Juraj Skovajsa

8. 6. 2023

V tomto týdnu „naskočili“ do republikánských nominací na prezidenta pro volby 2024 další republikánští kandidáti – Mike Pence, Chris Christie a Doug Burgum. Celkem je jich na oficiálním seznamu již jedenáct.

Pro české čtenáře je pravděpodobně nejznámějším Mike Pence. Je to bývalý Trumpův viceprezident, který se s exprezidentem nerozešel v dobrém, když při schvalování sboru volitelů 6. ledna 2021 nezpochybnil volitele z některých států, o kterých Trump tvrdil, že v nich došlo v listopadových volbách 2020 k volebním podvodům. Protesty v ten den vedly k průniku do Kapitolu.

Pence oficiálně vstoupil do prezidentského klání 2024 ve středu 7. června a v tento den pořádal mítink s voliči v Iowě, kde se charakterizoval jako zásadový lídr, který má zkušenosti a charakter potřebné na to, aby národ „vykopal“ z domácích potíží a znovu jej postavil do role bojovníka za svobodu na světové scéně. Mimo jiné je pro podporu Ukrajiny. V předběžných volebních preferencích má dle průměrových statistik na RealClearPolitics 3,8% podporu voličů. Je tak čtvrtým nejsilnějším kandidátem, ale za Trumpem a DeSantisem daleko zaostává.

Preference republikánských kandidátů (i neoficiálních) na prezidenta 2024. (RealClearPolitics)

Stejně tak jako Pence oznámil oficiální kandidaturu ve středu i guvernér Severní Dakoty Doug Burgum. Burgum pochází z malé vesnice Arthur a vybudoval firmu Great Plain Software, kterou v roce 2001 prodal Microsoftu za 1,1 miliardy dolarů. Poté se vydal cestou realitního developerství a investic.

Kořeny Burguma z tradičně republikánského státu se odráží i v jeho politice. Jako prezident se chce soustředit na tři věci – ekonomiku, energetiku a národní bezpečnost. V předběžných průzkumech se zatím jeho jméno nenachází.

Dalším oficiálně zařazeným kandidátem je od úterý Chris Christie, bývalý guvernér New Jersey. Tento kandidát se ucházel o post prezidenta i v roce 2016. Christie neztrácel čas a po oznámení kandidatury nazval Trumpa „sebestředným“, „narcistou“ a „zahořklým rozhněvaným mužem“, který se chce mstít.

Do voleb jde Christie s heslem co na srdci, to na jazyku. V předvolebních preferencích má zatím jen jedno procento.

Očekávalo se, že kandidovat bude i Guvernér New Hampshire Chris Sununu. Ten však v pátek oznámil, že o prezidentský post se nakonec ucházet nebude.

Demokratická kandidátka zatím sestává jen z prezidenta Bidena, Roberta F. Kennedyho ml. a Marianne Williamsonové.

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.