V poslední době se v některých zemích po celém světě vyskytuje nedostatek vajec na trhu a v důsledku toho stoupá i jejich cena. Všechen ten rozruch kolem vajec plus období Velikonoc vás možná přiměje zamyslet se, zda jsou vejce skutečně nepostradatelnou potravinou a zda jsou vůbec zdravá.
Některé studie zjistily, že čím více vajec jíte, tím vyšší je riziko kardiovaskulárních onemocnění. Dr. Čang Š‘-cheng, ředitel tchajwanské kliniky integrativní medicíny Chi Le, však v pořadu „Zdraví 1+1“ uvedl, že pokud je jíte správně, není problém ani konzumace čtyř nebo pěti vajec denně. Jaký je tedy nejlepší způsob, jak jíst vejce a zůstat zdravý?
Když je na pohotovosti, kde pracuje, rušno, doktor Čang rád jí tchajwanskou specialitu – čajová vejce (vejce vařená v čaji a sójové omáčce), která mu pomohou rychle doplnit ztracené živiny. Říká, že živiny ve vejcích jsou poměrně komplexní a bohaté, s kompletní kombinací aminokyselin, což z nich činí dobrý zdroj bílkovin.
Mnoho živin obsažených ve vaječném žloutku je velmi dobrých pro kardiovaskulární zdraví a pro zrak, jakož i pro rozvoj mozku. Lecitin ve vejcích je důležitou složkou buněčných membrán a pomáhá udržovat normální funkci mozku, zatímco zeaxantin je důležitou složkou pro sítnici a chrání oči.
Zvyšují vejce hladinu cholesterolu?
V minulosti byla vejce považována za viníka vysoké hladiny cholesterolu. Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí a ministerstvo zemědělství USA doporučily ve výživových doporučeních pro Američany z roku 2010 omezit denní příjem cholesterolu pod 300 miligramů na osobu. Toto doporučení však bylo ve verzi 2015-2020 (pdf) zrušeno. Nová verze také upozorňovala na to, že ačkoli vejce mají vysoký obsah cholesterolu, mají nízký obsah nasycených tuků a mohou být dobrým zdrojem bílkovin.
Studie zjistily, že u většiny lidí nedochází po konzumaci potravin s vysokým obsahem cholesterolu k výraznému zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.
Lékařská obec stále není rozhodnuta, zda konzumace příliš velkého množství vajec zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Časopis Journal of the American Medical Association (JAMA) zveřejnil v roce 2019 studii odkazující na výsledky sledování stravovacích návyků téměř 30 tisíc Američanů po dobu přibližně 17,5 roku.
Zjistila, že čím více cholesterolu v potravinách přijímáme, tím vyšší je riziko kardiovaskulárních onemocnění a konzumace více než půlky vejce denně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 6 %.
Metaanalýza studií na toto téma zveřejněná v časopise The American Journal of Medicine v roce 2021 však došla k závěru, že konzumace většího množství vajec není spojena se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Naopak se v ní uvádí, že lidé, kteří jedli více vajec, měli nižší riziko ischemické choroby srdeční.
Pokud jde o studii JAMA, doktor Čang poukazuje na to, že tento výzkum nerozlišuje, jaké další věci lidé jedli spolu s vejci, a proto nelze určit příčinnou souvislost mezi konzumací vajec a kardiovaskulárními chorobami. Obvykle lidé při snídani amerického stylu nejedí samotná vejce, ale míchaná vajíčka s máslem, mají k tomu třeba slaninu a toustový chleba nebo hashbrowns, které obsahují hodně tuku a cukru. Podle něj má na kardiovaskulární onemocnění větší vliv způsob přípravy vajec než samotná vejce.
Proto se domnívá, že lidé s normálním cholesterolovým indexem by neměli mít problém s konzumací čtyř až pěti vajec denně. Nepřidávejte však příliš mnoho másla a nejezte je společně s mastnými potravinami s vysokým obsahem cukru. Právě špatný olej z takových potravin totiž cholesterol zvyšuje.
Jak jíst vejce zdravě
Doktor Čang uvádí, že nejlepší způsob přípravy vajec je uvařit je. Doporučuje také veřejnosti, aby nejedla syrová vejce. Zaprvé se syrová vejce špatně vstřebávají a zadruhé mohou obsahovat salmonelu. Pacienti na chemoterapeutické léčbě rakoviny anebo lidé se slabou imunitou by se měli konzumaci syrových vajec vyhnout. Pokud chuť nedovařených vajec opravdu milujete, můžete jíst vejce na měkko.
Vejce mají plnohodnotnou výživovou hodnotu a jsou vhodná pro lidi všech věkových kategorií, zejména pro starší lidi se špatným chrupem nebo sarkopenií. Dr. Čang doporučuje starším lidem konzumovat 1,2 až 1,5 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti jako obecný návod a mladým lidem až dvojnásobek. Pokud jsou vejce poživatelné, je vhodný jakýkoli druh přípravy.
Skladování a výběr vajec
V souvislosti s celosvětovým nedostatkem vajec doktor Čang radí, aby si lidé nehromadili velké zásoby vajec. Vejce by se měla jíst čerstvá a skladovat při pokojové teplotě. Skladování v lednici prodlouží jejich životnost a zabraňuje vzniku nebezpečných bakterií. Vejce si ukládejte tak, abyste nejdříve vybírali ty nejstarší.
Pokud jde o kritéria výběru vajec, je třeba hledat hladký, nepoškozený a lesklý povrch skořápky, přičemž mezi barvou skořápky a výživovou hodnotou vejce není přímý vztah.
Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.