Fermentované potraviny se stávají čím dál tím oblíbenějšími, a to z dobrého důvodu. Obsahují velké množství probiotik a enzymů. Mají vysokou biologickou hodnotu živin obsažených ve kvašených potravinách a nápojích. Příznivé účinky na zdraví má v tomto případě jablečný ocet, jehož účinky jsou více než působivé.
Jablečný ocet se může zdát jako nový trend, ale ve skutečnosti se používá již tisíce let. Babylóňané ho používali jako tonikum už 5 000 let př. n. l., Egypťané 3 000 let př. n. l. a samurajští válečníci 1 200 let př. n. l. I Hippokrates před více než 400 lety doporučoval jablečný ocet, a tak je tento fermentovaný nápoj jistě přínosem.
Živiny v jablečném octu
Jablečný ocet obsahuje více než 90 různých živin a kofaktorů. Nabízí tedy skutečně vynikající zdroj energie pro vaše výživové potřeby. Následujícími přínosy jsou:
- je vhodným zdrojem draslíku a hořčíku a obsahuje také vápník, chlor, měď, železo, fluor a sodík
- obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C a E
- výborný zdroj enzymů a probiotik
- zdroj kyseliny octové, jablečné, mléčné a různých aminokyselin
- přínosný zdroj pektinu a vlákniny
- kvalitní zdroj elektrolytů
- zdroj popelu (dodává mu alkalické vlastnosti)
Obsah jednotlivých živin samozřejmě závisí na kvalitě výrobku.
Výhody jablečného octu
Díky bohatému zdroji vitamínů, minerálů, enzymů, probiotik, kyselin a vlákniny není divu, že má jablečný ocet tolik zdraví prospěšných látek. Vyvažuje hladiny pH v těle a má velmi antiseptické, antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky.
Podívejte se na některé z jeho neuvěřitelných výhod:
- zajišťuje rovnováhu vnitřních ekosystémů, jež je branou k dobrému zdraví
- předchází a zmírňuje zažívací potíže
- napomáhá odstraňovat kyselý reflux
- podporuje pravidelnost střevních potíží
- zlepšuje rovnováhu cukru v krvi
- pomáhá zmírnit alergie
- pomáhá odstraňovat infekce dutin, bolesti v krku, bolesti hlavy a chřipku
- odstraňuje kožní problémy, např. akné, ekzémy a bradavice
- snižuje vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak
- ničí bakterie rodu Candida a plísně a osídluje střeva prospěšnými bakteriemi
- zmírňuje záněty spojené s artritidou a dnou
- zvyšuje obsah žaludeční kyseliny, a usnadňuje tak trávení a vstřebávání živin
- celkově detoxikuje
- usnadňuje hubnutí
- čistí lymfatické uzliny
- pročišťuje pokožku hlavy a může pomoci růstu vlasů
- zklidňuje úpal
- dodává energii
Všechny tyto výhody činí jablečný ocet jako potenciální lék na většinu toho, co vás trápí!
Léčiva a praktické využití jablečného octu
Jak tedy používat jablečný ocet? Existuje spousta způsobů, jak ocet využít, abychom dosáhli jeho blahodárných účinků bez nepříjemných chutí a pálení, se kterými se někteří mohou potýkat. Komu vadí čistý jablečný ocet, může přidat dvě lžičky octu do sklenky vody. Pro léčby bolesti v krku nebo refluxu je jablečný ocet rychlejší a účinnější. Níže je uvedeno několik způsobů použití:
- Reflux a pálení žáhy — Na vině je především nevyvážené pH žaludku a nedostatek enzymů a probiotik. Jablečný ocet obsahuje všechny tyto živiny. Malou lžičku octu smíchat s vodou a vypít do 15 minut před jídlem zlepší reflux kyselin. Rovněž pomáhá při zažívání jídla. Chcete-li vyléčit stávající pálení žáhy (na rozdíl od prevence), dejte si panák jablečného octu (60 ml). Bude to po spolknutí sice chvíli pálit, ale zabírá to bez vedlejších účinků konvenčních léků.
- Nachlazení a bolest v krku — Díky svým antibakteriálním účinkům a obsahu probiotik je jablečný ocet dobrým pomocníkem při nachlazení a bolesti v krku. Do jedné sklenice vody přidejte 2 lžičky a užívejte až 3krát denně, abyste se problémů zbavili. Před polknutím kloktejte. Pro účinnější léčení můžete vypít čistý extrakt. Pro úlevu od bolestí v krku všem, kteří ho nemohou rovnou pozřít, zkuste kloktat 60 ml čistého jablečného octa a poté vypijte směs s vodou.
- Odstranění bradavic — Naneste přímo na bradavici a překryjte obvazem. Nechte působit přes noc a ráno sejměte. Opakujte minimálně po dobu 1 týdne anebo dokud neuvidíte výsledky.
