Koncem května se milovníci kultury mohli sjet do Kongresového centra v Praze, v jehož sále zhlédli nevšední vystoupení umělecké společnosti Shen Yun Performing Arts, kterou založili čínští umělci a která dnes tvoří světovou špičkou v oblasti klasického čínského tance. Soubor tvoří nezávisle na současném režimu v Číně. Během letošního evropského turné navštívili také českou metropoli.

Manželé Havelovi, důstojník České armády a úřednice, přijeli na vystoupení z Mostu.

„Je to půl roku, co jsem objednal vstupenky a neřekl jsem nic,“ prozrazuje pan Havela. „Až do dnešního dne nic nevěděla, kam jedeme, na co jedeme, jak se má obléknout.“ A půlroční čekání se se dnes večer proměnilo v úžasný kulturní zážitek. 

„Hudba! Úžasné! A orchestr… ten je nedostižný! A nesmíme zapomenout na paní sopranistku – úplně máme husí kůži!“ říká s nadšením paní Havelová. „Mám divadelní kukátko, dívala jsem se na ni, jak zpívá. Znám, že naši zpěváci hodně otevírají ústa, ale ona – tak malou pusinku, ale ten hlas! Měli jsme oba úplně mrazení po těle.“

Umělci ze souboru Shen Yun Performing Arts se loučí s diváky po vyprodaném představení v pražském Kongresovém centru, 29. května 20252. (Kamil Rakyta / The Epoch Times)

Velkou část souboru tvoří tanečníci a tanečnice klasického čínského tance, kteří však vždy vystupují v doprovodu živého orchestru, sólových pěvců a hudebníků.

Ing. André Bilý, statik a projektant z Kutné Hory, navštívil letošní pražské vystoupení po 6-leté pomlce. Současný program a vystoupení, které viděl před šesti lety, hodnotí jako diametrálně odlišné s tím, že se mu líbila obě.

„Ty bojové tance s kombinaci luků byly vynikající,“ říká pan Bilý, který má s tancem osobní zkušenost ze soutěží v latinsko-amerických tancích, a dodává, že jak hudba, tak taneční výkony i  kostýmy byly úžasné.

„Já to beru z pozice tanečníka. Jsem tanečník, takže ta synchronizace, pohyby, nápady, jaké tam jsou, včetně historie, která se tam prolíná do současnosti,“ byly podle pana Bilého „vynikající“.

Recenze o souboru nečetl, ale, jak sám říká: „Mně stačí pár vteřin nahlédnout, a vím, že tam chci jet.“

„Výkony tanečníků považuji za zcela úžasné,“ říká Eva Ondřichová, ekonomka z Českých Budějovic, která se svým manželem navštívila večerní představení.

Určitě mně to připadá jako poselství historie Číny, pro mne trochu překvapivé,“ sdělila po první části představení. „Dojmy mám zatím pozitivní,“ říká paní Ondřichová, kterou oslovilo vystoupení sólového pěvce souboru Shen Yun, basového zpěváka Li Sina.

Než s manželem odjeli na vystoupení, procházela si všechny recenze, které o souboru nalezla. Zejména ji zaujala odborná recenze od českého baletního mistra Vlastimila Harapese (zde).

Obě představení souboru Shen Yun v brněnském Janáčkově divadle byla vyprodaná. „V Brně jsme už lístky nesehnali, tak jsme je koupili tady v Praze,“ dodává paní Ondřichová.

Dva staré přátele, manažera Radima Poppeho a inženýra z Tesly Pardubice, Jiřího Pejřimovského, zaujalo patentované propojení digitálních kulis s děním na divadelním pódiu.

Dva staří přátelé, ing. Jiří Pejřimovský a Radim Poppe. (Z. Danková / ET ČR)

„Je to úžasné, hlavně ty přechody z reálu do filmu, je to nádherně udělané. Já jsem to nikdy neviděl,“ přiznává ing. Pejřimovský, který sám osobně zpívá ve sboru, když popisuje prolínání živého děje na jevišti s digitálním velkoformátovým pozadím, kdy postavy plynule přecházejí z jeviště na plátno a zpět.

„Hudba je pro české uši malinko jiná, je to melodické, jsme spokojeni,“ říká pan Poppe a také oceňuje vystoupení sólového pěvce Li Sina. „Basista byl úžasný, já jsem milovník Verdiho ve všech podobách, tohle bylo něco jiného, ale já jsem spokojený.“

Oba pánové ocenili umění souboru a tento „úžasný“ kulturní zážitek by  doporučili také dalším lidem.

Vedle lidových tanců a sólových vystoupení soubor předvádí tance, které vyprávějí příběhy z Číny, od starověku až po současnost. Texty písní s sebou nesou hlubší poselství a mají duchovní podtext. Diváci během představení viděli vystoupení pěveckých sólistů i instrumentální sólovou hru na čínský nástroj erhu.

Mottem letošního turné souboru Shen Yun je „Čína před komunismem“. Soubor Shen Yun na svých stránkách uvádí, že posláním jeho umělců je obnovit tradiční autentickou čínskou kulturu, která byla za vlády komunismu v Číně téměř nenávratně zničena. Přestože současný čínský režim neumožňuje souboru vstoupit na území Čína, umělci věří, že jednoho dne přivezou tradiční čínskou kulturu zapět do své vlasti.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.