Epoch Health Bookshelf

12. 10. 2023

Poznámka redakce:
Táboření je typickou podzimní zábavou. Pro někoho stravování v přírodě znamená, že si vezme do ruky plechovku fazolí a lžíci, protože příprava a úklid po jídle se mu zdají takhle venku příliš náročné. Jakob Nusbaum však tuto představu ve své knize Vaření u táboráku: Recepty na vaření na pánvi, v holandské troubě a na špízu” zcela vyvrací. V této knize se s vámi podělí o umění, jak snadno připravit a uvařit zdravá a vydatná jídla. Nusbaum říká: „Oheň nemusí být velký, aby byl báječný,“ a jeho recepty a tipy ukazují, že příprava jídel nemusí být složitá. Tak na co ještě čekáte? Posbírejte své tábornické potřeby a pojďte vařit!

Co je třeba k vaření u táboráku

Na oheň:

  • Suché dřevo, podpalovač, zápalky nebo dlouhý zapalovač
  • Drobné podpalovací dřevo, které můžete zakoupit v železářství nebo u prodejce dřeva, nebo si ho můžete sami nařezat na menší kousky
  • Dobré ohnivzdorné rukavice
  • Lopata nebo klacek na přenášení dřeva a dřevěného uhlí kolem ohniště
  • Kbelík s vodou na hašení ohně a na mytí rukou

Vybavení:

  • Hrnec nebo pánev s pokličkou, pánev, rošt a/nebo kempinkový gril
  • (v mnoha kempech jsou k dispozici rošty, které můžete použít)
  • Dlouhé kovové kleště na otáčení masa nebo zeleniny na ohni
  • Prkénko na krájení a nůž
  • Hrnec a naběračku, pokud vaříte polévku nebo guláš
  • Ostrý kuchyňský nůž na krájení chleba
  • Hrnky, talíře, vidličky a nože (a/nebo lžíce, pokud vaříte polévku nebo guláš)
  • Ubrousky nebo kuchyňskou utěrku

Co vzít s sebou:

  • Chladicí box s ledovými obaly pro uložení všech rychle se kazících potravin, jako jsou mléčné výrobky, maso, ryby nebo korýši
  • Termosku s kávou nebo čajem
  • Pivo nebo víno
  • Vodu na pití při vaření

Čistota/hygiena:

  • Mýdlo nebo jiný čisticí prostředek na ruce
  • Kuchyňská utěrka
  • Prostředek na mytí nádobí a houbička na nádobí
  • Utěrky na čaj
  • Utěrky na nádobí
  • Sáčky na odpadky

Bezpečnost:

  • Voda k hašení požáru
  • Náplasti, kdybyste se náhodou pořezali.
  • Po pobytu v přírodě nezapomeňte zkontrolovat sebe i své přátele a rodinu, zda nemají klíšťata!

Jak založit táborák a udržet jeho plamen

  • Před rozděláním ohně se ujistěte, že je dřevo suché. Vlhké palivové dřevo produkuje velké množství kouře.
  • Ujistěte se, že máte dostatek drobných podpalovačů k rozdělání ohně. Podpalovače a podpalovače můžete koupit v železářství nebo na některých čerpacích stanicích.

Pokyny pro bezpečné štípání dříví:

Pokud se na štípání špalků necítíte, můžete si pořídit dřevo, které je už připravené pro použití na táboráky. Položte poleno rovně nahoru směrem k zadní straně robustního štípacího špalku. Pokud poleno minete, seknete do štípacího špalku a vyhnete se zranění nohou. Dbejte na to, abyste měli rozkročené nohy a abyste před sekáním zvedli sekeru nad hlavu. Pokud špalek nemůže stát sám, NEPŘIDRŽUJTE ho rukama ani nepožadujte, aby vám ho přidržoval někdo jiný, protože to může vést k vážnému zranění. Aby poleno stálo, můžete jej bezpečně podepřít dalším kusem dřeva.

Umístění ohniště

Nemáte-li k dispozici připravené tábořiště nebo ohniště, můžete si rozdělat vlastní táborák. Kolem místa, kde chcete rozdělat oheň, položte kruh z kamenů a lopatou odstraňte veškerý hořlavý materiál, zejména trávu, drny nebo listí.

Hořící pagoda

Existuje mnoho způsobů a technik rozdělávání ohně. Nejdůležitější je, abyste ho dokázali rozdělat. Já obvykle začínám s ohněm ve stylu „pagody“, který vytváří skvělé uhlíky pro přípravu tábornických jídel.

Při rozdělávání ohně ve stylu pagody stačí do čtverce rozmístit po dvojicích kusy palivového dřeva. První čtyři kusy se položí na zem a pak se na ně naskládá palivové dřevo, dokud nevznikne čtvercová věž z palivového dřeva. Podpalovač umístěte na spodek, a pokud je větrno, můžete na vrchol umístit větší kus palivového dřeva, abyste se trochu kryli před větrem. Do horní části pagody na oheň umístěte několik o něco silnějších kusů palivového dřeva.

