Jarní večery jsou stále chladné – tahle večeře vás příjemně zahřeje.
Beth Dooleyová, Minnesota Star Tribune
Zatímco sním o narcisech a kočičkách, o šťavnatém chřestu a sladkých cukrových luscích, první jarní dny v srdci Ameriky bývají často završené sněhovou přeháňkou nebo promáčené deštěm.
V teplejších a předvídatelnějších koutech světa se na jídelních lístcích objevuje čerstvá zelenina a také jehněčí. Je to symbolické jídlo jara – velikonoční jehněčí na Pesach, pečená kýta na Velikonoce. V islámských kulturách je jehněčí spojováno s obětí a štědrostí během ramadánu.
U nás jarní dny často končí chladem a touhou po něčem teplém k večeři – ale bez tíhy vydatného zimního jídla. Toto lehké ragú plné zeleniny doplňují cizrna a kousky masa. Je to ideální jídlo pro přechod mezi ročními obdobími. Díky vyváženému poměru surovin navíc šetří rozpočet, zvlášť pokud sáhnete po správném řezu masa. Zvolte jehněčí plec – není vhodná na gril ani na prudké opékání, zato při pomalém dušení změkne do hedvábně jemné podoby, která se rozpadá na vidličce.
Takové ragú je jednoduché na přípravu a velmi variabilní – zeleninu můžete obměnit podle sezóny, stejně jako bylinky a koření. Můžete použít cizrnu z konzervy, ale pokud ji předem uvaříte, poznáte rozdíl v chuti i struktuře. Jakmile máte všechny suroviny připravené a vložené do hrnce, jídlo se téměř vaří samo. Zatímco maso pomalu míří k dokonalé křehkosti, kuchyni zaplní vůně, které probouzejí chuť k jídlu.
Na závěr přidejte lžičku harissy pro příjemné zahřátí, trochu citronové šťávy pro svěžest a hrst nasekané máty pro jarní nádech – tohle ragú má doopravdy jaro v každé lžíci.
Podávejte s dostatkem rustikálního chleba, který nasaje všechnu tu dobrotu. Jaro přichází – pomalu, ale jistě.
Jarní jehněčí ragú
Porce: 4 až 6
Toto ragú chutná nejlépe, když ho připravíte s předstihem – chutě tak mají čas se propojit. Pokud spěcháte, můžete místo sušené cizrny použít konzervovanou – jen ji dobře propláchněte a přidejte až na závěr. Jehněčí maso je dostupné celoročně, takže se tohoto pokrmu nemusíte vzdát ani mimo jarní sezónu.
Recept připravila Beth Dooleyová.
Ingredience:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- větší špetka soli a čerstvě mletý černý pepř
- 900 g vykostěné jehněčí plece nebo masa na dušení, nakrájeného na kostky o velikosti 5 cm
- 2 stroužky česneku, rozmáčknuté
- 2 hrnky nasekaných pórků (pouze bílá část)
- 1 malá cibule, nasekaná
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky
- 1 hrnek suchého bílého vína
- 1 hrnek sušené cizrny, přes noc namočené a scezené
- 4 hrnky studené vody (nebo více, aby zakryla suroviny)
- 1 bobkový list
- 1 lžíce pasty z harissy (nebo podle chuti, viz níže možnosti náhrady)
- 1 hrnek nahrubo nakrájené mrkve
- 1 hrnek rozpůlených malých brambor typu Yukon Gold
- 1 hrnek čerstvého nebo mraženého hrášku
- 1 až 2 lžíce citronové šťávy (podle chuti)
- 2 až 3 lžíce nasekané čerstvé máty
Postup:
Do těžkého hrnce nebo litinového kastrolu nalijte olej a rozehřejte na středním plameni. Jehněčí maso osolte a opepřete. Jakmile se olej začne jemně vlnit, vložte maso a opečte ze všech stran dozlatova a dokřupava (cca 5 minut). Poté maso přesuňte ke straně hrnce a přidejte česnek, pórek, cibuli a petrželku. Restujte asi 3 minuty, dokud nezměknou. Přilijte víno a odškrábněte připečené kousky ze dna. Přidejte cizrnu, tolik vody, aby byly všechny suroviny ponořené, a bobkový list.
Přiveďte k varu, potom snižte teplotu na minimum, přiklopte a nechte dusit, dokud maso nezměkne – asi 1,5 hodiny. Přidejte harissu, mrkev a brambory a vařte dalších 15–20 minut, dokud zelenina nezměkne. Vmíchejte hrášek a povařte 1–2 minuty, dokud nezíská sytě zelenou barvu. Přidejte citronovou šťávu a dochuťte. Podávejte posypané nasekanou mátou.
Náhrada za harissu:
Smíchejte 1 lžičku vloček papriky Aleppo, 1 lžičku mletého římského kmínu a špetku soli s 1 lžící extra panenského olivového oleje. Nebo použijte 1–2 lžíce srirachy a špetku římského kmínu podle chuti.
Beth Dooleyová je autorkou knihy „The Perennial Kitchen“. Více na bethdooleyskitchen.com. Copyright 2025 Minnesota Star Tribune. Publikováno se souhlasem Tribune Content Agency, LLC.
–ete–