Zdenka Danková

22. 8. 2024

O plýtvání jídlem v dnešní době pravděpodobně ví nebo aspoň něco tuší každý z nás. Některé firmy začaly dělat opatření pro zmírnění těchto dopadů, kdy se jídlo vyhazuje, zatímco je ještě poživatelné. V obchodních řetězcích vídáme nápisy „Pomozte nám neplýtvat“. Znamenají nákup potravin za sníženou cenu.

Podnikatelé, kterým záleželo na udržitelném přístupu k potravinářskému průmyslu, roku 2020 založili firmu Munch, jejíž misí bylo bojovat proti plýtvání potravinami prostřednictvím technologií. V listopadu 2022 se Munch sloučil s českou aplikací Nesnězeno.

Anti-food waste platforma Nesnězeno, která po celé ČR pomáhá restauracím a obchodům s potravinami omezit plýtvání jídlem, stále častěji láká i hotely. Hotely, které připravují jídlo pro hosty, mají občas zkušenost, že si hosté nevyzvednou snídani. A Češi si oblíbili zachraňování hotelových snídaní. Firma Nesnězeno tedy může hlásit, že již zachránila tisíce hotelových balíčků.

Se čtyřmi tisíci partnerů zaznamenávají více než dva miliony stažení aplikace. Počítají, že dosud zachránili více než 2,5 milionu balíčků potravin v České republice, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku.

Pro hoteliéry se současně tak otevírá zajímavá možnost přivýdělku spojená se společensky zodpovědným přístupem vůči plýtvání potravinami. Hotely tak mohou uživatelům nabídnout nevyužité hotelové snídaně, které by jinak skončily v koši.

„Nesnězeno s hotely spolupracuje dlouhodobě, ale dosud to bylo jen okrajově – mezi nejdéle zapojené patří například pražský Hilton, který přes platformu prodal přes 2 500 snídaňových balíčků. Společně již zapojené hotely prodaly tisíce balíčků v celkové hodnotě přes 700 tisíc korun,“ uvádí Jan Řezáč z FYI Prague.

Úspěšnost těchto prodejů se přitom pohybuje okolo 95 %. To je pro platformu potvrzením, že mezi uživateli Nesnězeno je o snídaně zájem.

Mezi další zapojené hotely patří třeba Penta, Hotel Metropol-Bistro Café nebo brněnské Barcelo. Hotely, jež se zapojily do platformy Nesnězeno, celkem prodaly již tisíce balíčků a zachránily tak jídlo v hodnotě přes 700 tisíc korun. Další hotely postupně přibývají.

„Z ohlasů na sociálních sítích i zpětné vazby v rámci zákaznické podpory vidíme, že naši uživatelé po větším zapojení hotelů volají – uvědomují si totiž, že přebytky z hotelových snídaní budou značné,“ dodává Jakub Henni, CEO Nesnězeno. Průměrná hodnota jednoho snídaňového balíčku činí cca 75 Kč. V případě hotelů Hilton nebo Penta se balíčků prodá většina, je znát, že hotelové snídaně jsou velmi oblíbené.

Hotelové snídaně jsou složené z kvalitních potravin. (Freepik.cz)

„Naši uživatelé snídaňové balíčky vyhledávají – mohou tak získat skvělou snídani na vysoké úrovni, a to za poloviční cenu okolo 75-80 korun. Nejčastěji jde o snídaně kontinentálního typu, typicky třeba English breakfast s vajíčky, slaninou, toasty a podobně,“ doplňuje Jakub Henni.

„Celosvětový problém plýtvání s potravinami se totiž dotýká i ČR, kde se ročně vyhodí přes 1 milion tun jídla. Snaha plýtvání omezit se tak stává určitým trendem a pro restaurace, obchody i hotely atraktivní cestou, jak se chovat zodpovědněji,“ doplňuje Řezáč.

„Na Nesnězeno je momentálně zapojena zhruba desítka hotelů, ale zájem roste a věřím, že brzy přibudou další. I díky tomu, že Nesnězeno neustále roste a naše síť již brzy bude celorepubliková a obsáhne všechny regiony,“ dodává Jakub Henni.

Rovněž restaurace, pekárny, obchody s potravinami či hotely využívají platformu Munch k prodeji svých nespotřebovaných, vysoce kvalitních potravin za snížené ceny. Přináší tak prospěch jak majitelům podniků, tak zákazníkům. 

Dále je tu společnost Too Good To Go, která se, podobně jako Nesnězeno, věnuje boji proti plýtvání potravinami. Too Good To Go, společnost původem z Dánska, svou aplikaci v Česku spustila v červnu tohoto roku. Od vstupu na český trh navázala spolupráci již s více než 100 lokálními podniky z řad restaurací, pekáren a kaváren, ale právě také hotelů. Ze zapojených hotelů můžeme zmínit například hotely Hilton, Mama Shelter Prague či Pentahotel Prague, jak uvedl Pavol Dzurjanin, ředitel společnosti, a dodal:

„V rámci hotelů se Too Goo To Go podařilo zachránit celkem již 1 103 Dobrovaků, tedy více než 1 tunu potravin. Toto množství odpovídá předejití např. 893 tisícům litrů zbytečně spotřebované vody,
3,1 tisícům m2 půdy apod. Úspěšnost prodejů dosahuje téměř 95 %, i mezi uživateli Too Good To Go jsou tedy jídla z hotelů velmi populární.“

Updatováno: 26. 8. 2024

Související témata

Přečtěte si také

Fiala: Volby do krajů a Senátu se budou konat i přes záplavy v části regionů
Fiala: Volby do krajů a Senátu se budou konat i přes záplavy v části regionů

Krajské a senátní volby se v pátek a sobotu uskuteční. Vláda je přesvědčená, že je schopná zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi.

Česko dál sužují povodně, mají tři oběti, na jihu má pršet do středy – shrnutí
Česko dál sužují povodně, mají tři oběti, na jihu má pršet do středy – shrnutí

Česko stále sužují rozsáhlé povodně, nejhorší situace zůstává v Moravskoslezském kraji, kde mají povodně tři oběti.

S Jaroslavem Turánkem o volbách, cenzuře, kontroverzních výzkumech, zdravotní péči a problémech AI
S Jaroslavem Turánkem o volbách, cenzuře, kontroverzních výzkumech, zdravotní péči a problémech AI

S Jaroslavem Turánkem jsme si povídali o kandidatuře do Senátu a hodnotové orientaci, se kterou tam jde, o cenzuře a polistopadovém vývoji i kontroverzních výzkumech. Poukázal i na problém s umělou inteligencí.

EU bojkotuje Maďarsko – a brání tak vlastnímu rozhodnutí o dluhu a Draghiho plánu
EU bojkotuje Maďarsko – a brání tak vlastnímu rozhodnutí o dluhu a Draghiho plánu

Od mírové mise maďarského premiéra Viktora Orbána bojkotují komisaři EU a ministři řady členských států předsednictví EU. Naposledy tímto způsobem zabránili přijetí usnesení o důležitých finančních otázkách.

Praxe tradičních řemesel: Jak začít?
Praxe tradičních řemesel: Jak začít?

Vytvářením něčeho užitečného a krásného děláme náš svět - a sami sebe - lepším. Tradiční řemesla nás sbližují s hmotným světem, minulostí a vlastním tělem.