Patricia Devlin

29. 3. 2023

Zprávy o tom, že více než 60 procent skotských transgender vězňů si změnilo pohlaví až po nástupu trestu, považují bojovnice za práva žen za šokující, leč nepřekvapivé.

Jak uvedl deník The Telegraph, 12 z 19 transgender vězňů, kteří se v současné době nacházejí ve skotských věznicích, zahájili „tranzici“ až „po datu nástupu“ (trestu).

Z údajů, které byly novinám sděleny na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, rovněž vyplývá, že v ženských věznicích si odpykává trest sedm trans žen, tj. biologických mužů, kteří se nyní identifikují jako ženy.

Skotská vězeňská služba (SPS) ve své odpovědi deníku The Telegraph uvedla, že „z těchto sedmi osob bylo méně než pět osob v naší péči evidováno jako osoby, které začaly svou tranzici po datu svého odsouzení“.

Nejnovější údaje následují po hněvu, který vyvolal postup SPS v případě transgenderového kriminálníka Isly Brysonové, který před změnou pohlaví znásilnil dvě ženy.  Začátkem tohoto roku byla Brysonová, dříve známá jako Adam Graham, poslána po odsouzení do ženské věznice Cornton Vale nedaleko Stirlingu, kde čekala na rozsudek.

Když se o plánech na umístění násilníka vedle ženských odsouzenců dozvěděla veřejnost a politici, zvedla se obří vlna odporu, která později vedla k přemístění Grahama-Brysonové do mužské věznice. Jak vyšlo později najevo, tento 31letý muž si začal měnit pohlaví na ženu až v roce 2020 poté, co byl obviněn ze znásilnění dvou žen.

Po tomto fiasku londýnský deník The Times informoval, že čtyři z pěti transgenderových vězňů, kteří jsou drženi v jediné ženské věznici ve Skotsku, jsou vrazi. Mezi nimi je i Sophie Eastwoodová, dříve známá jako Daniel Eastwood, který v roce 2004 uškrtil svého spoluvězně v ústavu pro mladistvé pachatele v Dumfries, uvedly noviny.

Eastwoodovi byl později zvýšen trest za útok na vězeňského dozorce, než se v roce 2018 rozhodl identifikovat se jako žena.

Lidská práva trans osob důležitější než práva žen

V úterním rozhovoru s The Epoch Times uvedla Marion Calderová z organizace For Women Scotland, že nejnovější údaje o tranzici vězňů ji nepřekvapují.

„Tato čísla jsou šokující, ale pro nás nepřekvapivá, jsme si toho vědomi již delší dobu,“ řekla Calderová a dodala: „Rozhodně tu jde o práva žen, ale vypadá to, že teď se všechno soustředí na muže, kteří se identifikují jako trans. Ať už je to před jejich odsouzením, nebo po něm, vždy se zdá, že pozornost se věnuje jejich lidským právům.“

„Muž nemá lidské právo být umístěn do ženského vězení. To je nesmysl,“ míní Calderová. Podle ní je současná situace ohledně umisťování transgender vězňů do zařízení pro ženy způsobena „politikou, ne právy“.

„Jedná se o politiku Skotské vězeňské služby, která je špatná a ve skutečnosti v podstatě porušuje lidská práva žen, které mají nárok na prostor pro jedno pohlaví,“ dodala.

Deník Epoch Times se obrátil na SPS se žádostí o komentář.

Kenny MacAskill, poslanec za stranu Alba a bývalý ministr spravedlnosti za Skotskou národní stranu (SNP), řekl deníku The Telegraph, že nejnovější údaje potvrzují, „že vězni mužského pohlaví, kteří byli odsouzeni za velmi závažné trestné činy, využívají sebeidentifikaci k tomu, aby se vyhnuli nástupu do mužských věznic“.

Případ Isly Brysonové vyvolal v lednu kontroverzi uprostřed debaty kolem sebeidentifikace. Skotská vláda schválila reformu zákona o uznávání pohlaví, podle níž si kdokoliv může změnit pohlaví pouze na základě svého prohlášení a ostatní to musí respektovat. Britská vláda však rozhodnutí Skotska zablokovala s odůvodněním, že porušuje stávající celostátní legislativu.

V současnosti státní úřady vyhodnocují, jak zlepšit komunikaci v rámci justičního sektoru a přistupovat k transgenderovým vězňům. Prozatím platí, že u transgenderových vězňů, kteří v minulosti spáchali násilí na ženách, jsou pozastaveny přesuny do ženských zadržovacích zařízení.

Předchozí skotská premiérka Nicola Sturgeonová čelila kvůli sporům o transgenderové vězně pouličním protestům a nakonec na svou funkci rezignovala, byť skutečný důvod zůstává neznámý.

Když se jí minulý týden televize Sky News dotazovala na postup její vlády v případě Brysonové, prohlásila, že ničeho nelituje, a uvedla: „Skutečnost, že se jednalo o odsouzeného násilníka, by nikdo neměl používat jako záminku pro upírání práv širší transsexuální komunitě.“

Prozradila také, že se jí dostalo nejintenzivnějších urážek v její politické kariéře kvůli zákonu o reformě uznávání pohlaví, jehož cílem je usnadnit transsexuálům legální identifikaci v jejich preferovaném pohlaví.

Genderová reforma

Nástupce Sturgeonové Humza Yousaf byl v pondělí oznámen jako nový skotský lídr.

Manažer jeho kampaně následně uvedl, že nový lídr SNP se bude snažit „bránit demokracii“ tím, že bude prosazovat kontroverzní genderové reformy, které zablokovala britská vláda.

Neil Gray, který je zároveň skotským ministrem kultury, řekl rozhlasové stanici Times Radio: „Myslím, že je zde v sázce důležitý princip.“

„Samozřejmě, že bude poslouchat právní rady – musí to udělat – ale v sázce je důležitý princip, který se týká demokracie a demokratického mandátu daného skotskému parlamentu, který je třeba bránit,“ pokračoval Gray.

„Dvoutřetinovou většinou schválil skotský parlament zákon o uznávání pohlaví.“

„Podpořili ho poslanci všech politických stran, takže je na místě, aby to Humza Yousaf – při prvním použití článku 35 skotského zákona – vyzkoušel a zpochybnil, protože v sázce je demokracie.

„Musíme bránit skotskou demokracii a decentralizaci. Jaký by to jinak mělo smysl?“

Bojovníci za práva žen tvrdí, že budou pokračovat v kampani proti takovým reformám.

V reakci na Yousafovy plány řekla organizace For Women Scotland deníku The Epoch Times: „Jsme velmi zklamány, že to vypadá, že Humza bude pokračovat ve šlépějích své předchůdkyně a srovnávat, a rozhodl se ignorovat hlasy žen.“

„Naše kampaň zůstává beze změny.“

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“