Masové kuličky jsou skvělou, snadnou a rychlou formou úpravy masa a dají se připravit i použít nejrůznějšími způsoby.

Tento recept je na knedlíčky z mletého vepřového masa, ale stejně tak můžete přidat i hovězí, použít nejrůznější bylinky a ingredience. Také forma přípravy může být odlišná, např. dušení nebo smažení. Zkrátka, nebojte se experimentovat. Náš recept se bude péct v troubě…

Tisknout

Recept: Kuličky z vepřového masa

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 1/2 kg mletého vepřového masa
  • 2 vejce
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 1 krajíc chleba
  • 1 stroužek česneku rozdrcený
  • 30-40 g parmezánu nastrouhaného
  • 1 hrst petrželové natě nakrájené nadrobno
  • 1 lžička soli
  • špetka čerstvě namletého pepře
  • 1 lžička papriky (lze vynechat)
  • 1 lžička sojovky (lze vynechat)

Postup

  1. Do mísy rozbijte vejce a přidejte na kousky natrhaný chleba (bez kůrky). Pak přidejte všechno ostatní kromě masa a vývaru. Dobře promíchejte.

  2. Přidejte maso a opět dobře promíchejte. Ze směsi si udělejte kuličky o průměru asi 3 cm. Mohou být i menší, ale v tom případě snižte dobu pečení.

  3. Naskládejte do zapékací nádoby, nalijte na spodek vývar a nechte asi 20 min. péct na 180C nebo až jsou kuličky nahoře hnědé.

  4. Podávejte s vaší oblíbenou přílohou, např. s bramborem, rýží, těstovinami a omáčkou bolognese atp. Jako další přílohu doporučuji papriky v rajčatové omáčce.

Poznámky

Pokud máte zbytek krájených rajčat (z plechovky anebo čerstvých z receptu na řecké papriky), přidejte je ke kuličkám po 10 min. pečení. Stačí půl plechovky. Dodají jídlu zajímavější chuť a hustší omáčku.