Ilustrační foto s laskavým svolením Skyhorse Publishing.

Udržování ohně

Mějte na paměti, že oheň je třeba udržovat a průběžně přikládat další dřevo. Není zábavné znovu rozdělávat oheň, když vám kručí v břiše.

Žhavé uhlíky jsou potřeba ke grilování masa, zeleniny, ryb, chleba na klacku a marshmallows. Mějte na paměti, že vytvoření pořádného množství žhavých uhlíků na otevřeném ohni trvá asi dvě hodiny.

Oheň potřebujete k vaření dušených pokrmů a polévek. Pokud vaříte na ohni, musíte dbát na to, abyste oheň průběžně přiživovali malým dřevem pod hrncem nebo kastrolem. Oheň se snáze kontroluje malými kousky dřeva, které se rychleji rozhoří než větší kusy.

Velmi užitečné je, pokud můžete hrnec na vaření nastavit buď nahoru, nebo dolů v závislosti na žáru ohně, nebo pokud lze hrnec přesunout tak, aby stál na roštu, je-li oheň příliš silný.

Když pečete chleba na klacíku a potřebujete uhlíky a zároveň grilujete maso nebo zeleninu na roštu a potřebujete udržovat oheň, můžete rozdělit ohniště na dvě části s uhlíky na jedné straně a ohněm na druhé straně. K přemístění polen nebo uhlíků používejte lopatu nebo klacek.

Ilustrační foto s laskavým svolením Skyhorse Publishing.

Po ukončení práce nezapomeňte oheň uhasit

U táboráků je velmi důležité myslet na bezpečnost. Táborový oheň může hořet i několik hodin, není-li řádně uhašen, a pokud se náhle zvedne vítr, uhlíky se mohou vznítit a vy můžete mít na krku katastrofu. Nezapomeňte proto mít vždy po ruce vodu na uhašení táborového ohně, až budete s přípravou jídla hotovi. Při zalévání ohně vodou buďte opatrní, protože z uhlíků může stoupat horká pára.

A nezapomeňte po sobě uklidit. Odpadky si odvezte sebou, abyste umožnili i dalšímu uživateli příjemný zážitek u ohně. Svým dětem obvykle říkám, že když opouštíte táborák, neměly by po vás zůstat žádné stopy, které by ukazovaly, že jste tam byli.

Ilustrační foto s laskavým svolením Skyhorse Publishing.

Tipy a triky pro začátek

  • Nejjednodušší je uvařit na ohni guláš nebo polévku. Potřebujete jen hrnec, pánev a pár ingrediencí. Bingo! A aby to bylo ještě jednodušší, můžete si všechny suroviny nachystat předem doma.
  • Jestliže se chystáte grilovat na ohni, musíte se ujistit, že jsou uhlíky horké a žhavé, a myslete na to, že trvá několik hodin, než se vytvoří dokonalé uhlíky vhodné k přípravě pokrmů. Pokud plánujete vařit polévku nebo guláš, můžete rozdělat malý oheň a začít vařit hned. Dbejte na to, aby se jídlo nepřehřálo. Žár z ohně můžete velmi snadno zvýšit, ale je mnohem těžší ho snížit. Pokud by se vám hrnec přehřál, můžete ho jednoduše zvednout výš od ohně. Hrnec můžete také umístit na rošt dál od ohně. Dalším způsobem, jak snížit žár, je pomocí klacku odsunout polena od hrnce.
  • Udělejte si z přípravy večeře příjemný čas a pozvěte rodinu nebo přátele do přírody, abyste jídlo připravili společně. Nemusí to být nijak náročný projekt. V létě si na pláž beru kempinkový gril. Děti si hrají na pláži, zatímco já rozdělám oheň a připravím něco jednoduchého k večeři. Pak se společně najíme a večeři zakončíme koupáním. Je to skvělý způsob, jak strávit několik hodin s rodinou a přáteli. Když najdete tábořiště s roštem, stoly a lavicemi, je rozdělání ohně ještě snazší.
  • Není problém „zašvindlovat“ a připravovat si jídlo doma. Je naprosto v pořádku nakrájet zeleninu a plátky už doma nebo připravit maso tak, aby vám zbývalo jen spojit všechny ingredience v teplém hrnci nad ohněm. Dresinky nebo přílohy si také můžete připravit doma.
  • Pokud si chcete usnadnit práci, dobře se hodí připravit si guláš doma a ohřát ho nad ohněm. I tak si užijete skvělou zábavu a kouř v očích, což doma u stolu není dost dobře možné.
  • Jste-li začátečník, najděte si snadný recept a udělejte ho jednoduše, abyste s sebou do přírody netahali příliš mnoho věcí. Později, až se v outdoorovém vaření více zdokonalíte, můžete být při vaření ambicióznější.
Ilustrační foto s laskavým svolením Skyhorse Publishing.

