Jack Phillips

3. 5. 2023

Kandidát na amerického prezidenta za Demokratickou stranu Robert F. Kennedy mladší prohlásil, že otázky související s klimatem „zneužívají“ bohatí jednotlivci ve snaze zavést „totalitní kontrolu“ nad společností.

Kennedy o uplynulém víkendu řekl rozhlasové moderátorce Kim Iversenové, že „otázky klimatu a znečišťování [životního prostředí] jsou zneužívány … mega miliardáři“, jakými jsou např. spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates. „Stejným způsobem, jakým byl zneužit covid, aby jej využili jako záminku k uvalení totalitní kontroly nad společností a pak nám předložili již navržená řešení.“

„A když se podíváte pozorněji, jak se ukazuje, lidé, kteří tato navržená řešení prosazují, jsou lidé, kteří vlastní … patenty na tato řešení,“ řekl Kennedy v pořadu. „Je to způsob, jakým dali klimatickému chaosu nálepku špatného, protože lidé nyní vidí, že je to jen další krize, která je využívána k vytěžování majetku chudých a k obohacování miliardářů.“

Kennedy, který je synem vrchního státního zástupce Roberta F. Kennedyho a synovcem prezidenta Johna F. Kennedyho, tvrdí, že tento postoj má již 40 let. „Můžete se podívat do mých projevů z 80. let minulého století a říkal jsem, že nejdůležitějším řešením otázek životního prostředí [není] kontrola shora, ale kapitalismus volného trhu.“

Kennedy ml. je dlouholetým ekologickým aktivistou a právníkem. V roce 2014 napsal v blogu na EcoWatch: „Domnívám se však, že korporace, které záměrně, cíleně, zlomyslně a systematicky sponzorují klimatické lži, by měly být potrestány trestem smrti.“

V rozhovoru s Iversenovou Kennedy také naznačil, že kromě Gatese využívá politiky související s klimatem k vytvoření totalitní společnosti také Světové ekonomické fórum.

„To, co máme v této zemi nyní, není kapitalismus volného trhu – je to kapitalismus firemních kamarádíčků. Je to … pohodlný druh socialismu pro bohaté a brutální, barbarský, nemilosrdný kapitalismus pro chudé,“ uvedl Kennedy dále v rozhovoru.

Při oznámení své kandidatury na prezidenta minulý měsíc Kennedy řekl, že chce spolupracovat s „americkými venkovany a dělníky, a zejména s lovci a rybáři“. Tito lidé, jak řekl, byli „odcizeni od hlavního proudu ekologické komunity“.

Sdělil také, že kandiduje, protože se domnívá, že demokraté sešli z cesty a stali se „stranou války“, korporátních zájmů a „cenzury“.

I když Joe Biden zůstává favoritem demokratické nominace na prezidenta, průzkum Fox News nedávno ukázal, že Kennedy má mezi demokratickými voliči podporu kolem 20 procent. Nedávno se také dostal na titulní stránky novin poté, co poskytl rozhovor televizi ABC News a obvinil ji z cenzury jeho komentářů o vakcínách.

„Měli bychom poznamenat, že během našeho rozhovoru Kennedy uvedl nepravdivá tvrzení o anticovidových vakcínách,“ uvedla minulý týden moderátorka živého vysílání ABC News Linsey Davisová. „Použili jsme náš redakční úsudek a části této výměny názorů jsme do našeho rozhovoru nezařadili.“

Kennedy však na sociálních sítích obvinil televizi z porušení federálních volebních zákonů tím, že jeho poznámky o vakcínách vystřihla. „Televize ABC ukázala, že pohrdá zákony, demokracií a svými diváky, když vystřihla většinu obsahu mého rozhovoru s moderátorkou Linsey Davisovou a ponechala pouze selektivně vybrané úryvky a hanlivé prohlášení,“ uvedl Kennedy.

„Rád dodám citace na podporu každého mého výroku, který jsem během této výměny názorů pronesl. Jsem si jistý, že cenzurní rozhodnutí ABC bylo šokem i pro Linsey. Místo novinařiny se veřejnost dočkala poplivání,“ dodal.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.