Daniel Y. Teng

17. 8. 2022

Americký investiční gigant BlackRock investuje miliardu australských dolarů (701 milionů amerických dolarů) do australských bateriových projektů poté, co se dohodl na převzetí společnosti Akaysha Energy se sídlem v Melbourne.

Společnost Akaysha má v současné době devět projektů po celé zemi, z nichž nejpokročilejší je 300megawattová baterie Ulinda v regionu Western Downs v Queenslandu.

Jejím největším projektem je baterie Orana o výkonu 1 600 megawattů ve Wellingtonu na středozápadě Nového Jižního Walesu, která dokáže zajistit přibližně osmihodinové skladování energie. Společnost má také další rozsáhlý projekt v Palmerstonu v Tasmánii.

Australská energetická síť má v současné době připojeno 10 velkých baterií.

Charlie Reid, spoluvedoucí oddělení klimatické infrastruktury společnosti BlackRock Asia-Pacific, uvedl, že v celém regionu existují příležitosti v hodnotě 400 miliard amerických dolarů.

„Pro naše klienty vidíme obrovský potenciál dlouhodobého růstu v rozvoji pokročilých bateriových úložišť v Austrálii a na dalších asijsko-pacifických trzích a těšíme se na spolupráci se společností Akaysha, která zajistí řádný přechod k čistší a bezpečné energetické budoucnosti,“ uvedl v prohlášení.

Výkonný ředitel společnosti Akaysha Nick Carter uvedl, že asijsko-pacifický region se nachází na „úsvitu energetické transformace“.

„Asijsko-pacifický region je na úsvitu svého energetického přechodu od fosilních paliv, která vypouštějí emise uhlíku, k přerušovaným obnovitelným zdrojům a my věříme, že úspěšný přechod k udržitelnější energetické budoucnosti závisí na využití velkokapacitních bateriových úložišť,“ uvedl v prohlášení.

Společnost BlackRock uvedla, že tato iniciativa přispěje k dosažení cíle labouristické vlády, aby energetická síť byla z 82 % napájena z obnovitelných zdrojů. V současné době je největším zdrojem energie v energetické síti výroba elektřiny z uhlí, která se na ní podílí přibližně 64 procenty.

Od svého zvolení labouristická vláda tvrdě prosazuje, aby země přijala ambicióznější politiku v oblasti změny klimatu.

Jen o několik týdnů dříve se federálnímu parlamentu podařilo zakotvit do zákona nový cíl pro snižování emisí – zvýšení předchozího cíle 26–28 % do roku 2030 na 43 %. Labouristická strana potřebovala podporu levicových australských zelených, aby zákon prošel horní komorou poté, co středopravá koalice odmítla zákon podpořit.

Ministr energetiky Chris Bowen rovněž vyčlenil několik potenciálních lokalit pro výstavbu větrných turbín na moři.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.