Vzhledem k tomu, že existuje tolik možností, z nichž každá slibuje jedinečný přínos pro zdraví, je pro výběr kvalitních doplňků stravy zásadní vědět, jak se vyznat v marketingovém humbuku.
Toto je 1. část série „Moderní doplňky stravy s překvapivým potenciálem“.
V této sérii prozkoumáme vědecké poznatky o některých populárních, ale slibných doplňcích stravy, abychom vám pomohli rozhodnout, zda jsou pro vás vhodné.
Trh s doplňky stravy je na vzestupu a pravděpodobně v dohledné době nezpomalí. Ať už jde o doplnění chybějících živin ve stravě, nebo o řešení konkrétních zdravotních problémů, Američané se stále častěji zásobují tabletami, prášky, tekutinami, žvýkačkami a tyčinkami v naději na lepší zdraví.
Tento stupňující se zájem vedl k exponenciálnímu růstu tohoto odvětví, které v roce 2019 dosáhlo více než 90 000 výrobků z odhadovaných 4 000 v roce 1994. Podle údajů Rady pro zodpovědnou výživu (CRN) z roku 2022 téměř 75 % Američanů pravidelně užívá doplňky stravy.
Analýza trhu společnosti Grand View Research předpokládá, že celosvětový trh s doplňky stravy v hodnotě 177,5 miliardy dolarů v roce 2023 poroste do roku 2030 složenou roční mírou růstu (CAGR) o 9 %.
Společnost STADA zveřejnila výsledky průzkumu z března 2023, provedeného agenturou STEMMARK, ze kterého vyplývá že:
60 % Čechů pravidelně užívá vitaminy v podobě doplňků stravy pravidelně, 40 % z nich každý den. Minerály užívá zhruba polovina Čechů, z nich 28 % denně. Nejčastěji užívají doplňky stravy lidé se zdravotními potížemi. Nejčastějším důvodem konzumace je uváděno posílení imunity.
S posunem směrem k vlastní péči se spotřebitelé zaměřují na preventivní péči o zdraví a dávají přednost výživovým doplňkům před léky na předpis. Přestože velká část tohoto růstu bude pocházet ze zavedených kategorií, očekává se, že velké procento bude pocházet ze zcela nových produktových řad.
V nepřeberném možností, kdy každá řada doplňků slibuje jedinečný přínos pro zdraví, může být obtížné zjistit, kde je pravda mezi promyšleným marketingem a prokázanými zdravotními účinky. Naším cílem v tomto seriálu je nabídnout rozumné rady, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a s jistotou se rozhodnout, co je pro vás nejvhodnější.
Co je hnací silou poptávky?
Průzkum spotřebitelů CRN o doplňcích stravy pro rok 2023 ukazuje, že většina lidí používá doplňky stravy k doplnění chybějící výživy, podpoře zdravého životního stylu a optimalizaci svého celkového zdraví.
„Doplňky stravy se staly neodmyslitelnou součástí zdravotních návyků mnoha lidí – a letošní údaje z průzkumu ukazují, že spotřebitelé si uvědomují, že doplňky stravy jsou nezbytné pro život, který chtějí žít,“ uvedl prezident a generální ředitel společnosti CRN Steve Mister.
Podle výzkumu neziskové organizace Rodale Institute, která propaguje přirozenější a odpovědnější způsoby moderního zemědělství, může být rostoucí počet chronických onemocnění částečně způsoben špatnou výživou, která je důsledkem změn v zemědělských a potravinářských postupech v posledních několika desetiletích.
Nedostatek mikroživin
Významným stravovacím problémem současnosti je nedostatek mikroživin, a to i přes dostatečný nebo dokonce nadměrný kalorický příjem. Někteří tomu říkají „skrytý hlad“, protože potraviny, které se dnes pěstují současnými zemědělskými postupy, neobsahují dostatečné množství vitaminů, minerálů a bílkovin potřebných k prevenci chronických onemocnění.
