Victoria Kelly-Clark

11. 2. 2022

Australská zpravodajská služba (ASIO) překazila spiknutí nejmenované zahraniční mocnosti, které mělo pomoci spřáteleným kandidátům ke zvolení v letošních federálních volbách.

9. února to oznámil generální ředitel ASIO Mike Burgess ve svém výročním projevu o hodnocení hrozeb. Uvedl dále, že spiknutí je skvělým příkladem toho, jak „ve skutečnosti vypadá politické vměšování“.

„Mohu potvrdit, že agentura ASIO nedávno odhalila a překazila pokus o zahraniční vměšování před volbami v Austrálii,“ řekl Burgess. Dodal, že agentura zaznamenala pokusy o zahraniční vměšování na všech úrovních vlády a ve všech státech a teritoriích.

Podle Burgesse působil bohatý člověk s „přímými a hlubokými vazbami“ na zahraniční vládu a její zpravodajské služby jako „loutkovodič“, který si najal australského zmocněnce, aby tajně formoval politickou scénu místního volebního obvodu přímo ve prospěch zahraniční mocnosti.

Burgess odmítl jmenovat konkrétní volební obvod a zahraniční mocnost, ale poznamenal, že operace byla podporována stovkami tisíc dolarů ze zahraničního bankovního účtu.

„Bylo to jako zahraniční vměšovací start-up,“ řekl Burgess. „Zaměstnanec najatý loutkovodičem začal vytipovávat kandidáty, kteří pravděpodobně budou kandidovat ve volbách a kteří buď podporovali zájmy zahraniční vlády, nebo byli vyhodnoceni jako zranitelní vůči podnětům a kultivaci.“

„Zaměstnanec využil existujících vztahů s politiky, štáby a novináři k výběru potenciálních cílů, aniž by odhalil tajný záměr, zahraniční spojení nebo zapojení loutkovodiče,“ uvedl.

Burgess dále sdělil, že loutkovodič a najatá osoba zosnovali více způsobů, jak prosazovat vytipované kandidáty prostřednictvím štědré podpory, umisťování příznivých článků na cizojazyčné zpravodajské platformy a poskytování dalších forem pomoci.

Zahraniční agenti také zkoumali možnost najímání politických konzultantů, reklamních agentur a PR specialistů na pomoc jednotlivým kampaním, od čehož si slibovali, že kandidáty nejen dostane do mocenských pozic, ale také v nich vyvolá pocity uznání, závazku a zadluženosti.

Burgess poznamenal, že političtí kandidáti, na které se spiknutí zaměřilo, o tomto plánu nevěděli a vzhledem k využití zmocněnce zahraničním agentem by ani netušili, že jsou využíváni k prosazování zájmů cizí mocnosti.

„Není možné přesně vědět, co by se stalo, kdyby nedošlo k narušení ze strany ASIO,“ řekl Burgess. „Mohu však nabídnout zasvěcený scénář. Někteří z kandidátů budou zvoleni. Zaměstnanec loutkovodiče jim pak doporučí, aby si najali určité další spolupracovníky jako politické pracovníky. Tito lidé jsou rovněž agenty nebo zmocněnci zahraniční vlády a budou se snažit ovlivnit politika, formovat rozhodování a pomáhat identifikovat další politické osobnosti, které lze ovlivnit a naverbovat.“

Burgess poznamenal, že noví poslanci, kteří by se stali objektem zájmu, mohou být požádáni o informace o postoji strany k obranné politice, lidským právům, zahraničním investicím nebo obchodu. Tyto informace by pak podle něj byly bez vědomí poslance předány zahraniční mocnosti.

Dále poznamenal, že v určitém okamžiku mohou být politici přemlouváni, aby hlasovali určitým způsobem ve sporných otázkách nebo aby lobbovali u svých kolegů, aby hlasovali určitým způsobem, což by bylo výhodné pro zahraniční mocnost.

