Z tradiční české svatomartinské husy se stává luxusní zboží, alespoň pro spotřebitele. Jejich chovatele ovšem stojí krmivo a ostatní náklady tolik, že nedokáží soupeřit s levnější zahraniční produkcí. Výsledkem je, že se letos vykrmilo o 26 procent méně hus než vloni.
Kvůli vysokým vstupním nákladům bylo v letošním roce vykrmeno pouze 125 tisíc kusů těchto ptáků, uvádí předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.
Naši předkové husy tradičně konzumovali kolem svatého Martina 11. listopadu, z čehož pochází ono označení „svatomartinská husa“. Právě listopad je obdobím, kdy husy nabírají na tuku, a jejich maso je tak chutnější.
Zájem o husy je v posledních letech větší, i díky propagacím spojených se Svatomartinským vínem a různými hody v restauracích.
Chovem se u nás zabývají hlavně menší firmy, které se v průběhu roku musely potýkat se zvýšenými náklady na krmivo, chovný materiál, mzdy, energie i pohonné hmoty.
Přestože vysoké ceny krmných směsí stagnují nebo se dokonce snížily, chovatelé tento pokles pocítili až v říjnu, a i to v řádech pouhých jednotek procent. Zatímco v předešlých dvou letech trápila chovatele hus, kachen a další drůbeže ptačí chřipka, letos jim dělají největší vrásky produkční výdaje.
Agrární komora podotýká, že čeští chovatelé drůbeže jsou na domácím trhu „malými hráči“. Nadnárodní obchodní řetězce, které ovládají 90 procent maloobchodu s potravinami, tlačí dodavatele do co nejnižších cen, „které mnohdy nepokryjí ani náklady na produkci“, píše v tiskovém prohlášení prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.
Přesto ceny pro zákazníky stále rostou. I svatomartinská husa je bude letos stát zase o něco víc než v předchozím roce. Zatímco vloni se zdražovaly husy od 10-20 procent, letos opět dojde k nárůstu. Podle Dlouhé si připlatíme o nějakých 20 procent víc.
Přímo od chovatele můžete celého ptáka koupit za cenu 1 000 – 1 800 Kč podle váhy. Marek Zelenka, který chová husy na farmách Zakšín a Bílý Kostel, uvedl pro Epoch Times, že letos musel zdražit zhruba o 10 procent, takže cena za kilo je nyní 355 korun. To je víc, než 250 kč/kg, kde začínají nejnižší ceny domácí konkurence, přesto o zákazníky nouzi nemá.
„Zájem je větší než loni, lidé objednávají už dříve. Mám ještě nějakých posledních dvacet kusů,“ říká Zelenka a dodává, že v letošním roce vykrmil 600 kusů, o 200 víc než vloni. Pochvaluje si, že má stálé zákazníky, kteří ho pak doporučují svým známým.
Levnější variantou může být připravit svatomartinské hody z husy z dovozu anebo použít kachnu, která je levnější. Českomoravská drůbežářská unie však upozorňuje, že drůbež ze zahraničí nemusí kvalitou odpovídat českým standardům a v některých případech mohou být i nebezpečné.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos narazila již na několik vzorků kuřecího masa obsahujícího salmonelu. Poslední záchyt byl z 9. října, kdy šlo v obou případech (kuřecí řízky, kuře bez drobů) o drůbež z Ukrajiny, byť v jednom případě balenou na Slovensku.
Přestože jsou tyto výrobky hluboko zmrazeny, SZPI upozorňuje, že „zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv“.