„Většinu položek prodávaných v obchodě s potravinami byste si nemohli připravit ve své kuchyni,“ řekla chiropraktička a výživová poradkyně Nathalie Matteová deníku The Epoch Times. „Říkám tomu ‚falešné potraviny‘, protože skutečné potraviny nemají konzervační látky, které by jim prodloužily životnost.“
Historické změny v zemědělství vedly k výraznému poklesu výživy, což může vysvětlovat, proč se tolik lidí snaží přidat do svého jídelníčku více vitaminů a minerálů.
Velkovýroba potravin
Koncem 19. století se v USA začala dramaticky měnit kultura a zemědělské technologie. Američané se místo domácího vaření začali orientovat na polotovary a zemědělství se odklonilo od malých provozů zaměřených na výživu rodin a komunit a přešlo ke konsolidaci a maximalizaci výnosů z několika plodin pro skladování a vývoz.
Před druhou světovou válkou se Haber-Boschův proces, metoda výroby dusíkatých hnojiv syntézou čpavku a dusíku, používal k výrobě munice. Jejich rozsáhlá výroba vedla k přebytkům, které byly přesměrovány z munice a výbušnin do zemědělství. Tím se výrazně zvýšila produkce potravin a zároveň se masivně zvýšilo používání chemických látek v zemědělství.
V 60. letech 20. století začala zelená revoluce, která přinesla nové odrůdy vysoce výnosných plodin, jež se nejlépe osvědčily při použití zemědělských chemikálií. Produkce potravin prudce vzrostla a nové stroje zvýšily modernizaci a mechanizaci zemědělství.
Vytrácení zemědělské rozmanitosti
Modernizace a mechanizace zemědělství také urychlila ztrátu rozmanitosti farem. Stalo se běžnou praxí, že na stejných farmách, kde se pěstovaly plodiny, se již nechovala hospodářská zvířata. Bez zvířecího hnoje, který by dodával plodinám živiny, bylo nutné používat syntetická hnojiva.
Většina zemědělských farem dnes pěstuje plodiny nebo chová hospodářská zvířata, nikoli obojí; jen malé procento pěstuje více než čtyři plodiny. Pěstuje-li zemědělec rok co rok pouze jednu plodinu, je k udržení úrodnosti půdy zapotřebí více chemikálií. Výsledkem je specializace na několik málo komodit určených k výrobě zpracovaných potravin, krmiv a etanolu, a to vše je závislé na syntetických hnojivech, herbicidech a insekticidech, které se propadají do půdy a přechází do potravin, které jíme.
Matte nabádá své pacienty, aby navazovali vztahy s místními zemědělci. „Ptejte se jich na jejich zemědělskou filozofii. Vzhledem k různým stylům hospodaření potřebují někteří méně pesticidů a hnojiv než jiní.“
4 hlavní důvody pro doplňky stravy
Hodně lidí se obrací zpět k přírodě, aby našli řešení pro léčbu nemocí, aniž by se museli spoléhat na léky – průmysl, který dokázal spoutat naše zdraví svým multimiliardovým impériem. Léky však často selhávají v řešení základních příčin nemocí, protože pouze potlačují naše příznaky.
„Vždy byste měli hledat hlavní příčinu svých symptomů a naslouchat svému tělu,“ řekl Matte.
Podle emeritního profesora Steva Chaneyho z Lékařské fakulty Univerzity Severní Karolíny je zodpovědná suplementace nedílnou součástí holistického přístupu ke zdraví. Jako autor knihy Slaying the Supplement Myths řekl dr. Chaney deníku Epoch Times, že z užívání doplňků stravy mají největší prospěch ti, kteří spadají do jedné z následujících čtyř kategorií.
