Caden Pearson

2. 3. 2023

Ve středu byl v Senátu USA jednomyslně schválen návrh zákona, který požaduje, aby Bidenova administrativa odtajnila zpravodajské informace týkající se původu covidu-19.

Cílem návrhu zákona nazvaného „COVID-19 Origin Act of 2023“ je konkrétně prošetřit možnost, že virus SARS-CoV-2, který způsobuje covid-19, unikl z laboratoře v čínském Wu-chanu.

Návrh zákona předložil republikán Josh Hawley spolu se čtyřmi kolegy poté, co ministerstvo energetiky nedávno poskytlo Bílému domu a některým členům Kongresu tajnou zpravodajskou zprávu, z níž vyplývá, že pandemie covidu-19 s největší pravděpodobností vznikla únikem z laboratoře. K podobnému závěru již dříve dospěla FBI, což potvrdil její ředitel Christopher Wray v úterý.

Demokratický senátor Sherrod Brown požádal u návrhu o jednomyslný souhlas, kterému bylo vyhověno „bez námitek“. Jednomyslný souhlas umožňuje, aby byl návrh zákona schválen bez zaznamenaného hlasování.

„Dnes večer Senát JEDNOMYSLNĚ schválil můj návrh zákona na odtajnění všech zpravodajských informací, které má vláda o původu #covidu. Umožněme lidem vidět pravdu!“ napsal Hawley na Twitteru.

Návrh zákona ukládá ředitelce Národního zpravodajství Avril Hainesové povinnost odtajnit informace, které má americká vláda k dispozici, o nejpravděpodobnějším původu covidu-19,.

Braun vyzval Sněmovnu, aby rovněž přijala návrh jednomyslně.

V pondělí Hawley vyjádřil znepokojení nad nedostatečnou transparentností kolem původu pandemie a uvedl, že „téměř tři roky“ byli ti, kteří pátrali po tom, zda virus unikl z wuchanské laboratoře, „umlčováni a označováni za konspirační teoretiky“. Zpráva ministerstva energetiky však podporuje tuto často zpochybňovanou hypotézu.

Stejně tak ředitel FBI Christoper Wray sdělil v úterý na Fox News: „FBI má již delší dobu za to, že původcem pandemie je s největší pravděpodobností potenciální incident v laboratoři ve Wu-chanu.“

Podle zprávy Úřadu ředitele národních zpravodajských služeb se zpravodajská komunita v názoru na nejpravděpodobnější původ covidu-19 rozchází. Všichni se však shodují na dvou nejpravděpodobnějších scénářích: přirozené vystavení infikovanému zvířeti nebo incident spojený s laboratoří.

Překlad a zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.