27. 10. 2023

Japonští vědci se rozhodli prozkoumat různé potraviny a přísady, které mohou potlačit jednu z variant viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19. Zjistili, že některé čaje dokáží určité subvarianty omikronu účinně inaktivovat.

S tím, jak virus způsobující covid-19 v průběhu času mutuje, objevují se varianty a subvarianty odlišné od původního viru SARS-CoV-2. Nedávná studie provedená v Japonsku zjistila, že zelený čaj (japonská sencha), matcha a černý čaj mohou účinně inaktivovat určité subvarianty omikronu.

Kromě toho sliny produkované po konzumaci cukrovinek obsahujících zelený nebo černý čaj vykazovaly in vitro (ve zkumavce) inaktivující vlastnosti, čímž se virus stal méně nakažlivým.

Virus covid-19 se primárně šíří slinami infikovaných jedinců, včetně asymptomatických nosičů. Sliny obsahující virus se uvolňují při mluvení, kýchání nebo kašlání a tvoří kapičky a aerosoly, které se rozptýlí do vzduchu.

Profesor Osam Mazda a jeho výzkumný tým z Kjótské prefekturní lékařské univerzity v Japonsku věří, že potlačení aktivity viru ve slinách je zásadní pro prevenci nákazy covidem-19. Jejich předchozí studie zjistila, že polyfenoly nacházející se v zeleném nebo černém čaji snižují in vitro infekčnost viru v lidských slinách. Polyfenoly v čaji se mohou vázat na spike protein viru a bránit mu v infikování buněk.

Nová studie, která byla publikována letos 3. října v časopise Scientific Reports, uvádí, že zelený čaj, matcha a černý čaj rychle a účinně potlačují některé subvarianty omikronu.

Jeden z experimentů ve studii zahrnoval sedm zdravých dobrovolníků, kteří konzumovali bonbóny s obsahem zeleného čaje, černého čaje nebo bez čajových složek, a následně se jim odebíraly sliny. 

Vědci zjistili, že sliny shromážděné bezprostředně po konzumaci bonbonů obsahujících zelený nebo černý čaj měly vysoké koncentrace čajových polyfenolů, včetně epigalokatechin galátu (EGCG) a theaflavin digallátu. Když výzkumníci míchali vzorky slin s raným kmenem omikron viru BA.1 po dobu 10 sekund, pozorovali rychlou inaktivaci viru slinami obsahujícími čajové polyfenoly. Potlačující účinek se však postupně snižoval 5 až 15 minut po vysazení cukroví.

Výzkumný tým se domnívá, že pokud infikovaní jedinci konzumují bonbóny obsahující zelený čaj nebo černý čaj, může to být užitečné pro inaktivaci viru, snížení virové zátěže v ústním a gastrointestinálním traktu a prevenci šíření viru na blízké neinfikované jedince.

Další experiment zahrnoval namáčení černého čaje, zeleného čaje a matchy v horké vodě a následné míchání virové suspenze s čajovými nápoji po dobu 10 sekund s následným hodnocením virulence viru. Výsledky odhalily, že infekčnost BA.1 a dalších subvariant omikronu klesla na méně než jedno procento.

Nejen, že čerstvě uvařený čaj dokáže virus potlačit, ale i nápoje ze zeleného čaje v lahvích zakoupené v obchodech s potravinami také významně snížily infekčnost subvariant omikronu BA.1, BA.5 a BQ.1.1. Naopak proti subvariantě BA. 2,75 účinné nebyly.

Studie také zjistila, že různé subvarianty omikronu mají různou citlivost na čajové polyfenoly. Například EGCG v koncentraci 1000 μM může inaktivovat více než 99 procent virů BA.1 a BA.5. Viry BA.2, BA.2.75, XBB.1 a BQ.1.1 však zůstaly při stejné koncentraci EGCG infekční.

Černý čaj, vyrobený oxidací lístků zeleného čaje, vykazuje zářivou červenooranžovou barvu díky přeměně čajových polyfenolů na theaflaviny v čajových lístcích. Když výzkumníci působili na omikron s koncentracemi theaflavinu podobnými těm, které se nacházejí v černém čaji, pozorovali významné snížení virulence virů BA.1, XE, BA.5, XBB.1 a BQ.1.1. Nicméně stejná koncentrace theaflavinu měla malý vliv na BA.2 a BA.2.75.