1. Špatná strava
V dnešní standardní stravě chybí vápník, hořčík a vitaminy A, D, E a C. Užívání multivitaminů může pomoci s některými z těchto nedostatků, ačkoli vápník, hořčík a vitamin D mohou vyžadovat další doplňky. Dále specializované diety, jako je veganská, paleo a keto, vytvářejí specifické nutriční nedostatky, které mohou vyžadovat doplnění.
2. Zvýšená potřeba
Různé životní etapy, některé léky a životní návyky mohou významně ovlivnit požadavky organismu na výživu.
Například porodníci často doporučují těhotným nebo kojícím ženám doplňovat stravu o kyselinu listovou, železo, vitamin D a další důležité vitaminy a minerály. Lidé v pokročilejším věku často potřebují více bílkovin, vápníku, vitaminu D a vitaminu B12.
Kličková diuretika používaná k léčbě stavů přetížení tekutinami zvyšují močení, což může vést k vyčerpání draslíku a hořčíku, dvou základních elektrolytů pro zdravou funkci srdce.
Chronický a nadměrný příjem alkoholu vyčerpává zásoby základních živin v těle, jako je thiamin, kyselina listová a vitamin B6.
3. Genetické predispozice
Dr. Chaney ve své knize vysvětluje, jak genetické faktory ovlivňují výživové potřeby, což je koncept známý jako nutrigenomika. Ačkoli se jedná o nově vznikající vědní obor, který vyžaduje další zkoumání a informace, stávající studie ukazují, že někteří lidé jsou kvůli své genetické výbavě ohroženi nedostatkem živin více než jiní.
4. Nemoc
Chronická onemocnění, operace a úrazy vyžadují od pacienta optimalizaci jeho výživového stavu. Kromě toho může být doplňování výživy prospěšné i pro skupiny obyvatel vystavené riziku onemocnění. Dr. Chaney ve své knize uvádí: „Suplementace může snížit riziko onemocnění u lidí s vysokým rizikem onemocnění, zejména pokud je jejich strava nedostatečná.“
Pro určení potřeby suplementace vytvořil dr. Chaney Vennův diagram, který ukazuje shody a rozdíly mezi jednotlivými kategoriemi. „Čím více se kruhy překrývají, tím je pravděpodobnější, že pro vás budou doplňky stravy prospěšné,“ řekl.
Výběr kvalitních doplňků
Výběr doplňků stravy může být pro spotřebitele obtížný a pro zajištění kvality je nutné výrobek důkladně prozkoumat. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) reguluje doplňky stravy pouze jako potraviny, nikoliv jako léky a považuje je za výrobek doplňující stravu. Na rozdíl od léků, u nichž musí být před uvedením na trh prokázána bezpečnost a účinnost, u doplňků stravy stačí, aby jejich výrobce ověřil jejich identitu, čistotu, sílu a složení podle předpisů FDA (Current Good Manufacturing Practice, CGMP).
Úřad FDA nevyžaduje standardizační proces, který by zajistil konzistenci jednotlivých šarží výrobků a určil konkrétní chemické látky nebo značky, které jsou způsobilé pro konzistenci nebo kontrolu výrobků.
Dr. Chaney poukázal na to, že testy kontroly kvality jsou nákladné a mnoho společností vyrábějících doplňky stravy se jimi nezabývá a výrobek stejně uvede na pulty. Přestože problémy s kvalitou vyústily v žaloby a problémy s FDA, stále se jedná o závažný problém v tomto odvětví.
Při hledání kvalitních doplňků stravy je třeba klást náročné otázky, řekl dr. Chaney, včetně otázky, kolik testů kontroly kvality provádějí a jaké druhy testů provádějí.
Informace o počtu provedených testů je zásadní, protože průmyslovým standardem je testování přibližně 105 pesticidů. Nejlepší společnosti však používají screening podle Manuálu pro analýzu pesticidů (PAM), který je sice dražší, ale prověřuje 325 pesticidů.
