Tom Ozimek

27. 9. 2023

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová obvinila společnost X z toho, že je hlavním šiřitelem dezinformací. Majitel Elon Musk se ohradil zveřejněním videa, v němž upozorňuje na klesající účinnost vakcín a ke kterému napsal vtipnou slovní hříčku.

Na rozdíl od konkurentů, jako jsou Facebook a Google, se společnost X odmítla podílet na tzv. dezinformačním úsilí EU nazvaném Kodex praxe v oblasti dezinformací z roku 2022.

Kodex je sice nezávazný, ale společnosti, které jej přijmou, mají výhody.

Poté, co EU již dříve pokárala Muska a společnost X za to, že nemají ambice k autocenzuře a neberou boj EU proti „dezinformacím“ vážně, zintenzivnila svou rétoriku 26. září, v den, kdy společnosti jako Facebook a Google – nikoli však X – zveřejnily zprávy o dodržování nového „dezinformačního“ kodexu.

Představitelé EU v úterý projevili svou frustraci ze slibu „absolutisty svobody projevu“ (Muska), že zachová online vyjadřování na X co nejsvobodnější, a varovali jej, aby dodržoval autocenzuru – nebo jinak…

Na úterní tiskové konferenci označila Jourová, která má ve své kompetenci „boj proti dezinformacím“, platformu X jako „platformu s největším poměrem dezinformačních nebo zavádějících příspěvků“.

Upozornila Muska, že X spadá pod regulaci zákona o digitálních službách a jeho přísná pravidla týkající se obsahu „dezinformací“. „Budeme sledovat, co děláte,“ dodala.

Musk na varování reagoval přesdíleným videem, ve kterém jde za sebou řada titulků o postupně klesající účinnosti anticovidových vakcín. Nejdříve byla efektivita až 100 % a postupně padala až na 20 %.

K videu doplnil vtipnou slovní hříčku: „Have you heard dis information?“ V češtině by se dala přeložit jako „Slyšeli jste už o této informaci?“, ale vtip je v tom, že výslovnost anglické verze je zhruba stejná jako u věty „Slyšeli jste už o dezinformaci?“.

Zjevně se tak hravě pokusil vyvolat určitou kontroverzi v souvislosti s cenzurou, kterou EU provádí, a tím, že lidé, kteří ze začátku poukazovali na slabou účinnost vakcín, byli označovaní za dezinformátory.

Ve videu také ukázal ziskovost firem vyrábějících vakcíny.

Na žádost o komentář k výrokům Jourové, že společnost X je největším šiřitelem „dezinformací“ v EU, odpověděl tiskový tým společnosti X svým obvyklým sdělením médiím: „Nyní jsme zaneprázdněni, obraťte se na nás prosím později.“

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Přečtěte si také

Policie zadržela v Berlíně přes 200 lidí při protestech na podporu Palestiny
Policie zadržela v Berlíně přes 200 lidí při protestech na podporu Palestiny

Více než 200 lidí zatkla německá policie při pátečních střetech, které doprovázely propalestinskou demonstraci a pokus zřídit protestní stanový tábor ve vládní čtvrti v Berlíně.

Českému dřevu se dostane většího využití ve stavebnictví, plánuje vláda
Českému dřevu se dostane většího využití ve stavebnictví, plánuje vláda

Méně betonu, více dřeva. Stát plánuje podpořit větší využití dřeva ve stavebnictví. Až čtvrtinu nově postavených budov by v roce 2035 mohly tvořit podle představ ministerstev dřevostavby.

Tchaj-wan hlásí obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti
Tchaj-wan hlásí obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti

Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 12 čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv

Původní druhy rostlin z české krajiny mizí, šíří se teplomilné, potvrdila studie
Původní druhy rostlin z české krajiny mizí, šíří se teplomilné, potvrdila studie

Změny v české květeně se podle týmu botaniků dějí v důsledku několika faktorů, jejichž význam se v čase mění.

Tajemství přípravy nejlepších hamburgerů podle profesionálních kuchařů
Tajemství přípravy nejlepších hamburgerů podle profesionálních kuchařů

Získejte inspiraci na přípravu hamburgeru od profesionálních kuchařů aneb jak si mistři v oboru připravují doma své dokonalé hamburgery.