Jack Phillips

11. 4. 2023

Zjevný únik vysoce citlivých amerických zpravodajských materiálů o válce na Ukrajině a dalších záležitostech představuje „velmi vážné“ riziko pro americkou národní bezpečnost, sdělil 10. dubna představitel Pentagonu.

Dokumenty, které kolují na několika internetových portálech, představují „velmi vážné riziko pro národní bezpečnost a mají potenciál pro šíření dezinformací“, řekl médiím Chris Meagher, asistent ministra obrany pro veřejné záležitosti.

„Stále vyšetřujeme, jak k tomu došlo, i rozsah problému. Byly podniknuty kroky k tomu, abychom se blíže podívali na to, jakým způsobem a komu jsou informace tohoto typu šířeny.“

10. dubna se k úniku materiálů vyjádřil také mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby. Dne něj by uniklé informace neměly „být ve veřejném prostoru“ a neměly by být na „prvních stránkách novin“. Sdělil také, že zatím nevědí, kdo je vypustil a zda byly lokalizovány.

Kirby byl na dokumenty opakovaně dotázán během brífinku v Bílém domě. Materiály byly zveřejněny na několika webových portálech včetně Telegramu, Twitteru, Discordu, 4chanu a dalších. Dle prozkoumání redakcí Epoch Times některé z nich obsahovaly informace amerických zpravodajských agentur týkající se rusko-ukrajinské války a špionážních snah Pentagonu. Epoch Times ale nemůže potvrdit pravost dokumentů.

Právě na otázku ohledně autenticity zpravodajských materiálů Kirby odpověděl, že američtí představitelé se domnívají, že některé z nich byly upraveny.

„Víme, že některé z nich se zdají být pozměněné. Nebudu se vyjadřovat k validitě všech dokumentů… stále ověřujeme všechny dokumenty, které tam jsou,“ řekl a dodal, že Bidenova administrativa neví, zda budou na internetu zveřejněny další dokumenty.

Kirby řekl, že „nevíme“, zda se únik podařilo zvládnout. „To skutečně nevíme.“ Pentagon neví, „co tam je“ nebo „kdo je za to zodpovědný“, dodal.

„Neexistuje žádná omluva pro to, aby se tento druh dokumentů dostal na veřejnost,“ řekl dále Kirby.

Zprávy médií uváděly, že v březnu bylo v aplikaci pro zasílání zpráv Discord zveřejněno přes 100 dokumentů amerických zpravodajských služeb, které obsahovaly informace o ruské vojenské aktivitě, konfliktu na Ukrajině, čínském režimu a jeho armádě a o Blízkém východě. Některé z těchto dokumentů pocházely zřejmě od CIA, Zpravodajské agentury ministerstva odrany (DIA), generálního štábu americké armády a dalších vládních subjektů.

Některé z dokumentů byly označeny jako „PŘÍSNĚ TAJNÉ“, zatímco jiné měly označení „NOFORN“, což je označení dokumentů, které se nesmí poskytovat cizím vládám.

Mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová 9. dubna sdělila, že Bidenova administrativa vytvořila tým, který se „zaměřuje na posouzení dopadu, který by tyto vyfotografované dokumenty mohly mít na národní bezpečnost USA a na naše spojence a partnery“. Dodala, že američtí představitelé o úniku informací komunikovali se „spojenci a partnery“.

Někteří ukrajinští představitelé tvrdí, že za únikem stojí Rusko a že dokumenty byly digitálně upraveny. Zelenského poradce Mychajlo Podoljak uvedl, že únik je součástí ruského dezinformačního plánu nebo jde o vykonstruované pokusy zasít pochybnosti do očekávané jarní protiofenzívy Ukrajiny.

„Je velmi důležité si uvědomit, že v posledních desetiletích byly nejúspěšnější operace ruských speciálních služeb prováděny ve Photoshopu,“ řekl serveru Politico Andrij Jusov, představitel ukrajinské vojenské rozvědky.

Mluvčí Kremlu se 10. dubna k úniku materiálů odmítl vyjádřit.

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua 9. dubna v reakci na únik uvedl, že dokumenty tvrdící, že Mossad usiloval o protesty proti Netanjahuovým plánům pro tamní justici, jsou „lživé a nepodložené“.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."