Milan Kajínek

14. 10. 2021

Komentář

Robert Tempel, který byl dnes shledán nevinným ve věci obvinění z dvojnásobné vraždy, byl soudcem vyzván, aby před vynesením rozsudku pronesl svoji závěrečnou řeč. Tempel odložil dokument, na kterém měl podle svých slov předem napsanou dlouhou řeč, a řekl soudu pouze několik vět.

„Už chci jít jenom domů za svojí rodinou. Trvám na tom, že jsem nevinný. Už nechci sedět. Mám doma syna. Těch 13 let, které jsem strávil ve vězení, se už nedá vrátit,“ uvedl Tempel, kterého následně soudce JUDr. Robert Fremr zprostil obvinění.

Soudní případ Roberta Tempela se táhne od roku 2002. Přitáhl mezinárodní pozornost a po 19 letech jej ukončil 14. října 2021 soudce JUDr. Robert Fremr, bývalý místopředseda Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Více zde…

Soudní jednání v kauze Roberta Tempela u Vrchního soudu v Praze 14. října 2021. (Milan Kajínek / Epoch Times)
Soudní jednání v kauze Roberta Tempela u Vrchního soudu v Praze 14. října 2021. (Milan Kajínek / Epoch Times)

Tempel se zapletl do případu jako recidivista, který byl později pravomocně odsouzen za loupežné přepadení. Tedy se nejedná o běžného občana „zločinem nepolíbeného“. Podle příběhů, které jsme slyšeli vyprávět před soudem, ale i těch, které jsem osobně slyšel i mimo soudní síň, se Tempel připletl do obchodu s drogami, při němž se střílelo a došlo k dvojnásobné vraždě.

Tuto verzi však soud nikdy neshledal jako potvrzenou.

Podle Alberta Žirovnického, který zpracovával Tempelovo odvolání k Evropskému soudu pro lidská práva, jeho případ jako by z oka vypadl 10. dílu seriálu Expozitura. Pod názvem „Ruská spojka“ se odvíjí příběh dvou zlodějů aut, kteří ukradnou vůz, v němž naleznou velkou zásilku drog.

Rozhodnou se kontaktovat ruskou mafii a drogy jim prodat zpět. Jenomže k obchodu nedojde a naopak na ně druhá strana začne střílet.

K seriálu, který je natáčen „na motivy skutečných kriminálních činů takzvaného Berdychova gangu, jenž naprosto beztrestně vraždil, přepadal a vydíral“, uvádějí autoři seriálu, který píší Josef Klíma, Janek Kroupa, Radek John a Radek Bajgar: „V Expozituře se setkáme s korupcí neuvěřitelných rozměrů.“

Zajímavostí je, že hlavnímu svědkovi v případu Tempel, panu Lubomíru Václavovi, se ve skutečnosti říkalo „Biftek“. V seriálu Expozitura se postava, kterou připomíná, jmenuje „Řízek“. Nakolik případy Tempel a 10. díl seriálu souvisejí, jsem zatím u autorů neověřoval a jde tedy pouze o něco, co jsem „zaslechl“.

Kauza takzvaného Berdychova gangu je ale stále živá. Jaromír Prokop, poslední neodsouzený člen tohoto „gangu“, vypovídal u soudu 27. července 2021. Přiznal se k účasti na čtyřech loupežích, které mu klade za vinu obžaloba. Prokop se před trestním řízením řadu let skrýval a policie ho zadržela v USA v roce 2020.

Berdychův gang je označení pro skupinu lidí kolem zatčeného Davida Berdycha, který začal její síť odhalovat. Tato zločinecká skupina za asistence několika vlivných lidí z řad policie provozovala rozsáhlou kriminální činnost na území České republiky, zhruba od druhé poloviny 90. let do roku 2004.

Nakolik se Tempel zapletl do případu Berdychova gangu, kolik toho ví nebo proč byl nezákonně odsouzen z vraždy, jsou otázky, nad kterými hloubá nejeden pozorovatel české justice a kriminálního podsvětí. Protože kauza stále žije, pravděpodobně se budeme i v budoucnosti dozvídat další spojitosti.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.