Epoch Inspirace

8. 4. 2022

SYDNEY, Austrálie: „Byla to plynulost a poezie v pohybu,“ řekla bývalá mistryně ve společenských tancích Maria Lena Gavranichová poté, co viděla představení uměleckého souboru Shen Yun Performing Arts v newyorském divadle Sydney Lyric Theatre.

Gavranichová se hudbě a tanci věnuje celý život. Dříve byla profesionální tanečnicí společenských a latinskoamerických tanců a získala řadu ocenění. V současné době se věnuje výuce fitness a pilates.

„Myslím, že to bylo velkolepé,“ řekla Gavranichová. Jako milovnice tance a hudby ocenila úsilí a disciplínu, kterou tanečníci i hudebníci musejí mít, aby dokázali dosáhnout takové dokonalosti, kterou viděla v představení Shen Yun.

„Opravdu se mi líbily kostýmy, barvy – bylo to docela senzační. Velmi působivé,“ řekla paní Gavranichová po večerním představení.

„Pro mě to bylo prostě dobře provedené. A díky nim to vypadalo jednoduše. Ale oceňuji, že to bylo nesmírně náročné,“ komentuje paní Gavranichová známý jev v uměleckém světě, kdy umělci, kteří mistrovsky zvládají obtížné skladby nebo taneční prvky, na diváky působí dojmem, jako by neprováděli nic obtížného.

Umělecký soubor Shen Yun oživuje příběhy z oblíbených prastarých čínských legend pomocí klasického čínského a lidového tance. Tance s sebou nesou také duchovní obsah, který prostupuje celé dědictví prastaré čínské kultury, která je významným duchovním a kulturním dědictvím.

Jedním z vystoupení tohoto divadelního večera, který v bývalé taneční mistryni vyvolal silné dojmy, byl tanec nazvaný „Švestkový květ na jaře“, který zobrazuje odvahu a odolnost. „Myslím, že to bylo mimořádně krásné. Duchovnost, kterou Shen Yun ztělesňuje, mi vehnala slzy do očí,“ prozradila pní Gavranichová.

„Když se zvedla opona a umělci začali tančit, byla energie v sále jednoduše hluboká,“ řekla po představení. „A spiritualita, kterou přinášejí ve svém tanci, pohybu a způsobu života, se mnou opravdu rezonuje.“

Bývalá tanečnice poblahopřála tanečníkům a hudebníkům k jejich dokonalosti a povzbudila je, aby pokračovali, protože svět podle ní „potřebuje více takových představení“ jako je Shen Yun.

Pět tisíc let stará tradiční kultura Číny prakticky vymizela po nástupu komunistického režimu k moci. Přestože je posláním souboru Shen Yun oživit autentickou tradiční čínskou kulturu, nemůže soubor vystupovat na území současné Číny, kvůli represím vládnoucí komunistické strany a tak si mohou představení užít pouze diváci v zahraničí.

Podle paní Gavranichové je sice škoda, že Shen Yun nemůže vystupovat v Číně uváděn, ale jeho představení „může stále ocenit zbytek světa“.

„Shen Yun musí pokračovat v tom, co dělají,“ řekla. „Energie [Shen Yun] je něco, co nemá obdoby.“

Soubor SHEN YUN v České republice

Janáčkovo divadlo 
14. a 15. května 2022 Více…
Kongresovém centrum 
28. a 29. května 2022. Více…

V publiku australského divadla seděla také paní Margaret Polyová, bývalá majitelka taneční školy, která se s námi podělila své zážitky z představení.

„Miluji tanec a prostě miluji hudbu,“ říká paní Polyová, která byla v mládí velmi úspěšnou tanečnicí společenských tanců, ale nyní se zamilovala do představení Shen Yun.

„Kostýmy, preciznost, pohyb – pohybují se jako jeden celek. Když pak kostýmy plynou, vytvářejí nádherné aranžmá. Je to báječné. A ty barvy, které dávají dohromady, naprosto neuvěřitelné… zamilovala jsem si to,“ říká nadšená paní Polyová.

Díky své lásce k tanci a hudbě pocítila duchovní spojení s představením a ocenila poslání Shen Yun oživit tradiční čínskou kulturu.

„Potřebujeme ve všem mnohem více tradice, a to je právě tohle. Je to tradice, je to umělecká forma a je to zábava. Je to všechno dohromady v jednom,“ řekla.

Stejně jako předchozí divačka paní Gavranichová, povzbudila i ona účinkující, aby pokračovali v propagaci čínských tradic.

„Prosím, pokračujte v tom, co děláte. Jste vynikající. A neupouštějte od své krásy, klidu a preciznosti.“


Reportáže připravily televize NTD a Diane Cordemansová.

The Epoch Times je hrdým sponzorem souboru Shen Yun Performing Arts. O reakcích diváků informujeme od založení Shen Yun v roce 2006.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“