Když se zeptáte společnosti, jak často provádí kontroly kvality, dr. Chaney uvedl, že by se tato čísla měla pohybovat v desítkách tisíc ročně. Doporučuje klást následující otázky týkající se používaných analytických metod:
- Provádí společnost testy DNA pro ověření pravosti surovin a tvrzení o geneticky nemodifikovaných potravinách?
- Používá testování pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie/hmotnostní spektrometrie (HPLC/MS)? Tato analytická metoda identifikuje a kvantifikuje chemické složení konečného výrobku a zajišťuje, že obsahuje správné množství účinných látek bez kontaminantů. Řada společností se tohoto testu vzdává z důvodu nákladů.
- Používá testování pomocí indukčně vázaného plazmatu/hmotnostní spektrometrie (ICP/MS), což je vysoce citlivá technika testování prvků pro detekci kontaminace těžkými kovy? Tento test stojí doplňkové společnosti ještě více než testování HPLC/MS a používá se jen zřídka.
- Testuje mikrobiální kontaminaci?
- Pokud výrobek nesplňuje specifikace, co s ním společnost udělá?
Používejte zdravý rozum
Pokud užíváte léky na předpis, je nutné se před zahájením doplňkového programu poradit se svým lékařem, abyste se vyhnuli interakcím. Například vitamin K zvyšuje srážlivost krve, což by mohlo způsobit nežádoucí reakci, pokud užíváte léky na ředění krve.
Další doplněk, třezalka tečkovaná, urychluje odbourávání některých léků a snižuje jejich účinnost. Někdy stačí upravit dobu užívání doplňku, abyste se vyhnuli interakcím.
Podtrženo, sečteno
Mezi doporučení dr. Chaneyho patří následující:
- Ignorujte humbuk. Dávejte si pozor na sliby, jako je úbytek hmotnosti bez námahy. Nedejte na nadšené reference bez dobrého vědeckého podkladu; placebo efekt může být až 50 %.
- Ignorujte negativní fámy. „Neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že doplňky stravy nefungují nebo vám mohou uškodit.“
- Protože většina z nás nemá dokonalý jídelníček, doplňky stravy mohou pomoci zaplnit mezery. S tímto obecným předpokladem souhlasí většina odborníků.
- Komplexní přístup k doplňkům stravy je vždy nejlepší. Hledejte doplňky stravy, které napodobují rovnováhu obsaženou v kvalitních potravinách.
- Nejpodstatnější důkazy o příznivých účincích suplementace jsou patrné u osob s nedostatkem živin, jejich zvýšenou potřebou, genetickou predispozicí a u osob s vyšším rizikem onemocnění.
- Mnoho lidí si neuvědomuje, že jsou vystaveni vysokému riziku onemocnění. Prvním příznakem srdečního onemocnění může být například náhlá smrt.
- Jednoho dne budeme možná schopni předvídat výživové potřeby jednotlivce na základě jeho genetiky (nutrigenomika). Zatím však ještě nejsme u cíle. „Pokud se vám někdo snaží namluvit opak, pravděpodobně vám bude lhát i v jiných věcech.“
- „A konečně, tvrzení, že doplňky stravy jsou zbytečné nebo škodlivé, nejsou o nic více obhajitelná než tvrzení, že doplňky stravy nabízejí zázračné léky. Obojí jsou mýty a neměl by se na ně brát ohled.“
Vzhledem k tomu, že jsme bombardováni nebývalým marketingovým humbukem, je nezbytné zachovat si zdravý skepticismus, zejména pokud jde o doplňky slibující zázračnou léčbu. Nikdo nechce vyhazovat peníze za doplněk, který nefunguje – nebo ještě hůře, který může způsobit více škody než užitku.
Příště: 2. část – Gymnéma lesní může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi a chuť na cukr
Bylina gymnéma lesní, která se v ájurvédské medicíně používá již téměř 2 000 let, má potenciál snižovat hladinu cukru v krvi a omezovat chuť na cukr.
–ete–