Liam Cosgrove Emel Akan

a 1. 5. 2023

Aktualizace: 1. května o převzetí banky

Donedávna 14. největší banka USA – First Republic Bank – je na kolenou. Americké regulační orgány o víkendu vyzvaly ostatní velké banky, aby předložily své nabídky na její převzetí ve snaze banku zachránit.

Federální zajišťovna (FDIC) údajně uspořádala aukci a požádala několik bank, aby do 30. dubna podaly nabídky na koupi First Republic Bank (FRC). 1. května ráno FDIC oznámila, že banku koupí JP Morgan.

O víkendu média informovala s odvoláním se na anonymní zdroje, že o převzetí FRC se uchází asi šest bank. Mezi zájemci v aukci vedené FDIC byly údajně Citizens Financial Group Inc, PNC Financial Services Group, US Bancorp a JPMorgan Chase.

FRC byla koncem loňského roku 14. největší komerční bankou v USA s celkovými aktivy ve výši 212,6 miliardy dolarů. Banka, která zahájila činnost v roce 1985 s jedinou pobočkou v San Francisku, se rozrostla na více než 80 poboček rozptýlených v sedmi státech USA v komunitách s vysokými příjmy.

Ještě před pádem Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank se na počátku března obchodovaly akcie FRC za 123 dolarů a v pátek 28. dubna už jen za 3,5 dolaru.

Vývoj akcií First Republic Bank za poslední 3 měsíce. (screenshot z marketwatch.com)

Bolesti

Minulý měsíc, když začali klienti vybírat z FRC vklady ve velkém a akcie prudce poklesly, přední americké banky vložily do First Republic 30 miliard dolarů, aby zabránily hrozícím finančním problémům. Od začátku března však trezory banky opustily vklady v hodnotě přes 100 miliard dolarů, což podle odborníků znamenalo pro banku smrtelnou ránu.

Ve své poslední zprávě o výsledcích (pdf) zveřejněné 24. dubna FRC odhalila, že po pádu SVB a Signature Bank zažila „bezprecedentní“ úbytek vkladů.

Zpráva o odlivu vkladů poslala už tak slabé akcie banky na rekordně nízkou úroveň.

Tváří v tvář výběrům byla First Republic nucena půjčit si z federálních programů, aby posílila svou rozvahu. Banka ve své zprávě o výsledcích hospodaření uvedla, že její celkové půjčky dosáhly 15. března vrcholu, konkrétně 138,1 miliardy dolarů.

Ve snaze dostat se na lepší čísla First Republic rovněž oznámila plány na prodej nerentabilních aktiv, včetně nízkoúročených hypoték, které poskytovala bohatým klientům, a také na propuštění 20 až 25 % své pracovní síly, která na konci roku 2022 čítala přibližně 7 200 zaměstnanců.

Jsou před námi další otřesy?

Někteří analytici předpovídají, že neúspěch společnosti First Republic vyvolá další tlak na pokles již tak oslabeného finančního sektoru.

Bývalý ministr financí USA Larry Summers kritizoval regulační orgány Bidenovy administrativy za váhavost při řešení situace First Republic.

„Jsem překvapen a zklamán, že tato situace trvá tak dlouho, jak trvá, přičemž akcie banky klesly o 95 %,“ řekl Summers 28. dubna agentuře Bloomberg. „Doufám, že mezi bankami, FDIC a dalšími veřejnými orgány bude během příštího týdne nebo deseti dnů nalezeno nejlepší řešení.“

Jiní kritizují nadměrnou míru vládních zásahů, které jsou dle nich hlavní příčinou dnešní finanční nestability.

„Prostředí je nyní kvůli aktivistické centrální bance úplně jiné, než bývalo,“ řekl pro The Epoch Times bývalý manažer fondů Bill Fleckenstein. „Máme tu nekontrolovatelné vládní výdaje a obrovské množství investičních dolarů, které denně slepě přesouvají Vanguardové a BlackRockové světa.“

Fleckenstein, autor knihy „Greenspan’s Bubbles: The Age of Ignorance at the Federal Reserve“, tvrdí, že desetiletí keynesiánské měnové politiky způsobila, že náš finanční systém je křehký a není schopen unést volatilitu, kterou přineslo poslední kolo zvyšování úrokových sazeb Fedu.

Federální rezervní systém zveřejnil 28. dubna svůj dlouho očekávaný report o kolapsu SVB, který se udál v první polovině března. Podle centrální banky bylo selhání SVB důsledkem celé řady faktorů, včetně samotného Fedu, který přiznal, že neudělal dost pro to, aby přiměl vedení SVB odstranit problémy společnosti.

V době svého pádu měla SVB na kontě „31 neřešených varování v rámci dohledu nad bezpečností a spolehlivostí“, což je trojnásobek průměrného počtu v porovnání s jejími kolegy v odvětví, uvádí zpráva Fedu.

FDIC ve své zprávě o pádu Signature Bank – také z 28. dubna – uvádí, že „hlavní příčinou“ pádu bylo „špatné řízení“, ale že FDIC „mohl eskalovat dohledové kroky dříve“ a být „důraznější“.

Podle Morgan Stanley se očekává, že bankovní krize způsobí „úvěrové šoky“, které budou brzdit hospodářský růst.

Podle Goldman Sachs jsou nejzranitelnější vůči poklesu bankovních úvěrů výrobní sektor, sektor komerčních nemovitostí a technologický sektor.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“