- Boj proti sezónním alergiím — Jablečný ocet rozpouští hleny a podporuje lymfatickou drenáž. Dokáže také pročistit dutiny. Stačí vypít směs dvou lžiček s vodou, a to 3x denně.
- Zmírnění křečových žil — Ocet zlepšuje prokrvení žil a působí protizánětlivě, díky čemuž zmírňuje vyklenutí žil. Smíchejte s vilínovým olejem a naneste krouživými pohyby. Během několika týdnů se dočkáte zlepšení.
- Úleva od úpalů — Přidejte 1 šálek jablečného octa do teplé koupele spolu s trochou kokosového oleje, abyste ulevili spálené pokožce.
- Deodorant — Ničí bakterie a kvasinky, jejichž přítomnost je hlavní příčinou tělesného zápachu. Stačí nanést trochu jablečného octu na prsty a přejet jím v podpaží.
- Mytí vlasů — Upravuje pH vlasové pokožky a odstraňuje z ní zbytky. Stačí jedna lžička octa do jednoho hrnečku vody v lahvičce od starého šamponu. Použijte jako konečné opláchnutí, popřípadě si můžete pořídit tento výborný přípravek na vlasy.
- Tonikum na pleť — Díky svému pH je jablečný ocet skvělým prostředkem proti kožním problémům. Stačí nanést na postihnuté místo a následně hydratovat kokosovým olejem.
- Bělidlo na zuby — Na minutu si prstem potřete zuby jablečným octem. Opláchněte čistou vodou.
- Domácí čisticí prostředek — Antibakteriální vlastnosti jablečného octa a jeho vyvážené pH z něj dělají skvělý čisticí prostředek pro domácnost. Naplňte rozprašovač z poloviny jablečným octem a z poloviny vodou. Použijte stejně jako jakýkoli jiný tekutý čisticí prostředek.
- Repelent proti blechám pro domácí zvířata — Připravte si roztok jablečného octa a vody v poměru 50/50 a nastříkejte na postižená místa. Lze také připravit vanu a jednou denně v ní po dobu několika týdnů namáčet svého mazlíčka, abyste se zbavili nepříjemnějších infestací.
Recepty na jablečný ocet
Nejjednodušší způsob, jak zařadit jablečný ocet do svého jídelníčku, je přidání jablečného octa všude tam, kde byste obvykle použili bílý ocet. Mezi několik dobrých příkladů, jak začlenit jablečný ocet do vašeho jídelníčku, patří např.:
- domácí kečup nebo hořčice
- domácí majonéza
- nápoj složený z 5 dílů hroznové šťávy, 3 dílů jablečné šťávy a 1 dílu jablečného octa
Můžete z něj také vyrobit domácí odpuzovač hmyzu a součást tonika, který vám pomůže zbavit se bakteriálních infekcí.
Výčet zdravotních přínosů jablečného octa se zdá být nekonečný, ale je to pouze jedna část zdravého životního stylu. Podělte se s námi, na co vy používáte jablečný ocet a co opravdu dobře funguje?
Při nakupování jablečného octa pro vnitřní užití dbejte na to, abyste kupovali syrový, nefiltrovaný, organický ocet.
Můžete si taky vyrobit vlastní!
Výroba domácího jablečného octu
- deset bio jablek
- dvě velké skleněné mísy
- utěrka na zakrytí misek nebo velkých zavařovacích sklenic
Omyjte jablka a nakrájejte je na čtvrtky. Odložte jablka a nechte je zhnědnout. Poté je vložte do jedné z misek (nebo do sklenice). Přidejte tolik destilované vody, abyste pokryli jablka. Zakryjte mísu utěrkou a odložte na teplé a tmavé místo po dobu 6 měsíců. Nejlépe se osvědčuje teplovodní komora. Během letních měsíců je můžete skladovat také v podkroví nebo v domě se studnou. Zakrytou misku/skleničku ponechte stát po dobu šesti měsíců a jednou týdně ji promíchejte.
Na konci šestiměsíčního kvašení misku/sklenici vyjměte. Na hladině se vytvoří vrstva pěny. Ta se tvoří z běžných bakterií při přeměně alkoholu na ocet. Pomalu přefiltrujte tekutinu přes utěrku do jiné skleněné nádoby. Můžete tak učinit tak, že utěrku pevně přidržíte na první sklenici nebo použijete kávový filtr. Následně sklenici vyklopte, aby tekutina prošla do druhé sklenice. Postupujte tak dlouho, dokud se veškerá tekutina nepřefiltruje a nepřelije do druhé sklenice, a ponechte ji tam dalších 4-6 týdnů, opět přikrytou hadříkem.
Následně je jablečný ocet připraven ke konzumaci a/nebo uskladnění.
Převzato z OrganicLifestyleMagazine.com
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.