Ratatouille se proslavil díky známé Disneyho pohádce z roku 2007, v níž se v kuchyni prestižní pařížské restaurace motá malý krysák Remy.
Recept pochází z francouzského touiller a okcitánského ratatolha. Tyto výrazy odkazují na míchání zeleniny, které je při přípravě tohoto receptu zásadní. Ratatouille se skládá z čerstvé zeleniny, kterou je nutno nakrájet a naaranžovat specifickým a přesným způsobem. Základním principem je krájení zeleniny, která musí být nakrájená na kostičky přibližně stejné velikosti, aby se rovnoměrně uvařila. Všechny druhy se musí vařit společně a musí být dodrženo jejich pořadí. Tím se zabrání jejich rozvaření nebo nedovaření.
Ingredience:
- 200 g cibule
- 1 kg cukety
- 600 g lilku
- 700 g rajčat
- 1 červená paprika
- 2 žluté papriky
- 4/5 stroužků česneku
- extra panenský olivový olej
- tymián
- bobkový list
- sůl
- koření
Postup:
Cibuli a česnek nakrájejte na tenké plátky. Všechnu ostatní zeleniny očistěte a nahrubo nakrájejte na malé kousky.
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a asi 5 minut na něm osmahněte lilky. Nechte je okapat a odložte je na talíř, aby zůstaly teplé. Totéž udělejte s cuketami a paprikami.
V hrnci rozehřejte tři lžíce oleje a osmahněte na něm cibuli. Přidejte rajčata a za stálého míchání dřevěnou lžící přidejte všechnu orestovanou zeleninu. Na prudkém ohni ji opékejte dalších 5 minut.
Přidejte tymián, bobkový list, česnek, sůl a pepř a po přikrytí pokličkou snižte teplotu a nechte 30 minut dusit.
Před odstavením z ohně zeleninu ochutnejte: v případě potřeby prodlužte dobu přípravy o 10 minut.
Ratatouille se může podávat teplé i studené a lze ho podávat na mnoho různých způsobů. Můžete ho nabídnout jako přílohu k hlavním jídlům s masem, ale také jako přílohu k rýži, těstovinám a kuskusu nebo ho jednoduše podávat s chlebem.
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.