Ondřej Horecký

11. 10. 2023

Evropský komisař Thierry Breton upozornil v úterý v otevřeném dopise majitele platformy X Elona Muska, že se na jeho síti šíří dezinformace a nelegální obsah související s teroristickými útoky Hamásu na Izrael.

Komisař vyzval Muska, aby zakročil proti obsahu, který je v rozporu s novým digitálním zákonem unie (DSA) do 24 hodin. Evropské úřady vyhodnotí reakci platformy a v případě, že nesjedná nápravu, může čelit pokutě, varoval politik.

„Po teroristických útocích, které provedl Hamás proti Izraeli, máme náznaky, že vaše platforma je využívána k šíření nelegálního obsahu a dezinformací v EU,“ napsal Breton v dopise Muskovi, který zveřejnil na X a dodal: „Dovolte mi, abych vám připomněl, že zákon o digitálních službách stanovuje velmi přesné povinnosti týkající se moderování obsahu.“

„Z kvalifikovaných zdrojů máme zprávy o potenciálně nelegálním obsahu, který na vaší platformě cirkuluje i navzdory upozornění od příslušných úřadů,“ napsal Breton. V dopise píše, že jde o falešné nebo zmanipulované snímky či informace týkající se konfliktu mezi Hamásem a Izraelem.

Musk zareagoval velmi rychle se slovy: „Naší zásadou je, že vše je open source a transparentní, což je přístup, který EU podporuje. Napište prosím porušení, která zmiňujete, na 𝕏, aby je veřejnost viděla.“

Následovala odpověď komisaře Bretona: „Jste si dobře vědomi zpráv svých uživatelů – a úřadů – o falešném obsahu a oslavování násilí. Je na vás, abyste prokázali, že dostojíte svému slovu. Můj tým vám zůstává k dispozici, aby zajistil dodržování DSA, které bude EU i nadále důsledně vymáhat.“

Veřejná výměna názorů na X skončila zdůrazněním Muskova postoje: „Své činy děláme otevřeně. Žádné zákulisní nabídky. Své obavy výslovně zveřejněte na této platformě.“

Přestože Muskova „drzá“ odpověď může působit jako zamítnutí Bretonovy výzvy, X uvedl přes víkend, že mění pravidla sítě tak, aby si lidé mohli snadněji zvolit, zda chtějí citlivý či kontroverzní obsah vidět. Tento obsah ale zůstane nadále dostupný.

Společnost nicméně ujistila, že maže nově vytvořené účty napojené na Hamás a že se snaží zabránit tomu, aby byl „teroristický obsah“ distribuován online. Provádí rovněž monitoring antisemitské rétoriky.

Dle deníku The Hill zástupce X v pondělí uvedl, že platforma „se s přesností laseru zaměřuje na ochranu konverzace na X a prosazování našich pravidel a pokračujeme v hodnocení situace na platformě“.

Poté, co útočníci Hamásu napadli v sobotu Izrael, počet příspěvků týkajících se konfliktu zaplavil sociální sítě včetně X. Jsou mezi nimi i videa a fotografie zobrazující násilné akty páchané teroristy na Izraelcích nebo jejich únosy. Takový obsah je nejen v rozporu s legislativou EU, ale i s pravidly X.

Související témata

Přečtěte si také

Policie zadržela v Berlíně přes 200 lidí při protestech na podporu Palestiny
Policie zadržela v Berlíně přes 200 lidí při protestech na podporu Palestiny

Více než 200 lidí zatkla německá policie při pátečních střetech, které doprovázely propalestinskou demonstraci a pokus zřídit protestní stanový tábor ve vládní čtvrti v Berlíně.

Českému dřevu se dostane většího využití ve stavebnictví, plánuje vláda
Českému dřevu se dostane většího využití ve stavebnictví, plánuje vláda

Méně betonu, více dřeva. Stát plánuje podpořit větší využití dřeva ve stavebnictví. Až čtvrtinu nově postavených budov by v roce 2035 mohly tvořit podle představ ministerstev dřevostavby.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...

Původní druhy rostlin z české krajiny mizí, šíří se teplomilné, potvrdila studie
Původní druhy rostlin z české krajiny mizí, šíří se teplomilné, potvrdila studie

Změny v české květeně se podle týmu botaniků dějí v důsledku několika faktorů, jejichž význam se v čase mění.

Tajemství přípravy nejlepších hamburgerů podle profesionálních kuchařů
Tajemství přípravy nejlepších hamburgerů podle profesionálních kuchařů

Získejte inspiraci na přípravu hamburgeru od profesionálních kuchařů aneb jak si mistři v oboru připravují doma své dokonalé hamburgery.