Masové kuličky jsou skvělou, snadnou a rychlou formou úpravy masa a dají se připravit i použít nejrůznějšími způsoby.
Tento recept je na knedlíčky z mletého vepřového masa, ale stejně tak můžete přidat i hovězí, použít nejrůznější bylinky a ingredience. Také forma přípravy může být odlišná, např. dušení nebo smažení. Zkrátka, nebojte se experimentovat. Náš recept se bude péct v troubě…
Recept: Kuličky z vepřového masa
Ingredience
- 1/2 kg mletého vepřového masa
- 2 vejce
- 100 ml hovězího vývaru
- 1 krajíc chleba
- 1 stroužek česneku rozdrcený
- 30-40 g parmezánu nastrouhaného
- 1 hrst petrželové natě nakrájené nadrobno
- 1 lžička soli
- špetka čerstvě namletého pepře
- 1 lžička papriky (lze vynechat)
- 1 lžička sojovky (lze vynechat)
Postup
-
Do mísy rozbijte vejce a přidejte na kousky natrhaný chleba (bez kůrky). Pak přidejte všechno ostatní kromě masa a vývaru. Dobře promíchejte.
-
Přidejte maso a opět dobře promíchejte. Ze směsi si udělejte kuličky o průměru asi 3 cm. Mohou být i menší, ale v tom případě snižte dobu pečení.
-
Naskládejte do zapékací nádoby, nalijte na spodek vývar a nechte asi 20 min. péct na 180C nebo až jsou kuličky nahoře hnědé.
-
Podávejte s vaší oblíbenou přílohou, např. s bramborem, rýží, těstovinami a omáčkou bolognese atp. Jako další přílohu doporučuji papriky v rajčatové omáčce.
Poznámky
Pokud máte zbytek krájených rajčat (z plechovky anebo čerstvých z receptu na řecké papriky), přidejte je ke kuličkám po 10 min. pečení. Stačí půl plechovky. Dodají jídlu zajímavější chuť a hustší omáčku.