Frank Fang

3. 1. 2024

Čínský komunistický režim se snaží ovlivnit prezidentské volby na Tchaj-wanu, které se uskuteční 13. ledna, tvrdí analytici.

Analýza zpráv

Tchajwanští voliči se za necelé dva týdny vydají k volebním urnám, aby zvolili novou vládu na příští čtyři roky. Demokratické volby, které se zpravidla realizují jako svobodné a spravedlivé, však doprovázejí vlivové kampaně Číny, která se snaží zvrátit výsledky voleb ve svůj prospěch.

Očekává se, že 13. ledna bude přibližně 19,5 milionu tchajwanských voličů volit nového prezidenta a členy 113-členného národního zákonodárného sboru. Tři největší strany na Tchaj-wanu – vládnoucí Demokratická pokroková strana (DPP), hlavní opoziční strana Kuomintang (KMT) a Tchajwanská lidová strana (TPP), relativně nová strana založená v roce 2019 – postavily každá své kandidáty na post prezidenta a viceprezidenta.

Ve většině místních průzkumů vede kandidátka DPP – současný viceprezident Lai Ching-te a jeho protikandidátka Hsiao Bi-khim, která v listopadu odstoupila z funkce faktické velvyslankyně Tchaj-wanu ve Spojených státech.

Na druhém místě je prezidentský kandidát KMT, Hou Yu-ih, současný starosta města Nová Tchaj-pej, a jeho protikandidát Jaw Shaw-kong, místní mediální osobnost.

Kandidátem Tchajwanské lidové strany je bývalý tchajpejský starosta Ko Wen-je, který si za svého protikandidáta vybral spolustraníka, zákonodárce Wu Hsin-jinga.

Komunistická strana Číny (KS Číny), která má v úmyslu ovládnout Tchaj-wan mírovou cestou nebo válkou, se na Demokratickou pokrokovou stranu dlouhodobě dívá nepřátelsky a považuje stranu a její program za překážku na své cestě ke „sjednocení“ pevninské Číny se samosprávným ostrovem. Komunistický režim upřednostňuje kandidáty KMT, kteří považují Peking za menší hrozbu pro národní bezpečnost ostrova.

Wang Juntao, čínský demokratický aktivista a vědec žijící v USA, řekl deníku The Epoch Times, že podle něj o výsledku voleb rozhodnou dva faktory – pohled voličů na čínsko-tchajwanské vztahy a domácí politika týkající se ekonomiky. Poukázal také na to, že drtivá většina tchajwanské mládeže si nepřeje, aby se ostrov stal součástí Číny.

31. prosince vůdce čínského režimu Si Ťin-pching při novoročním projevu k roku 2024 potvrdil svůj záměr zmocnit se Tchaj-wanu a prohlásil, že Čína a Tchaj-wan „budou jistě sjednoceny“ a „všichni Číňané na obou stranách Tchajwanské úžiny by měli být spojeni společným smyslem pro věc a sdílet slávu omlazení čínského národa“.

Theresa Fallonová, ředitelka Centra pro rusko-evropsko-asijská studia, uvedla, že Siovy výroky byly „pečlivě kalibrovány“ pro tchajwanské volby, které proběhnou 13. ledna, a všimla si, že „nasadil silnější tón než loni“, jak uvádí ve svém příspěvku na X, dříve Twitteru.

Tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen, která je zároveň předsedkyní DPP, reagovala na dotazy médií ohledně Siových výroků poté, co 1. ledna přednesla svůj novoroční projev. Tsai uvedla, že rozhodnutí o jakýchkoli budoucích vztazích mezi státy na obou stranách průlivu musí být založeno na „demokratických principech“ a „společné vůli“ tchajwanského lidu.

Paní Tsai rovněž poukázala na snahu Číny zasahovat do voleb na ostrově, která začala již v roce 1996, kdy se na ostrově konaly první přímé prezidentské volby. Vyjádřila naději, že lidé na Tchaj-wanu jsou ostražití vůči falešným informacím, a zároveň vyjádřila přesvědčení, že voliči se rozhodnou chytře.

„Si Ťin-pching je vražedný diktátor a ubohý hrdlořez, který chce donutit svobodymilovné obyvatele #Tchaj-wanu žít pod jeho brutálním komunistickým útlakem,“ napsal na X v reakci na Siovy novoroční výroky americký republikánský kongresman Carlos Gimenez. „Za chvíli vstoupíme do roku 2024, ale diktátor Si se snaží poslat svět do doby kamenné.“

Kandidát na prezidenta Tchaj-wanu Lai Ching-te (vlevo) a jeho protikandidátka Hsiao Bi-khim (vpravo) z vládnoucí Demokratické pokrokové strany (DPP) gestikulují před svými příznivci poté, co se zaregistrovali do prezidentských voleb v roce 2024 v Tchaj-peji 21. listopadu 2023. (Sam Yeh / AFP via Getty Images)

Vměšování Číny

Během prezidentské debaty 30. prosince se všichni tři kandidáti zavázali zachovat současný status quo na Tchaj-wanu. Lai také řekl, že bude pokračovat v politice současné prezidentky vůči Číně a Spojeným státům.