„Vím, že se to takto odehrává, protože jsme to viděli v situacích, kdy jsme zahraniční vměšování odhalili až později,“ řekl Burgess. „Tyto případy jsou mnohem závažnější.“

Předchozí zahraniční zásahy ze strany Číny

K novému odhalení ASIO dochází poté, co australská federální policie (AFP) zahájila razie kvůli zahraničnímu vměšování v roce 2020, které vyústily v zatčení Duong Di Sanha neboli Sunnyho Duonga, který byl šéfem řady komunitních organizací ve Victorii, včetně Oceánské federace čínských organizací z Vietnamu, Kambodže a Laosu a Muzea čínské historie Austrálie v Melbourne.

Byl také napojen na Čínskou radu pro podporu mírového národního sjednocení, což je organizace kontrolovaná hlavním pekingským orgánem pro vliv v zahraničí, Oddělením práce na jednotné frontě.

Federální policie Duonga obvinila z přípravy trestného činu zahraničního vměšování; maximální trest za tento trestný čin je 10 let odnětí svobody.

Ve stejném roce provedla policie také razii v kanceláři a domě poslance za stát Nový Jižní Wales Shaoquetta Moselmanea, který se příznivě vyjadřoval o čínském vůdci Si Ťin-pchingovi a psal články, v nichž mu vyjadřoval svou podporu.

Moselmane nebyl na základě těchto razií zapojen do žádného trestného činu. V dubnu však byl nucen odstoupit z funkce asistenta předsedy horní komory Nového Jižního Walesu poté, co pochválil Siovu reakci na pandemii covidu-19 a uvedl, že Si prokázal „neochvějné vedení“ a rozhodnost.

Ve svém článku pro Východočínskou normální univerzitu údajně také napsal, že „zastaralá spodina bílé Austrálie“ znovu šíří sinofobii.

Moselmane uvedl, že vyšetřování federální policie bylo vedeno v souvislosti s osobami napojenými na Komunistickou stranu Číny (KS Číny).

Australská federální policie vede vyšetřování jeho bývalého parlamentního spolupracovníka Johna Zhanga kvůli praní špinavých peněz a zahraničnímu vměšování.

Dokumenty předložené Nejvyššímu soudu Austrálie odhalily, že během dramatické ranní razie provedené federální policií a agenturou ASIO v červnu 2020 našli policisté svazky peněz v obálkách a důkazy o schůzkách mezi Zhangem a pekingským Oddělením práce na jednotné frontě, jak vyplývá ze soudních spisů, které získala televize ABC.

Senátor australské Labouristické strany Sam Dastyari se veřejně omlouvá poté, co vyšly najevo podrobnosti o jeho vazbách na čínský režim. 6. září 2016, Sydney, Austrálie. (William West / AFP / Getty Images)

Poté, co vyšlo najevo, že vyloučený agent pro zahraniční vměšování a miliardář Chuang Siao-mo (Huang Xiaomo) zaplatil právní a cestovní výdaje labouristického senátora Sama Dastyariho ve výši 5 000 dolarů, byl v Austrálii v roce 2018 zaveden Zákon o zahraničním vměšování.

Dastyari byl následně nucen rezignovat poté, co vyšlo najevo, že kromě řady jiných věcí varoval Chuanga, že zpravodajské služby odposlouchávají jeho telefonní hovory.

Podle australského Institutu pro strategickou politiku přijel Chuang do Austrálie v roce 2011 coby „téměř neznámá osoba“, dokud si díky „velkým výdajům a neúnavnému navazování kontaktů“ nevybudoval síť politických přátel a spojenců.

Vyšetřování, které o Chuangovi provedly mediální společnosti Fairfax Media a Australian Broadcasting Corporation, odhalilo, že věnoval více než milion australských dolarů oběma hlavním politickým stranám a daroval 1,8 milionu australských dolarů Technologické univerzitě v Sydney, která jeho jménem založila australsko-čínské výzkumné centrum.

Přeloženo z anglického originálu.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.