21. 4. 2025

Jarní večery jsou stále chladné – tahle večeře vás příjemně zahřeje. 

Beth Dooleyová, Minnesota Star Tribune

Zatímco sním o narcisech a kočičkách, o šťavnatém chřestu a sladkých cukrových luscích, první jarní dny v srdci Ameriky bývají často završené sněhovou přeháňkou nebo promáčené deštěm.

V teplejších a předvídatelnějších koutech světa se na jídelních lístcích objevuje čerstvá zelenina a také jehněčí. Je to symbolické jídlo jara – velikonoční jehněčí na Pesach, pečená kýta na Velikonoce. V islámských kulturách je jehněčí spojováno s obětí a štědrostí během ramadánu.

U nás jarní dny často končí chladem a touhou po něčem teplém k večeři – ale bez tíhy vydatného zimního jídla. Toto lehké ragú plné zeleniny doplňují cizrna a kousky masa. Je to ideální jídlo pro přechod mezi ročními obdobími. Díky vyváženému poměru surovin navíc šetří rozpočet, zvlášť pokud sáhnete po správném řezu masa. Zvolte jehněčí plec – není vhodná na gril ani na prudké opékání, zato při pomalém dušení změkne do hedvábně jemné podoby, která se rozpadá na vidličce.

Takové ragú je jednoduché na přípravu a velmi variabilní – zeleninu můžete obměnit podle sezóny, stejně jako bylinky a koření. Můžete použít cizrnu z konzervy, ale pokud ji předem uvaříte, poznáte rozdíl v chuti i struktuře. Jakmile máte všechny suroviny připravené a vložené do hrnce, jídlo se téměř vaří samo. Zatímco maso pomalu míří k dokonalé křehkosti, kuchyni zaplní vůně, které probouzejí chuť k jídlu.

Na závěr přidejte lžičku harissy pro příjemné zahřátí, trochu citronové šťávy pro svěžest a hrst nasekané máty pro jarní nádech – tohle ragú má doopravdy jaro v každé lžíci.

Podávejte s dostatkem rustikálního chleba, který nasaje všechnu tu dobrotu. Jaro přichází – pomalu, ale jistě.

Jarní jehněčí ragú

Porce: 4 až 6

Toto ragú chutná nejlépe, když ho připravíte s předstihem – chutě tak mají čas se propojit. Pokud spěcháte, můžete místo sušené cizrny použít konzervovanou – jen ji dobře propláchněte a přidejte až na závěr. Jehněčí maso je dostupné celoročně, takže se tohoto pokrmu nemusíte vzdát ani mimo jarní sezónu.
Recept připravila Beth Dooleyová.

Ingredience:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • větší špetka soli a čerstvě mletý černý pepř
  • 900 g vykostěné jehněčí plece nebo masa na dušení, nakrájeného na kostky o velikosti 5 cm
  • 2 stroužky česneku, rozmáčknuté
  • 2 hrnky nasekaných pórků (pouze bílá část)
  • 1 malá cibule, nasekaná
  • 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky
  • 1 hrnek suchého bílého vína
  • 1 hrnek sušené cizrny, přes noc namočené a scezené
  • 4 hrnky studené vody (nebo více, aby zakryla suroviny)
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce pasty z harissy (nebo podle chuti, viz níže možnosti náhrady)
  • 1 hrnek nahrubo nakrájené mrkve
  • 1 hrnek rozpůlených malých brambor typu Yukon Gold
  • 1 hrnek čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy (podle chuti)
  • 2 až 3 lžíce nasekané čerstvé máty

Postup:

Do těžkého hrnce nebo litinového kastrolu nalijte olej a rozehřejte na středním plameni. Jehněčí maso osolte a opepřete. Jakmile se olej začne jemně vlnit, vložte maso a opečte ze všech stran dozlatova a dokřupava (cca 5 minut). Poté maso přesuňte ke straně hrnce a přidejte česnek, pórek, cibuli a petrželku. Restujte asi 3 minuty, dokud nezměknou. Přilijte víno a odškrábněte připečené kousky ze dna. Přidejte cizrnu, tolik vody, aby byly všechny suroviny ponořené, a bobkový list.

