Bryan Jung

17. 4. 2023

Spojené státy pokračují v upevňování svého domácího polovodičového průmyslu. Nákupy strojů pro výrobu počítačových čipů americkými firmami z Tchaj-wanu vzrostly v březnu na rekordní úroveň.

Agentura Bloomberg s odvoláním na údaje tchajwanského ministerstva financí informovala, že Tchaj-wan, největší světový výrobce vyspělých polovodičových čipů, zaznamenal minulý měsíc oproti stejnému období minulého roku nárůst vývozu strojů na výrobu čipů do Spojených států o 42,6 % v celkové hodnotě rekordních 71,3 milionu amerických dolarů.

Naopak, v době napjatých vztahů s Pekingem vývoz Tchaj-wanu do pevninské Číny klesl o 33,7 procenta, což je trend jdoucí už devátý měsíc v řadě, protože napětí ve vztazích s Pekingem se zvýšilo.

Strategické obavy z potenciálního napadení ostrova, který si čínský komunistický režim nárokuje, přiměly americké představitele ke krokům směřujícím k přesunu vyspělého vybavení pro výrobu čipů do Spojených států.

Pandemie covidu-19 také odhalila závislost Západu na čipech z východní Asie, a značný nedostatek komponentů způsobil zastavení výroby po celém světě, způsobil zpomalení průmyslové výroby a poškodil světovou ekonomiku.

Továrny na čipy v USA

Společnost TSMC postaví v Arizoně dva výrobní závody za 12 miliard dolarů, za podpory státních dotací a místní vlády.

Společnost v roce 2020 oznámila plány na výstavbu prvního výrobního závodu, který by měl být plně funkční do roku 2024 a zpočátku bude vyrábět 20 000 waferů relativně pokročilých 5nanometrových čipů měsíčně.

Druhý závod společnosti TSMC v Arizoně bude vyrábět pokročilejší 3nm čipy.

Bílý dům vyčlenil dotace ve výši 50 miliard dolarů prostřednictvím zákonů „CHIPS“ a „Science Act“ na podporu domácí výroby polovodičů. Společnost TSMC pravděpodobně díky tomu obdrží miliardové dotace.

Plány na výstavbu špičkových zařízení ve Spojených státech oznámily také společnosti Intel a jihokorejský Samsung.

Odříznutí komunistické Číny od citlivých technologií

Počínaje Trumpovou administrativou prosazuje americká vláda celosvětové snahy o omezení přístupu Číny k citlivým polovodičovým technologiím a nástrojům k jejich výrobě. A obzvláště u těch, které by mohly být využity ke špionážním a vojenským účelům.

Americkým dodavatelům, jako jsou Applied Materials Inc., Lam Research Corp. a KLA Corp. bylo zakázáno prodávat do Číny některé ze svých nejpokročilejších technologií.

V březnu nizozemská vláda souhlasila s tím, že Číně zabrání v přístupu k některým nejcitlivějším technologiím výroby čipů.

Minulý měsíc pak Japonsko souhlasilo se zavedením nových vývozních restrikcí 23 typů špičkových technologií pro výrobu čipů.

Po dlouhém váhání se připojují k iniciativě i ostatní evropské země. Německo i Velká Británie v posledních měsících zablokovaly převzetí společností vyrábějících čipy nebo jednotlivých továren čínskými společnostmi.

Peking si na tato omezení stěžuje s tím, že je ohrožena stabilita globálního dodavatelského řetězce a že odvolávání se na národní bezpečnosti je bezpředmětné.

Číňané zatím k odvetným opatřením vůči americkým technologickým společnostem přistupují jen velmi opatrně – pravděpodobně proto, aby nenarušili domácí průmysl, který vyrábí většinu světových chytrých telefonů, tabletů a další spotřební elektroniky.

Vůdce Komunistické strany Číny Si Ťin-pching však minulý měsíc ve svém projevu obvinil Spojené státy, že se snaží blokovat rozvoj Číny kampaní „omezování a potlačování“, a vyzval stranu, aby se „odvážila bojovat“.

Si nařídil své vládě, aby kladla velký důraz na výrobu vyspělejších počítačových čipů, které se používají ve všem – od chytrých telefonů až po stíhačky.

Čína má sice i vlastní výrobu, ale může vyrábět pouze procesory nižší třídy používané v automobilech a spotřebičích. Každoročně musí dovážet vyspělé čipy ze zahraničí v hodnotě více než 300 miliard dolarů. Nicméně, ve snaze získat globální dominanci investuje miliardy dolarů do rozvoje a do snížení potřeby dovozu ze zahraničí.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."