Výzkum také zjistil, že antivirový mechanismus EGCG virus deaktivuje, a když je použit k léčbě buněk, nevyvolává v nich antivirové účinky.

Výzkumný tým již dříve uvedl , že držet čaj v ústech po dobu 10 sekund před jeho spolknutím při stolování v restauraci může dočasně inaktivovat virus ve slinách, což potenciálně snižuje riziko přenosu kapénkami a skupinových infekcí. Vědci však také poukázali na to, že navzdory vysokému obsahu katechinů v čajových listech je pro ně náročné dostat se do krevního oběhu a uplatnit své účinky v celém těle.

Katechiny brzdí replikaci virů

Kromě toho, že se čajové polyfenoly váží na spike protein viru a mění ho na neinfekční, předchozí výzkum odhalil jejich další antivirové vlastnosti. Výzkumníci z National Taiwan Normal University prostřednictvím studií na zvířatech zjistili, že katechiny mohou inhibovat replikaci koronaviru, zesílit adaptivní imunitu a zlepšit akutní poškození plic.

Chiang-Ting Chien, zakládající děkan a profesor na fakultě biologických věd při National Taiwan Normal University, spolu se svým výzkumným týmem poznamenali , že když koncentrace katechinů dosáhne více než 195 mikrogramů na mililitr, může potlačovat enzym spojený s replikací viru a infekce. 

Údaje z lidské spotřeby katechinů ukázaly, že imunitní buňky CD8+ T-lymfocyty si mohou udržet maximální hladinu po dobu 4 až 5 hodin. U dospělého člověka vážícího 50 kilogramů může denní příjem celkem 2,5 gramu katechinů, rozdělených do 2 až 3 dávek, vytvořit dostatečnou koncentraci v krevním řečišti a potenciálně inhibovat replikaci koronaviru v lidském těle.

Profesor Chien poukázal na to, že zatímco pití zeleného čaje může zajistit přísun katechinu, dávka nemusí být dostatečná k inhibici viru. Kromě toho byly katechiny použité v experimentu extrahovány pomocí profesionálních technik a neobsahují kofein, což se liší od katechinů nalezených v komerčně dostupném zeleném čaji.

Chih-Ching Yang, hlavní autor článku a technický dozor na tchajwanském ministerstvu zdravotnictví a sociálních věcí, uvedl, že během pandemie covidu se vyskytlo mnoho potvrzených případů, kdy se pacient nakazil i přesto, že dostal dvě dávky vakcíny. Doufá proto, že konzumace katechinů může posílit imunitu a odolnost proti nemoci covid-19.

EGCG navíc vykazuje inhibiční účinky i u jiných virů. British Journal of Pharmacology sestavil jejich seznam, kam patří mimo jiné viry HIV, hepatitidy B nebo chřipky.

Jaký čaj zvolit – černý nebo zelený?

Černý a zelený čaj obsahují různé typy čajových polyfenolů, z nichž všechny mají antivirové vlastnosti. Pro který byste se tedy měli rozhodnout? Lin Gui, doktor tradiční čínské medicíny z Tchaj-wanu, uvádí, že podle tradiční čínské medicíny jsou čajové lístky považovány za ochlazující. 

Proces výroby čaje, který zahrnuje pražení a oxidaci, však může změnit jejich povahu. Zelený čaj, který neprošel oxidací, má tendenci mít chladivý charakter, zatímco černý čaj, který prošel oxidací, vykazuje teplejší povahu a tělo ohřívá.

Lin vysvětluje, že jedinci s „teplou“ tělesnou konstitucí, jako jsou ti, kteří často pociťují sucho v ústech, hořkost v ústech, zácpu a mají sklony k akné, se dobře hodí ke konzumaci zeleného čaje. 

Naopak ti, kteří mají chladnou tělesnou konstituci, jako osoby, které mají často studené končetiny, jsou citliví na studený vítr a mají řídkou stolici, jsou vhodnější pro pití černého čaje. Je důležité si uvědomit, že ženy by se měly během menstruace vyhýbat nadměrné konzumaci zeleného čaje.

Mohlo by vás zajímat:

Související témata