Přiveďte k varu, potom snižte teplotu na minimum, přiklopte a nechte dusit, dokud maso nezměkne – asi 1,5 hodiny. Přidejte harissu, mrkev a brambory a vařte dalších 15–20 minut, dokud zelenina nezměkne. Vmíchejte hrášek a povařte 1–2 minuty, dokud nezíská sytě zelenou barvu. Přidejte citronovou šťávu a dochuťte. Podávejte posypané nasekanou mátou.

Náhrada za harissu:

Smíchejte 1 lžičku vloček papriky Aleppo, 1 lžičku mletého římského kmínu a špetku soli s 1 lžící extra panenského olivového oleje. Nebo použijte 1–2 lžíce srirachy a špetku římského kmínu podle chuti.

Beth Dooleyová je autorkou knihy „The Perennial Kitchen“. Více na bethdooleyskitchen.com. Copyright 2025 Minnesota Star Tribune. Publikováno se souhlasem Tribune Content Agency, LLC.

ete

Související témata

Přečtěte si také

Na hlavním nádraží v Hamburku žena zranila nožem 17 lidí, stav čtyř je kritický

Při útoku nožem na hlavním vlakovém nádraží v severoněmeckém Hamburku dnes utrpělo zranění 17 lidí, informovala večer agentura DPA.

Trump zahajuje jadernou renesanci: licencování reaktorů se má zkrátit z letitého procesu na 18 měsíců

Americký prezident Donald Trump omezuje regulaci a urychluje vydávání nových licencí pro jaderné reaktory a elektrárny.

Stavební úřady stále nedohnaly skluz po problémech s novým on-line systémem

Skluz stavebních řízení způsobený problémy s loni spuštěným centrálním on-line systémem úřady stále nedohnaly.

Harvard zažaloval Trumpovu administrativu, k údajné spolupráci s Komunistickou stranou Číny odpoví později

Prestižní americká Harvardova univerzita zažalovala administrativu prezidenta Donalda Trumpa kvůli zákazu zápisu zahraničních studentů

Teodorescu Mawe
Úřednice levicové strany obvinila europoslankyni z EPP z napadení. Kamerové záznamy ukázaly opak

Tento týden si v Evropském parlamentu utrhla ostudu švédská Strana levice (dříve známá jako Levice - komunisté). Její úřednice obvinila konkurenční europoslankyni Teodorescu Maweovou z napadení, načež kamery ukázaly, že tomu bylo naopak.

Porucha autistického spektra: Příznaky, příčiny, léčba a přírodní přístupy

Porucha autistického spektra postihuje každé 36. dítě v USA. Článek přehledně shrnuje příznaky, příčiny, možnosti léčby i přírodní přístupy.

Zdanění digitálních platforem jako nástroj cenzury nebo vynucení svobody projevu?

Podle dubnového vyjádření předsedkyně Evropské komise von Leyenové by mohla EU uvalit daň na reklamní příjmy digitálních služeb, které poskytují americké korporace jako Meta (Facebook, Instagram) a Alphabet (Google, YouTube ad.), pokud se jí nepodaří dosáhnout s USA dohody o zrušení cel.

Šestnáctiletý génius v oboru robotiky se stal nejmladším držitelem titulu Ph.D. v USA

Mike Wimmer, nejmladší Ph.D. v USA, chrání oceány vlastním podvodním dronem a spolupracuje s armádou – je mu teprve 16 let.

Sonet Elizabeth Barrett Browningové o lásce beze slov a důvodů

V sonetu čtrnáctém vyjadřuje Browningová touhu po lásce, která nepramení z krásy ani soucitu – ale z lásky samotné, jež přetrvá i proměnu milovaného člověka.