Conan Milner

30. 5. 2017

V mnoha starověkých kulturách byly bodlákovité rostliny symbolem ochrany a úcty. Tento užitečný plevel však dokáže nabídnout daleko víc než jen pichlavé bodliny.

Léčitelé a lékaři používají bodláky, zejména ostropestřec mariánský, přinejmenším dva tisíce let k ochraně, odblokování a posílení jater.

Němečtí vědci identifikovali v 60. letech u ostropestřce mariánského skupinu flavonoidů známou jako silymarin, který je považován za aktivní látku pro léčbu jater. Silymarin se nachází v nejsilnější koncentraci u semínek, které se sklízejí koncem léta až začátkem podzimu, těsně před tím, než jsou úplně dozrálé.

Dobrý na játra

Bylinkáři jak dnes, tak v minulosti doporučují ostropestřec mariánský na problémy s játry. Německé vládní úřady schválily standardizovaný výtažek ze semen této rostliny pro použití na chronická zánětlivá onemocnění jater a cirhózu jater.

Ale nemusíte zrovna trpět vážnými jaterními problémy, abyste měli z ostropestřce užitek. Játra jsou pro naše tělo jakýmsi filtrem, který prosévá jedy, nadměrné množství hormonů a další nečistoty v krvi.

Ostropestřec mariánský
Ostropestřec mariánský vyobrazený v botanické knize z Anglie, rok 1866. (volné dílo)

Játra také produkují žluč, která nám pomáhá strávit tuky a proteiny. Pokud se tento orgán zanese, může to vyústit do řady onemocnění: bolesti hlavy, menstruační problémy, systémový zánět, hemeroidy, křečové žíly a problémy se zažíváním. To je pouze krátký výčet chorob, na které se ostropestřec mariánský používá.

Pro dávné lékaře se příznaky problémů s játry odrážely také do říše mysli a ducha. V tradiční čínské medicíně jsou například játra a žlučník zodpovědné za volný tok čchi (energie) v těle. Podle tohoto lékařského pohledu se stagnace v játrech často projevuje jako zlost, frustrace a deprese.

Podobnou myšlenku popsal koncem 16. století londýnský herbalista a botanik John Gerard, který prohlásil, že ostropestřec mariánský je „nejlepším lékem na melancholické choroby“.

Jak ostropestřec funguje

Ostropestřec mariánský má několik vlastností, které jsou játrům obzvlášť prospěšné. Tato bylina plná antioxidantů:

  • regeneruje jaterní tkáň
  • posiluje buněčnou stěnu v játrech
  • snižuje záněty žlučníku a jater
  • rozkládá žlučové kameny

Silymarin má také tu vlastnost, že zvyšuje tvorbu glutationu, který pomáhá tělu s celou řadou procesů a chrání buňky před toxiny.

Účinný protijed

Někteří lidé užívají ostropestřec denně jako způsob ochrany před toxiny v okolním prostředí, jako jsou pesticidy, výfukové plyny a čistící prostředky. Protože alkohol je pro játra tradičně zátěžový, ostropestřec se často doporučuje užívat těm, kdo ho nadměrně konzumují.

Výzkumy nicméně ukazují, že u pokročilých případů poškození jater není bylina tak účinná jako u jedinců, jejichž játra nejsou natolik narušená alkoholem. Těm, kdo si popijí jen občas, může tinktura z ostropestřce pomoci vyhnout se kocovině.

ostropestrec
Žilky na listech ostropestřce mariánského jsou lemované bílými skvrnami. (David J. Stang, CC BY-SA 4.0)

V Evropě se dříve ostropestřec mariánský propagoval jako protilék na hadí uštknutí a další jedy. Dnes se rostoucí počet doktorů domnívá, že silymarin může nabídnout tu nejlepší ochranu před smrtelnou muchomůrkou zelenou a dalšími jedovatými druhy hub.

V roce 2011 byl ve fakultní nemocnici Georgetownské univerzity použit lék silibinin ve formě injekce k léčbě čtyř případů otravy muchomůrkou zelenou. Všichni pacienti se plně zotavili.

Vědci mají za to, že ostropestřec mariánský funguje tak, že zablokuje toxiny, aby se nedostaly do jaterních buněk anebo tyto jedy z buněk odstraní předtím, než způsobí nějakou škodu.

