Shen – znamená božský nebo božstvo – a Yun znamená pocit nebo rytmus. Doslovně se Shen Yun tedy překládá jako: „Krása tančících nebeských bytostí“.

Již po první polovině představení měli diváci velmi silné zážitky a dojmy. Paní Renátě Smetanové, referentce městského úřadu v Rakovníku, a jejímu manželovi Štěpánu Smetanovi, vrchnímu dozorci v Nápravně výchovném ústavu, se představení moc líbilo.

Představení jsem vnímal komplexně a líbil se mi ten obrovský přesah, který to mělo – ten další rozměr – duchovní. Představení gradovalo a při posledním tanci to bylo zase posazení zpět na zem, do onoho lidského, veselého přístupu,“ sdílel pan Smetana dojmy z představení v pražském Kongresovém centru.

Smetanovi SY
Již po první polovině představení měli manželé Smetanovi velmi silné zážitky a dojmy. (Zdenka Danková / Epoch Times)

Samotný děj jednotlivých tanečních epizod hodnotí oba manželé v hlubokém zamyšlení jako poselství naděje, že je možné nakonec napravit i ty nejkomplikovanější vztahy. „Přestože se na Zemi dějí zvěrstva, i tak to může tady být hezké“.

Jednou z oslovených diváků byla také Jitka Filípková, učitelka na základní škole, toho času na mateřské dovolené. Rovněž i její první dojmy po představení byly velmi pozitivní.

„Jsem nadšená, mně se to moc líbilo. Hodně se mi líbí prezentace té kultury. Nejen že se člověk podívá na něco hezkého, ale je to i takové uvedení do čínské kultury a člověk se něco dozví. A z kostýmů jsem tedy úplně nadšená, moc se mi líbí. Takže i vizuální požitek je opravdu krásný.“

Filípková, Učitelka ZŠ
Jitka Filípková, učitelka na základní škole, vnímala i duchovní rozměr tohoto velkolepého představení. Autor foto: Zdenka Danková, ET ČR

Učitelka vnímala duchovní rozměr představení. „Myslím si, že to je v představení hodně vidět už od prvního čísla. Že to vlastně provází celé představení a bylo zajímavé, jak děj prolnuli i s přítomností v současné Číně,“ říká učitelka.

„Vnímala jsem i takové to  odbožštění (odklon od bohů) v této době, a že soubor Shen Yun se to vlastně snaží vrátit zpátky. Je opravdu vidět, že jsou do toho zapáleni,“ dodává paní Filípková. Ocenila také živý hudební doprovod s tím, že by ráda měla během představení lepší výhled na orchestr, který si užili zejména diváci sedící na sedadlech balkónů v jevišti Kongresového centra.

Pan Igor Zverko přijel na představení až ze Slovenska. Vstupenku dostal od svého syna  jako dárek k 75. narozeninám. Pan Zverko ocenil prosazování tradičních hodnot pomocí jevištního umění a duchovní rozměr představení. „To je to, k čemu se lide mají vrátit,“ řekl po představení.

Představení Shen Yun, které umělecky zobrazuje prastaré legendy a duchovní bohatství staré Číny, ale i dalších oblastí Asie, na jevišti pražského Kongresového centra letos navštívilo více než devět tisíc diváků.

Soubor Shen Yun Performing Arts založili čínští umělci v New Yorku, kde tvoří nezávisle na současném čínském režimu. Všechna pražská představení byla téměř vyprodána a diváci odcházeli plni duchovních a uměleckých zážitků.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.