Jack Phillips

24. 7. 2023

Elon Musk tvrdí, že plánuje změnit logo Twitteru s modrým ptákem na písmeno „X“, což by byla další významná změna této platformy, kterou loni koupil. Musk uvedl, že chce tuto změnu provést celosvětově již 24. července.

„Brzy se rozloučíme se značkou Twitter a postupně i se všemi ptáky,“ napsal v sérii příspěvků na svém účtu na Twitteru 23. července krátce po půlnoci newyorského času. Podle Muska měla být změna „provedena již dávno“.

Musk 23. července zveřejnil svou fotografii, na které rukama dělá znak „X“ se vzkazem: „Nejsem si jistý, jaká jemná vodítka tomu dala směr [sic], ale líbí se mi písmeno X.“

Od té doby, co Musk vloni koupil Twitter za 44 miliard dolarů, změnila firma svůj obchodní název na X Corp. což odráží multimiliardářův plán vytvořit na Západě „superaplikaci“ podobnou čínskému WeChatu.

Začátkem tohoto měsíce zavedl úspěšný podnikatel, který je rovněž generálním ředitelem společnosti Tesla, na platformě nová omezení, což se setkalo s ostrou kritikou, že by to mohlo odradit další inzerenty a podkopat jeho kulturní vliv jako určovatele trendů. Vyšší limit na prohlížení tweetů je součástí předplatného za 8 dolarů měsíčně, které společnost zavedla na začátku tohoto roku ve snaze zvýšit příjmy Twitteru.

Příjmy prudce klesly od doby, kdy Musk převzal společnost a propustil zhruba tři čtvrtiny zaměstnanců, aby snížil náklady a vyhnul se bankrotu. Nedávno uvedl, že Twitter se potýká s „velkým dluhovým zatížením“ poté, co přišel o zhruba 50 % svých inzerentů.

Konkurence

Krok Muska změnit logo Twitteru na „X“ přichází také v době, kdy Meta tento měsíc uvedla na trh novou aplikaci Threads. Ta je považována za alternativu pro ty, kteří na Twitter zanevřeli.

Threads je označována jako textová verze aplikace Instagram pro sdílení fotografií, která podle společnosti nabízí „nový, samostatný prostor pro aktualizace v reálném čase a veřejné konverzace“.

Poté, co bylo oznámeno, že se do ní zhruba po týdnu přihlásilo 100 milionů uživatelů, však početuživatelů v posledních týdnech klesá. Analytická společnost Sensor Tower mezitím zjistila, že aplikace ztratila asi 70 % svých denních uživatelů a denně ji používá jen asi 13 milionů lidí.

Uživatelé Threads na ní podle firmy stráví v průměru asi 4 minuty denně, zatímco uživatelé Twitteru v průměru asi 30 minut denně. Řada uživatelů si stěžovala, že Threads cenzuruje obsah podobně jako jiná platforma firmy Meta, Facebook.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký. Článek byl redakčně zkrácen.

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.