Zachary Stieber

31. 3. 2023

Muž známý jako QAnon šaman, který se přiznal k obvinění v souvislosti s průnikem do amerického Kapitolu, byl předčasně propuštěn z vězení poté, co televize Fox News odvysílala záběry, na nichž je 6. ledna 2021 doprovázen policisty po Kapitolu.

Pětatřicetiletý Jacob Chansley byl 28. března přemístěn do tzv. „domu na půl cesty“ ve Phoenixu, sdělil v e-mailu listu The Epoch Times mluvčí amerického vězeňského úřadu. Ve federální věznici si ještě před několika dny odpykával 41-měsíční trest, který mu byl vyměřen v listopadu 2021 poté, co se přiznal k obvinění z „maření úředního postupu“.

Jeho propuštění přišlo poté, co Tucker Carlson z Fox News odvysílal dosud nezveřejněné záběry, na nichž je vidět, jak se příslušníci Policie Kapitolu procházejí s Chansleym uvnitř budovy.

Právníci Chansleyho tvrdí, že záběry nehrály při jeho předčasném propuštění roli.

„Jake je propuštěn podle plánu. Před 16 měsíci jsem mu při našem prvním rozhovoru řekl, že to bude v únoru nebo březnu 2023,“ napsal 30. března na sociální síti William Shipley, Chansleyho současný právník.

Chansley sice očekával, že si ve vězení odsedí téměř celý trest, Shipley však poznamenal, že federální vězni mohou být za dobré chování a účast v různých programech propuštěni předčasně.

V dalším příspěvku Shipley uvedl, že videa přehrávaná na stanici Fox „NEHRÁLA roli“ při Chansleyho propuštění.

Shipley dále uvedl, že poslední měsíce trestu si měl vždy „odpykat“ v domě na půl cesty. Zopakoval také, že kromě zápočtu za dobré chování byl jeho klientovi také snížený trest za absolvování programů úřadu.

„Datum propuštění jsme znali už delší dobu, ale drželi jsme ho v tajnosti, aby se u vězení či u Domu na půl cesty neobjevil dav,“ řekl Shipley.

Úřad uvedl, že nemůže hovořit o detailech propuštění konkrétního vězně, ale potvrdil, že vězni mohou mít zkrácený trest za dobré chování.

„Poté, co si před uložením trestu odseděl jedenáct měsíců na samotce a poté pouze šestnáct měsíců, je vhodné, aby tomuto inteligentnímu gentlemanovi bylo umožněno pokračovat v další etapě jeho nepochybně zákony respektujícího a obohacujícího života,“ uvedl bývalý Chansleyho právník Albert Watkins v prohlášení pro tiskové agentury. „Tleskám rozhodnutí amerického vězeňského úřadu v tomto ohledu.“

Návrh na zrušení odsouzení

Chansley byl obviněn z několika trestných činů poté, co byl 6. ledna 2021 vyfotografován a natočen uvnitř Kapitolu. Výměnou za zrušení ostatních obvinění se přiznal k obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.

Watkins byl po vynesení rozsudku nahrazen a Shipley nedávno řekl deníku The Epoch Times, že hodlá podat návrh na zrušení Chansleyho odsouzení.

Návrh se odvolával na federálního zákon, dle kterého by měl být vězeň propuštěný, pokud byl rozsudek v rozporu s ústavou nebo zákony Spojených států.

Shipley v dopise americkému ministerstvu spravedlnosti uvedl, že nově zveřejněný videozáznam se zdá být pro Chansleyho „materiálně ospravedlňující“ a že jeho právníkům onen záznam nebyl poskytnut.

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ve věci Brady v. Maryland byli žalobci dle Shipleyho povinni poskytnout Chansleymu materiály potenciálně jej zprošťující viny.

„Kdyby byly videozáznamy řádně zpřístupněny, jak to vyžaduje zákon, jistě by byly použity jako protiklad k jednostrannému a fakticky nepřesnému vyobrazení pana Chansleyho, který vláda vykreslila ve svém prohlášení k vynesení rozsudku a v argumentech při slyšení o vynesení rozsudku.“

Ministerstvo spravedlnosti na žádost The Epoch Times o komentář nereagovalo.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.