Daniel Khmelev

29. 12. 2021

Austrálie zrychluje tempo nákupu nového obranného vybavení a technologií v podmínkách globálně se zhoršujícího strategického prostředí. V čele změn, které budou zahrnovat odstranění rozsáhlé byrokracie, která prodlužuje jednání o projektech o několik let, stojí ministryně obranného průmyslu, vědy a technologií, Melissa Priceová.

„U projektu, který by dříve trval čtyři roky, případně ještě déle, než by se dostal do bodu podpisu smlouvy, tyto změny zkrátí dobu až o 12 měsíců,“ uvedla Priceová.

Zlepšení procesů nákupu Australských obranných sil přichází po revizi předchozího procesu v září 2020, přičemž nová opatření slibují zkrácení času i finančních nákladů u projektů převyšujících částku 20 milionů dolarů.

Jednou z nejnovějších a nejvýznamnějších australských zakázek je smlouva s jihokorejskou firmou Hanwha o dodávkách zbraní v hodnotě 1 miliardy dolarů, která posílí obranné síly Austrálie o 30 nových samohybných houfnic a 15 obrněných vozidel pro zásobování municí.

„Provedení doporučení přezkumu výrazně zlepší způsob podnikání ministerstva obrany,“ řekla ministryně Priceová.

Zdůraznila také význam zefektivnění nákupu nových zbraní a vybavení ve světle napětí, které narůstá v celosvětovém měřítku.

„Naše strategické prostředí se zhoršuje a vytváří pro nás nové výzvy, které musíme překonat, takže musíme mít agilnější systém zadávání zakázek, který rychleji zajistí schopnosti pro naše obranné síly a bude k průmyslu přistupovat jako k zásadnímu partnerovi při zajišťování těchto schopností,“ říká australská ministryně obranného průmyslu, vědy a technologií.

„Tato změna a další iniciativy zavedené na základě přezkumu pomohou průmyslu být lépe připraveným reagovat na potřeby obrany a vlády,“ řekla Priceová.

Oznámení přichází v době, kdy průběžně narůstají třenice mezi Komunistickou stranou Číny a demokraciemi po celém světě.

Peking již dříve uvalil na Austrálii obchodní sankce v oblasti dodávek uhlí, vína, ječmene, hovězího masa, humrů, dřeva a bavlny. Toto politicky motivované rozhodnutí vyvolala výzva Austrálie k nezávislému vyšetřování původu wuchanského koronaviru.

Austrálie se proti nátlaku ze strany čínského režimu nadále brání. Australský ministr obrany Peter Dutton již dříve označil komunistický režim v Číně za hlásající plytká slova o míru.

„Všichni již známe častá tvrzení čínské vlády, že usiluje o mír, spolupráci a rozvoj,“ řekl Dutton. „A přesto jsme svědky značného rozporu mezi slovy a činy, mezi rétorikou a realitou.“

Článek byl při překladu redakčně zkrácen.

Celý článek naleznete zde.

Přeložil: M. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.