Naveen Athrappully

4. 5. 2023

Floridská Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona, jehož účelem je zakázat v tomto státě používání digitální měny centrální banky (CBDC).

Návrh zákona SB 7054 (pdf) definuje pojem „digitální měna centrální banky“ a reviduje pojem „peníze“ tak, aby CBDC byla nezákonná. Návrh prošel státní sněmovnou v poměru 116:1.

Koncem minulého měsíce byl návrh schválený i floridským Senátem poměrem hlasů 34:5. Nyní míří na stůl guvernéra DeSantise, který v březnu vyzval k postavení CBDC mimo zákon.

DeSantis varoval, že CBDC jsou zaměřeny na kontrolu chování Američanů. „Jak to víme? Protože jsme viděli, že se to děje v jiných částech světa,“ řekl DeSantis a poukázal na Čínu.

„Čínská lidová banka využívá svou centrální banku k monitorování chování občanů, což umožňuje sledovat jejich výdajové návyky a omezit jim přístup ke zboží a službám.“

Finanční sledování

Během úterní návštěvy Jacksonville na Floridě DeSantis přislíbil, že zamezí jakémukoliv federálnímu pokusu o zavedení CBDC. „Myslím, že nebezpečí digitální měny spočívá v tom, že z ní chtějí udělat jedinou měnu. Chtějí se zbavit kryptoměn,“ řekl.

„Můj názor je, že pokud chcete investovat do krypto, je to na vás. Můžete to udělat. Můžete učinit tato rozhodnutí. Nemají rádi krypto, protože nemohou krypto kontrolovat. Takže chtějí všechno vložit do digitální měny centrální banky.“

„Garantuji vám, že pokud se jim to někdy podaří, uvalí na to ESG [environmentální, sociální, správní] a sociální kreditní skóre. A to bude pro lidi v této zemi znamenat obrovské omezení svobody.“

DeSantis nevěří, že Kongres někdy CBDC schválí. Pokud se jej však Federální rezervní systém nebo ministerstvo financí pokusí jednostranně zavést, „budeme mít proti tomu na Floridě zákaz“, řekl.

„A myslím si, že to je jistota pro vaši finanční nezávislost a ujištění, že nemáme stát s finančním sledováním, kde znají každou vaši transakci. Myslím, že to je od základu špatně. Takže si uvědomujeme nebezpečí, která tato agenda přináší.“

Otázky ochrany soukromí

Během projevu z 18. dubna guvernérka Federálního rezervního systému Michelle W. Bowmanová varovala, že ochrana soukromí je v souvislosti s CBDC „hlavním problémem“.

Bowmanová chce, aby CBDC měla dostatečnou ochranu, která by chránila soukromí zákazníků a podniků, a zároveň byla dostatečně transparentní, aby odrazovala od trestné činnosti. Ochrana soukromí spotřebitelů obsažená v současných platebních systémech musí být podle ní „rozšířena“ i na budoucí systémy.

V nedávné analýze Cato Institutu se uvádí, že CBDC představují základní hrozbu pro americké ekonomické systémy, a nemají absolutně žádné pozitivní stránky.

Pokud jde o CBDC vydávané vládou, „náklady jsou tak vysoké a přínosy tak nízké“. Taková měna by v konečném důsledku uzurpovala soukromý sektor a ohrozila základní svobody Američanů, uvedl institut.

„Proto by neměla mít v americké ekonomice místo. Kongres by měl Federálnímu rezervnímu systému a ministerstvu financí výslovně zakázat vydávat CBDC v jakékoli podobě.“

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.