Takový rodinný recept, když čekáte hosty, anebo jen slavíte ve společnosti svých blízkých, není vůbec k zahození. Perská vejce jsou rychlé a docela syté pohoštění.
Nemusíte ani moc vařit, pouze vejce uděláte natvrdo. Kolik vajec, to necháme na vás, ale poradíme, že na jednoho strávníka můžete počítat asi dvě-tři vejce.
Recept: Perská vejce
Ingredience
- vejce
- 1 menší cibule
- plnotučná hořčice
- olej
- pažitka
- sůl, pepř
Postup
-
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a potom je rozkrojíme podél, takže z bílků vzniknou podlouhlé mističky.
-
Z nich vydlabeme žloutek do mísy, přidáme trochu oleje, sůl, pepř, cibulku a utřeme. Olej přidáváme po troškách, až se žloutky spojí v kompaktní hmotu.
-
Nakonec ochutíme hořčicí a dobře promícháme.
-
Směsí plníme bílkové mističky a zdobíme pažitkou. Pokud nemáme pažitku, můžeme kopečky odzdobit proužkem kečupu.
Poznámky
Pokud mají vajíčka bledé žloutky, můžete je přibarvit kurkumou. Získají pěknou barvu, a navíc kurkuma je velmi zdravé koření.