Jack Phillips

10. 4. 2023

Po nedávných zprávách o tom, že některé země se odklánějí od amerického dolaru, francouzský prezident Emanuel Macron naznačil, že Evropa by měla snížit svou propojenost se Spojenými státy, včetně dolaru.

Během víkendu Macron řekl v rozhovoru pro Politico, že existuje „velké riziko“, že se Evropa „chytne do krizí, které nejsou naše, což jí brání v budování strategické autonomie“. Svůj názor vyjádřil během letu z Pekingu do Kuang-čou po setkání s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem.

Si a Komunistická strana Číny (KS Číny) podpořili Macronovův koncept „strategické autonomie“, o kterém představitelé KS Číny často mluví při setkání s ostatními evropskými představiteli.

„Otázka, na kterou si Evropané musí odpovědět … je v našem zájmu podporovat [krizi] na Tchaj-wanu? Ne. Horší by bylo myslet si, že my Evropané musíme v této věci následovat a přebírat agendu USA a přehnanou čínskou reakci,“ sdělil Macron.

Čína v sobotu zahájila v okolí Tchaj-wanu vojenské manévry poté, co se prezidentka ostrovní země Tsai Ing-wen ve středu setkala s předsedou Sněmovny reprezentantů USA Kevinem McCarthym. Čína považuje demokraticky spravovaný Tchaj-wan za své vlastní území a nikdy se nezřekla použití síly k tomu, aby ostrov dostala pod svou kontrolu, zatímco tchajwanská vláda se proti čínským nárokům důrazně ohrazuje.

Macron také řekl, že Evropa musí lépe financovat svůj obranný průmysl, rozvíjet jadernou a obnovitelnou energii a snížit závislost na americkém dolaru. Francouzský prezident přijel do Číny s padesátičlennou podnikatelskou delegací včetně společnosti Airbus a výrobcem jaderné energie EDF, kteří během návštěvy podepsali kontrakty.

Francouzského prezidenta během návštěvy doprovázela i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Stabilita v Tchajwanském průlivu je nesmírně důležitá. Hrozba [použití] síly ke změně statu quo je nepřijatelná,“ řekla čínskému prezidentovi během setkání v Pekingu.

Macron podle serveru Politico zřejmě nesouhlasil. „Evropané nemohou vyřešit krizi na Ukrajině; jak můžeme Tchaj-wanu věrohodně říci: ‚Dávejte si pozor, pokud uděláte něco špatného, budeme tam‘? Pokud chcete opravdu zvýšit napětí, tohle je způsob, jak to udělat,“ řekl novinám.

McCarthy naopak v souvislosti s Tchaj-wanem vyzval k „jednotnému hlasu“ proti agresi KS Číny a chce zrychlit dodávky zbraní ostrovnímu státu. „Neposílejte balón nad náš vzdušný prostor. Nepoužívejte autoritářskou zastrašovací taktiku,“ varoval režim.

„Šest ujištění prezidenta Reagana slouží jako páteř našich vztahů s tchajwanským lidem. Dnes zde přítomní zákonodárci dávají najevo, že bereme naši podporu tchajwanskému lidu vážně a jsme odhodláni vystupovat jednotně,“ řekl McCarthy po setkání s Tsai Ing-wen.

Problémy s dolarem?

Macron rovněž navrhl, aby evropské země snížily svou závislost na „extrateritorialitě amerického dolaru“, což je krok, který Peking i Moskva silně podporují. „Pokud se napětí mezi oběma velmocemi vyhrotí … nebudeme mít čas ani prostředky na financování naší strategické autonomie a staneme se vazaly,“ řekl.

Objevily se spekulace, že nedávné kroky Číny, Ruska, Saúdské Arábie, Brazílie, Íránu a dokonce i Francie by mohly znamenat tvrdou ránu pro americký dolar v jeho roli světové rezervní měny, kterou si drží od konce druhé světové války. Saúdská Arábie údajně aktivně jedná s Pekingem o tom, že by část svých prodejů ropy do Číny realizovala v jüanech, a nikoli v dolarech.

V prohlášení brazilské vlády z minulého měsíce se Brazílie a Čína dohodly, že budou obchodovat ve vlastních měnách namísto v dolarech.

Tato dohoda přišla podle agentury Reuters hned poté, co čínský režim realizoval svůj první nákup zkapalněného zemního plynu prostřednictvím jüanu. Šlo o transakci přibližně 65 000 tun LNG ze Spojených arabských emirátů, který koupila China National Offshore Oil Corp od francouzské společností TotalEnergies prostřednictvím Šanghajské burzy ropy a zemního plynu.

Minulý týden po setkání se Si Ťin-pchingem mluvil o zbavení se závislosti na americkém dolaru i malajsijský premiér.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.