Možné účinky na rakovinu

Předběžné výzkumy ukázaly, že silymarin a další fytochemické látky v ostropestřci dokáží předcházet některým typům rakoviny, například rakovina kůže, jazyka, močového měchýře, prostaty, tračníku a tenkého střeva.

ostropestrec mariansky
Ilustrace ostropestřce mariánského od Williama Curtise, 1778–1781. (volné dílo)

Národní ústav pro rakovinu v USA uvádí, že výzkum ostropestřce zjistil, že bylina má potenciál zmírnit negativní účinky chemoterapie a zpomalit růst rakovinných buněk, jakož i obnovit jaterní tkáň.

Ostropestřec a akné

Akné jako nežádoucí kožní onemocnění je způsobeno zápalem pokožky a některé výzkumy ukazují, že k jeho rozvoji přispívá oxidační stres.

Protože ostropestřec mariánský má protizánětlivé účinky a je skvělý antioxidant, s akné by mohl skutečně pomoci jako doplňková léčba.

Ostropestrec
Ostropestřec mariánský. (H. Zell, CC BY-SA 3.0)

Jedna studie zjistila, že osoby s akné, které užívaly 210 gramů silymarinu denně po dobu osmi týdnů, vykázaly 53procentní úbytek akné. Jelikož však šlo pouze o jedinou studii tohoto druhu, je třeba dalšího výzkumu.

Užívání v těhotenství a při kojení

Silymarin, látka obsažená v ostropestřci, zvyšuje podle jedné studie tvorbu mléka u kojících matek. Maminky, které brali 420 miligramů silymarinu po dobu 63 dnů, vyprodukovaly o 64 procent více mléka než matky užívající placebo.

Ostropestrec
Ostropestřec má jasně růžové nebo nafialovělé květy, které se v pozdním létě promění na ochmýřené chomáčky. (Philmarin, CC BY-SA 3.0)

Co se týče užívání byliny v těhotenství, protože neexistují vědecké podklady dokazující její neškodnost či škodlivost, váš doktor vám ji pravděpodobně nedoporučí, pro jistotu. To se ostatně týká mnoha dalších bylin.

Jak ostropestřec užívat

V Německu, kde se provádí většina výzkumu s touto rostlinou, lékaři doporučují užívat výtažek z ostropestřce, který obsahuje 80 procent silymarinu.

Jelikož silymarin není rozpustný ve vodě, čaj z ostropestřce nebude zdaleka tak účinný, nicméně existují další části byliny, které se dají ve vodě vyvařit. Na trhu najdete rostlinu také ve formě kapslí nebo jako kapky. O její oblíbenosti svědčí i fakt, že ji najdete prakticky v každém větším supermarketu.

U nás se často používá drcený plod, který se polyká přímo, pouze smíchaný se slinami a následně se zapije trochou vody. Na tak účinnou bylinu má ostropestřec mariánský poměrně neintenzivní chuť – ořechovou a mírně nahořklou. Recenze na internetu hovoří, že tento způsob přináší dobré výsledky.

Ostropestrec
Botanické jméno ostropestřce je silybum marianum (slovensky: pestrec mariánský, německy: Mariendistel, anglicky: Marian thistle nebo milk thistle). (Zdroj: Pxhere)

Další způsob užití ostropestřce je ho jednoduše sníst. V Evropě se v některých regionech rostlina používá v kuchyni již stovky let. Listy zbavené bodlin jsou výživná listová zelenina. Rozdrcený plod se dá použít jako přísada do polévky, do restovaných jídel atd.

Kořen lze péct v troubě nebo uvařit. Semena se dají zalít horkou vodou a připravit z nich odvar. Stonek je údajně chutnější než ta nejlepší kapusta a podobným způsobem se dají konzumovat také nezralé květy.

Než po ostropestřci sáhnete, vždy kontaktujte kvalifikovaného bylinkáře, který vám poradí nejlepší dávkování a jaký způsob zvolit pro léčbu právě těch vašich komplikací.

U běžné ochrany jater vám nicméně stačí řídit se pokyny na lahvičce. Ostropestřec lze užívat samotný anebo v kombinaci s dalšími bylinami na úpravu jater, jako pampeliška, fenykl, kurkuma a další.

Z angličtiny přeložil a doplnil: Ondřej Horecký

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“