Takový rodinný recept, když čekáte hosty, anebo jen slavíte ve společnosti svých blízkých, není vůbec k zahození. Perská vejce jsou rychlé a docela syté pohoštění.

Nemusíte ani moc vařit, pouze vejce uděláte natvrdo. Kolik vajec, to necháme na vás, ale poradíme, že na jednoho strávníka můžete počítat asi dvě-tři vejce.

Tisknout

Recept: Perská vejce

Chod předkrm
Kuchyně česká
Čas vaření 10 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • vejce
  • 1 menší cibule
  • plnotučná hořčice
  • olej
  • pažitka
  • sůl, pepř

Postup

  1. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a potom je rozkrojíme podél, takže z bílků vzniknou podlouhlé mističky. 

  2. Z nich vydlabeme žloutek do mísy, přidáme trochu oleje, sůl, pepř, cibulku a utřeme. Olej přidáváme po troškách, až se žloutky spojí v kompaktní hmotu.

  3. Nakonec ochutíme hořčicí a dobře promícháme.

  4. Směsí plníme bílkové mističky a zdobíme pažitkou. Pokud nemáme pažitku, můžeme kopečky odzdobit proužkem kečupu.

Poznámky

Pokud mají vajíčka bledé žloutky, můžete je přibarvit kurkumou. Získají pěknou barvu, a navíc kurkuma je velmi zdravé koření.