ČTK

3. 4. 2024

Moravskoslezským hejtmanem dnes zastupitelé zvolili primátora Havířova na Karvinsku Josefa Bělicu (ANO). Ve funkci nahradil nepravomocně odsouzeného Jana Krkošku (zvolen za ANO), který kraj vedl od loňského června. Bělicu ve veřejné volbě podpořilo 36 zastupitelů, proti jich bylo 16 a hlasování se zdrželi čtyři. Kraj má v tomto volebním období třetího hejtmana, krajské volby se konají na podzim.

Krkoška se vzdal hejtmanské funkce poté, co ho pražský soud koncem března uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině. Rezignoval i na funkci krajského zastupitele, opustil hnutí ANO, místo radního a zastupitele v Krnově na Bruntálsku. Koaliční partneři, tedy ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM, se dohodli na tom, že hejtmanem bude primátor Bělica, který je také poslancem.

Kumulaci funkcí ostře kritizovala opozice. Piráti navrhli, aby se novým hejtmanem stal první náměstek Jakub Unucka (ODS), který řekl, že si nominace váží, ale musí ji odmítnout. Bělica zastupitelům řekl, že funkci primátora chce opustit, ale neučiní tak hned, protože nechce, aby město bylo jeho jednáním poškozeno. Na otázku opozice, jak dlouho zůstane Bělica hejtmanem i primátorem, neodpověděl ani po opakovaných výzvách zastupitelů. Opozice jeho postoj označila za arogantní. Bělica reagoval tím, že na dotaz ke kumulaci funkcí odpověděl dostatečně. Novinářům pak řekl, že aktuálně není schopen říct konkrétní datum, kdy odejde, protože ho nezná.

„Říkal jsem to už několikrát, neumím si představit, že bych dlouhodobě vykonával dvě exekutivní pozice, takže pozici primátora v Havířově opustím. Opustím ji v okamžiku, kdy si budu jistý, že všechny projekty, které tam jsou nastartované, budou dále pokračovat. Myslím si, že to nebude trvat dlouho,“ řekl Bělica.

Za zásadní úkoly považuje koalice v čele s novým hejtmanem pokračování strategických transformačních projektů, řešení situace v hutním podniku Liberty Ostrava, výstavbu Černé kostky – Centra digitalizace, vědy a inovací nebo řešení rozpočtového určení daní. Podle aktuálního návrhu by kraj mohl přijít o 600 milionů korun.

Krkoška vedl kraj po Ivu Vondrákovi, který byl dlouhodobým kritikem hnutí ANO. Spory vygradovaly, když v prezidentské volbě veřejně podpořil Petra Pavla místo někdejšího premiéra a svého tehdejšího stranického šéfa Andreje Babiše. Loni v červnu hrozilo, že ho zastupitelé odvolají, ale Vondrák ještě před tím oznámil svou rezignaci. Kvůli soudnímu procesu a odsouzení ale Krkoška ve funkci vydržel jen tři čtvrtě roku a kraj musel hledat nového hejtmana. Zastupitelem je místo Krkošky Martin Šturala.

Krkoška byl nepravomocně odsouzen v souvislosti s 12 let starým případem podplácení lékařů farmaceutickými společnostmi. V letech 2009 až 2012 působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly. Celkem byly tímto způsobem předány úplatky zhruba za 12 milionů korun. Formy úplatků byly různé, peníze v hotovosti, zájezdy, věcné dary, pobyty na jachtách a další. Původně bylo v kauze stíháno 200 lidí, z toho 151 lékařů. Krkoška čelil obžalobě za účast na organizované zločinecké skupině, sazba je dva roky až deset let. Soud mu uložil jen peněžitý trest 200 000 korun. Krkoška se přiznal, nesouhlasil ale s právní kvalifikací.

Volby v roce 2020 vyhrálo v kraji ANO se ziskem 24 mandátů. ODS s TOP 09 obsadila deset míst, lidovci sedm a ČSSD pět. V opozici skončili Piráti s devíti mandáty, komunisté se čtyřmi a SPD s šest. Vondrák a část jeho příznivců se přesunuli do nového zastupitelského klubu Otevření a konstruktivní.

Související témata

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...