Dva snadné recepty na táborák

1.) Brambory ve slaném těstě podávané s bylinkovým dipem

Slané těsto se fantasticky hodí k přípravě masa, ryb nebo zeleniny. Funguje jako pánvička na míru, která udrží šťávy a chutě toho, co vaříte. Slané těsto se nejí, protože po uvaření je velmi tvrdé a křupavé. V tomto receptu používám slané těsto jako nádobu na přípravu pečených brambor, které budu podávat se smetanovým dipem, bylinkami a solí.

Suroviny

  • 6 omytých brambor
  • mořská sůl

Slané těsto

  • 4 a půl šálku (600 g) mouky
  • 2 1⁄8 šálku (600 g) soli
  • voda

Bylinkový dip

  • ¾ šálku 30% husté smetany
  • ½ jemně nakrájené červené cibule
  • 2 lžíce jemně nakrájeného pórku
  • 1 jemně nakrájená ředkvička
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • ½ lžičky soli

Postup:

Rozdělejte oheň a počkejte, dokud nebudou mít brambory dobrý oheň, a až poté je začněte vařit. To bude trvat asi 2 hodiny. Smíchejte všechny ingredience na bylinkový dip a nechte ho 30 minut vychladit v lednici. Smíchejte mouku a sůl na slané těsto. Po troškách přidávejte vodu a hněťte. Těsto by mělo být pevné a hladké a mít stejnou konzistenci jako těsto na pečení. Ne příliš mokré, ani příliš suché. Pokud je příliš mokré, přidejte trochu mouky, pokud je příliš tuhé, přidejte trochu vody. Slaná těsta rozválejte na pergamenovém papíře. Těsto by nemělo být silnější než 1⁄2 cm. Poté zabalte brambory jednu po druhé do obdélníku slaného těsta a ujistěte se, že jsou brambory zcela zakryté. Sůl z těsta pronikne do brambor.

Balíčky slaného těsta položte přímo na uhlíky. Pravidelně je otáčejte a pečte přibližně 40 až 45 minut. Chcete-li zkontrolovat připravenost, neváhejte vyjmout jednu bramboru, rozlomit těsto a bramboru ochutnat.

Mírně vychladlé balíčky těsta rozlomte a brambory podávejte s bylinkovým dipem a trochou vločkové soli.

Tip: Bylinkový dip a slané těsto si můžete připravit doma a brambory do něj zabalit předem.

2.) Tábornický burger se slaninou, čedarem, modrým sýrem a BBQ omáčkou

Mastný burger je vždycky výhra, ale burger připravený nad táborákem s kouřící grilovanou slaninou a roztaveným sýrem na opečené brioškové housce se nedá překonat. Tenhle burger je tak dobrý, že vás rozpláče… nebo to možná způsobí kouř v očích.

Suroviny:

  • přibližně 500 g mletého hovězího masa
  • 4 plátky sýra čedar
  • 4 plátky sýra s modrou plísní
  • 4 plátky grilované slaniny
  • 5 brioškových housek
  • kečup
  • 5 listů římského salátu
  • 4 plátky rajčat
  • nakládané okurky
  • nakládaná červená cibule nebo plátky červené cibule
  • 4 lžíce připravené BBQ omáčky
  • Sůl a pepř

Postup:

Udělejte čtyři kulaté hovězí placky a posypte je solí a pepřem. Grilujte je přibližně 3 až 4 minuty z každé strany tak, aby byly na povrchu mírně křupavé, ale uvnitř pokud možno trochu růžové. Když placičky otočíte, položte na ně jeden plátek sýra čedar a jeden plátek nivy (ujistěte se předem, že všichni nivu jedí) a poté plátek slaniny. Brioškové housky rozkrojte napůl a opečte je nad ohněm. Spodní část housky potřete kečupem a navrch položte masovou placičku se sýrem a slaninou. Následuje salát, rajče, kyselá okurka, nakládaná červená cibule a nakonec trocha barbeque omáčky.

Tip: Burgery můžete servírovat v papírových kávových filtrech, abyste se vyhnuli případnému potřísnění.

Ilustrační foto s laskavým svolením Skyhorse Publishing.

Jakob Nusbaum pracoval dvanáct let jako umělecký ředitel v reklamní agentuře, ale uhlíky a hrnce zvítězily nad životem v kanceláři a od roku 2016 je outdoorovým kuchařem na plný úvazek. Žije v Dánsku.

Tento úryvek byl převzat z knihy „Campfire Cooking: Jakob Nusbaum: „Mouthwatering Skillet, Dutch Oven, and Skewer Recipes“. Chcete-li si knihu zakoupit, klikněte zde.

původního článku americké redakce deníku The Epoch Times přeložil Kateřina Kudláčková.

Související témata