Podle výzkumné zprávy Evropského parlamentu se ve světě vyhodí obrovské množství potravin. Každý rok v Evropské unii je to přibližně 88 milionů tun, což představuje zhruba 20 % veškeré produkce.
Řada domácností stále nakupuje více jídla, než skutečně spotřebuje. Jedním z hlavních důvodů plýtvání je za prvé špatné plánování nákupů, za druhé to bývá nedostatečné povědomí o správném skladování potravin a jejich trvanlivosti.
Plýtvání jídlem je problém, který škodí nejen životnímu prostředí, ale také ekonomice. A také vašem rodinnému rozpočtu. Podle průzkumu provedeného Eurobarometrem si pouze 28 % Evropanů plánuje dopředu, co bude vařit.
Jak nevyhodit nakoupené potraviny?
Je to zcela jednoduché – než půjdete nakoupit, otevřete dvířka ledničky, potom dveře špajzky a dobře se podíváte, které produkty vám docházejí nebo které již došly a nejsou. Potom si napíšete seznam potravin, které potřebujete doplnit a k tomu přidáte další, ze kterých potřebujete uvařit oběd nebo připravit večeři. Nezapomeňte ani na snídani a počet strávníků!
Při nakupování podle sepsaného seznamu se vyhnete tomu, že byste nakoupili něco, co pak opravdu nespotřebujete, případně se vám to zkazí, musí se to pak vyhodit atd.
Protože pokud seznam potravin před cestou do obchodu nemáte, v obchodě pak pod vlivem momentálního hnutí mysli do košíku vložíte i potraviny, které jsou momentálně v akci, které však nepotřebujete, a nakonec by opravdu mohly v popelnici skončit.
Ale – pokud jdete spolu se seznamem, vyberete si pouze potraviny, které opravdu spotřebujete, a ušetříte si čas při bloumání mezi regály.
„Při nákupu čerstvých potravin je důležité dbát na několik faktorů. Zkontrolujte datum spotřeby a trvanlivost jednotlivých produktů a snažte se vybrat ty, které vám doma vydrží déle. Zkontrolujte si ještě v obchodě, zda obaly potravin nejsou poškozené. Při výběru masa či ryb dejte pozor na to, aby bylo uchováváno při správné teplotě, například u drůbeže by to měly být maximálně 4 stupně Celsia a u ryb jen 2 stupně Celsia,“ vysvětluje Michaela Dražanová, ředitelka Fresh Logistics ve společnosti Raben v Česku a na Slovensku.
Není od věci v obchodě věnovat pozornost sezónním produktům a udělat si raději menší nákup podle toho, co opravdu potřebujete. V létě můžete zajít na tržnici a vybrat si čerstvé ovoce a zeleninu, které trhovci právě nabízejí. Užijte si nákupy sezónního ovoce a zeleniny, které pak v zimním období nebývají tak snadno dostupné.
Vaše plánování vám mohou usnadnit mobilní aplikace, do nichž si můžete i průběžně zapisovat, co vám doma chybí a co budete k vaření potřebovat.
Jen dva z pěti Evropanů spotřebují zbytky jídel
Pokud vám po vaření i nasycení přece jen nějaké zbytky zůstanou, zkuste vymyslet nový originální recept, jak je využít. Zkuste být kreativní a vytvořte nové chutné kombinace.
Někdo radí, že zbylé maso můžete například použít jako náplň do tortilly nebo přidat na pizzu či slaný koláč. Zbytky zeleniny mohou posloužit jako základ pro polévku nebo omáčku na těstoviny. Možností je spousta a tímto způsobem nejen ušetříte peníze, ale také můžete obohatit svůj jídelníček o nové pokrmy.
Pro někoho je to již samozřejmost, ale v průzkumu Eurobarometr uvedlo jen 42 % oslovených Evropanů, že používají k vaření zbytky z předchozích jídel.
Jenom chladit nestačí – potraviny mají různé potřeby
Uskladnění potravin i rozmístění hraje klíčovou roli v prodloužení trvanlivosti potravin. Je dobré mít doma zásobu nádob s těsnicími víčky. V lednici je důvtipné umisťovat „blíže ke dveřím“ ty potraviny, které by se měly spotřebovat jako první, protože zastrčené v zadních řadách mohou zůstat zapomenuty.
„Různé potraviny vyžadují různé podmínky skladování. Například vejce není nutné uchovávat v lednici, stačí chladnější prostor, jako bývá ve spíži. Vadí jim spíše časté změny teplot. Maso naopak do lednice patří, nejlépe do spodních poliček a v neprodyšně uzavřeném obalu, aby se zabránilo přenosu bakterií na další potraviny. Tvrdé sýry je vhodné uchovávat ve voskovaném papíře nebo uzavíratelné krabičce, protože při ponechání ve fólii z obchodu se rychleji kazí,“ popisuje Michaela Dražanová tipy, jak trvanlivost čerstvých potravin prodloužit.
Skvělým pomocníkem při snižování plýtvání jídlem je také mrazák. Mnoho potravin lze bez problémů zmrazit a použít později. Zmrazit se mohou za čerstva anebo po uvaření. Můžeme si uvařit větší porce jídla, naporcovat do krabiček nebo sáčků, uložit do mrazáku a později je ohřát, což nám ušetří spoustu času i výdajů za energie.
Jídlo za tisíce korun ročně končí v odpadu
Spolek Zachraň jídlo ve spolupráci s českými univerzitami vypočítal, že v Česku v roce 2023 skončí v koši, kompostu a odpadních trubkách potraviny v hodnotě 3 519 Kč na obyvatele. V přepočtu na čtyřčlennou rodinu je to přes 14 tisíc korun.