„Pokud jde o takzvanou nezávislost Tchaj-wanu, základním postojem Tchaj-wanu je, že suverenita a nezávislost Tchaj-wanu patří jeho 23 milionům obyvatel, nikoliv Čínské lidové republice,“ řekl Lai během debaty.

Hou uvedl, že on sám stojí jak proti nezávislosti Tchaj-wanu, tak proti „jedné zemi, dvěma systémům“, politickému systému, který Peking zavedl v Hongkongu poté, co byla tato bývalá britská kolonie v roce 1997 předána zpět Číně.

Ko mezitím zdůraznil, že zachování současného tchajwanského statu quo je „jedinou možností“.

Navzdory určitým podobnostem v tom, jak se tři kandidáti staví ke vztahům mezi státy průlivu, existují náznaky, že by Čína dala přednost Houovu vítězství v prezidentském klání. Například 22. prosince byl na Tchaj-wanu zadržen reportér internetového média s příjmením Lin za údajné zveřejnění falešných průzkumů veřejného mínění, které ukazovaly na vedení kandidáta KMT. Lin tak údajně učinil na příkaz provinčního výboru Komunistické strany Číny v jihočínské provincii Fu-ťien.

Ko Wen-je (vpravo), předseda Tchajwanské lidové strany (TPP) a prezidentský kandidát, a jeho protikandidátka Cynthia Wu mávají poté, co se 24. listopadu 2023 zaregistrovali v ústřední volební komisi v Tchaj-peji pro nadcházející prezidentské volby v roce 2024. (Sam Yeh / AFP via Getty Images)

Lee Yeau-tran, odborný asistent na Institutu rozvojových studií na tchajwanské Národní univerzitě Chengchi, řekl deníku The Epoch Times, že Čína se ve snaze ovlivnit výsledky voleb, které proběhnou 13. ledna, vydala na YouTube, Facebook a Twitter.

Mezi další taktiky ovlivňování patřilo podle Leeho nabízení financovaných cest do Číny tchajwanským vládním úředníkům na nízké úrovni a tchajwanským chrámovým skupinám.

Podle nové zprávy newyorské výzkumné společnosti Graphika vlivová operace, do níž byli zapojeni aktéři vydávající se za tchajwanské uživatele, využívala Facebook, YouTube a TikTok k propagaci KMT a zároveň ke kritice ostatních kandidátů, včetně pana Laie a pana Ko.

„Obsah úzce sledoval zpravodajský cyklus na Tchaj-wanu a rychle využíval domácího dění, například kontroverze kolem nedostatku vajec a údajného zdrogování batolat v mateřské škole, k vykreslení oponentů KMT jako neschopných a zkorumpovaných,“ uvádí zpráva.

Prezidentský kandidát KMT Chou Jü-ih (vlevo) a kandidát na viceprezidenta Čou Šao-kong mávají novinářům před registrací své kandidatury do prezidentských voleb v Tchaj-peji 24. listopadu 2023. (Annabelle Chih / Getty Images)

Místní prokuratura v centrálním tchajwanském městě Tchaj-čchung 29. prosince oznámila vyšetřování proti osmi šéfům obvodů, 28 tchajwanským voličům a šéfovi místní cestovní kanceláře kvůli možnému porušení ostrovního zákona proti infiltraci. Starostové a voliči údajně zaplatili nižší než tržní ceny za cesty do jihočínského města Sia-men, během nichž se setkali s představiteli komunistické strany ve městě. Šest šéfů obvodů bylo mezitím propuštěno na kauci, další dva mají omezený pohyb.

Jüan Chung-ping, bývalý profesor práva na čínské univerzitě v Pekingu, řekl deníku The Epoch Times, že se od svých zdrojů dozvěděl, že čínské úřady pro záležitosti Tchaj-wanu na všech úrovních politického systému čínského režimu dostaly příkaz „soukromě tlačit“ na tchajwanské podnikatele ve svých regionech, aby v nadcházejících lednových volbách podpořili politické kandidáty, které Peking schválil.

Podle údajů, které minulý měsíc zveřejnila tchajwanská vláda, pracovalo v roce 2022 v zahraničí přibližně 473 000 občanů Tchaj-wanu, přičemž většinu, tedy 37,5 %, tvořila Čína.

Podle pánů Wanga a Leeho stojí za úsilím čínského režimu ovlivnit výsledky tchajwanských voleb nakonec ještě další cíle.

„Způsobení chaosu na Tchaj-wanu může snížit touhu [Číňanů] chtít žít v demokracii, jako je Tchaj-wan, a zároveň způsobit, že vláda [KS Číny] bude vypadat legitimněji,“ míní Wang.

Lee uvedl, že cílem Číny, která se snaží vměšovat do voleb, je „přimět Tchaj-wan, aby přijal uspořádání ,jedna Čína, dva systémy‘ … jde o ,podrobení si nepřítele bez boje‘“.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times. Překlad byl redakčně zkrácen.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.