Epoch Inspirace

25. 4. 2022

MONTREAL – Umělec Didier Mercadal říká, že různé prvky představení uměleckého souboru Shen Yun Performing Arts společně vytvářejí na jevišti ohromující obraz, který ho několikrát téměř dojal k slzám.

„Na určité úrovni si uvědomujete, že tanec a obraz jsou v tomto představení jedno a totéž. Je to mimořádné, protože kostýmy, hudba… všechno je myšleno jako vizuální obraz,“ řekl pan Mercadal, který je pracuje jako ilustrátor a pohybuje se v oblasti komiksové tvorby.

„Jednota a choreografie [tanečníků], které jsou provedeny velmi precizně a synchronizovaně, vypráví příběh. To víme, ale vizuálně je to kombinace, která je již promyšlená a je vytvořena tak, aby byla vnímána vlastně jako rozsáhlý obraz, a přesto každá jednotlivá osoba přináší [do představení] něco důležitého.“

Pan Mercadal uvedl, že jeho samotného dojala zejména úvodní scéna, která ukazuje „vznešený a ušlechtilý ráj“, jak úvodní představení popisuje oficiální programová kniha souboru Shen Yun.

„Úvodní scéna je tak vzdušná a emocionálně tak působivá, že jsem měl v tu chvíli plné srdce. Myslím, že jsem se málem rozplakal,“ říká ilustrátor.

Newyorský soubor Shen Yun je přední světovou společností klasického čínského tance a hudby, jejímž posláním je oživovat tradiční čínskou kulturu, která byla v Číně za vlády komunismu silně poničena a mnohé hodnotné věci byly ztraceny.

„Od starověkého Žlutého císaře přes nádheru dynastie Tchang až po vytříbenou eleganci dynastie Čching, historie čínské civilizace sahá pět tisíc let zpět v čase,“ uvádějí oficiální webové stránkách souboru Shen Yun.

Vysvětlují také bohaté dědictví čínské kultury. „Je to příběh překypující skutečnými i smyšlenými hrdiny, jejichž odkaz se zachoval v příbězích o odvaze a obětavosti, čestnosti a věrnosti, soucitu a ctnosti.“

Pan Mercadal uvedl, že mezi hodnotami prezentovanými v Shen Yun a hodnotami západní kultury nachází společné rysy.

„Všichni máme vlastně zásadní společný základ,“ řekl po zhlédnutí večerního vystoupení. „Můžeme mluvit různě, ale nakonec mluvíme o stejných věcech.“

Pan Mercadal také zdůraznil, že podle něho Shen Yun neposkytuje jen prostý obraz čínské kultury, ale spíše ucelené chápání této starobylé kultury. „Z tohoto důvodu je nutné, aby člověk viděl představení několikrát,“ míní ilustrátor.

Podle pana Mercadala je představení výjimečné tím, že umělci Shen Yun vkládají do své práce celé své srdce, což je aspekt, který podle něho z představení „přímo sálá“.

„Podíval jsem se na program. Skladatelé a další jsou nesmírně zkušení a organizovaní lidé. Věřím, že je v tom hodně srdce, že to vlastně není jen produkt. Dělají to s myšlenkou a myslím, že se to lidí dotkne, pokud jsou tomu dostatečně otevření,“ míní dnes již nadšený fanoušek souboru.

„K tomu, aby se umělci dostali na takovou úroveň [dovedností], je zapotřebí mimořádného odhodlání,“ řekl Mercadal a dodal, že jeho jako výtvarného umělce fascinují patentované animované kulisy, které soubor Shen Yun při představení používá. Kulisy umožňují interakci mezi účinkujícími na jevišti a promítanými obrazy na obřím pozadí.

„Je to systém, který je ohromující a dává umělcům, kteří toto představení vytvářejí, velký prostor pro kreativitu a interakci mezi trojrozměrnou scénou a postavami v popředí. Je to mimořádné,“ míní pan Mercadal.

„[V kulisách] je všechno dobře propracované, s nesmírně precizními barvami, odpovídajícími prvky. Je to úžasné. Je to pastva pro oči.“

Shen Yun je podle pana Mercadala představení, které by si diváci neměli nechat ujít.

„Byl jsem na něm poprvé a už teď ho chci vidět znovu,“ dodává po skončení představení souboru Shen Yun Performing Arts v Théâtre Maisonneuve v Montreálu, druhém největším kanadském městě v provincii Québec.

Soubor SHEN YUN v ČR

Janáčkovo divadlo 
14. a 15. května 2022 (Vyprodáno)
Kongresovém centrum 
28. a 29. května 2022. Více…

Reportáž vytvořila televize NTD.

The Epoch Times je hrdým sponzorem představení Shen Yun Performing Arts. O reakcích diváků informujeme od vzniku souboru Shen Yun v roce 2006.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.