Michael Wing

20. 8. 2019

Akné, pupínky, beďary, uhry. Pro milióny lidí po celém světě jde o prokletí, přičemž počet dospělých osob trpících tímto kožním onemocněním roste. Na internetu a jinde najdete plno „zázračných metod“, jak se s ním vypořádat, nicméně nejlepším přístupem je dobře a racionálně pochopit různé příčiny vzniku akné. 

Většinou si akné spojujeme s obličejem a zády, může se však objevit kdekoli na těle. Dokonce i na loktech! Akné je nejen nepříjemné, ale je také psychologickou zátěží, neboť mnohým lidem, kteří trpí tímto onemocněním, ubírá sebedůvěru, a oni jsou pak frustrovaní z toho, že se jejich stav nelepší.

Existuje mnoho produktů zaměřených na léčbu akné. Jen si vzpomeňte na všechny ty vlezlé fotky „před a po“ a reklamy s celebritami. Takzvaných „zázračných přípravků“ je na webu celá řada. Přesto nejlepším přístupem nemusí být okamžitá léčba, ale dlouhodobý a specializovaný přístup.

Podívejme se na různé příčiny akné, jejich rozmanité podoby, kde se tyto potíže nejčastěji projevují a proč, a jak se akné zbavit či ho alespoň zmírnit.

Druhy akné

Existuje řada důvodů, proč se akné vyskytuje na různých místech našeho těla, s různými metodami prevence a léčby, které se každá liší podle části, kde se nacházejí. Akné je vlastně zánět mazových žláz způsobený bakteriemi. 

Typy akné. (Epoch Times CZ)

Některé případy akné mohou svědčit o hlubších problémech se střevní mikroflórou, což činí z takového akné příznak základních zdravotních problémů. U jiných případů může být řešení velmi jednoduché, například častěji měnit oblečení.

Zde jsou některá místa na těle, kde se akné může objevit:

1. Akné na nohou a hýždích

Akné na hýždích a nohou. ©NTD

Většina lidí dnes vlastní nejméně jeden pár těsných kalhot, ať už jsou to upnuté džíny do práce anebo legíny do fitka. Tyto materiály jsou oblíbené a na těle se drží jako druhá kůže.

A v tom je právě ten problém, protože mohou zabraňovat tomu, aby pokožka správně dýchala, prokrvovala se a ochlazovala, což zapříčiňuje ucpávání pórů – ideální podmínky pro akné.

Takže pokud máte akné na nohou nebo na pozadí, pak zvažte zrevidování šatníku tak, aby oděv umožňoval lepší cirkulaci vzduchu, pokožka mohla dýchat a aby se neucpávaly póry pokožky.

2. Akné na břichu

Akné na břichu. ©NTD

Tohle pravděpodobně nebude ten „pekáč buchet“, ve které jste doufali v tělocvičně. Pokud se akné vyskytne na břiše, mohlo by to znamenat, že nemáte v těle správnou hladinu cukru.

Nerovnováha hladiny cukru může naznačovat vážné zdravotní komplikace, které mohou vést k dlouhodobějším problémům.

V tomto případě je moudré domluvit si u vašeho lékaře prohlídku, abyste se ujistili, zda jsou hladina cukru, hormonů a další věci v pořádku.

3. Akné na pažích a loktech

Akné na pažích a loktech. ©NTD

Akné vyskytující se často na loktech a nadloktí v podobě malých, červených vyrážek je většinou folikulární keratóza, což je neškodný stav, který způsobuje, že pokožka zdrsní jako brusný papír.

Tento stav je důsledkem akumulace odumřelých buněk a špatného oběhu v postižené oblasti.

Chcete-li tento neduh léčit, zkuste najít způsoby, jak si ruce protáhnout a zapojit je do fyzické aktivity, při níž bude stimulován tok krve do paží. Také nezapomeňte každý den důkladně odstraňovat odumřelou kůži na zasaženém místě.

4. Akné na prsou

Akné na prsou. ©NTD

Akné na prsou rozhodně odradí od nošení plavek a šatů s výstřihem. Ale dobrá zpráva je, že řešení je ve skutečnosti snazší než by se zdálo. 

Když se akné objeví v této oblasti, často to signalizuje problémy s trávením. Vyřešíte-li problémy v tomto směru, akné by mělo samo přirozeně ubývat anebo zmizet úplně. 

Jak zlepšit trávení? Zařaďte do jídelníčku víc vlákniny, především hodně čerstvého ovoce a zeleniny, omezte příjem masa, pijte víc vody a víc se pohybujte. 

5. Cystické akné na zádech

Akné na zádech. ©NTD

Nepříjemné pro každého, kdo často nosí kabelku, batoh nebo brašnu, cystické akné na ramenou a zádech vlastně svědčí o problému s trávením nebo nervovým systémem.

Cystické akné jsou zarudlé, bolestivé pupence plné hnisu a příjemné rozhodně nejsou na žádné části těla. Tento těžký druh akné vzniká tak, že se v ucpaném póru usadí bakterie a vyvolají infekci.

Tady se nejedná o problém, který byste měli brát zlehka a měli byste se co nejdříve obrátit na kožního lékaře. Při správné léčbě zdroje tohoto kožního onemocnění se příznaky přirozeně zlepší. 

Mezitím dodržujte pravidelnou hygienu a postiženou oblast si po zpocení vždy osprchujte nebo omývejte teplou mýdlovou vodou. Vyhněte se mastným krémům a přípravkům, které by mohly póry ucpávat. Rozhodně si cystu nemačkejte, ať se nezanítí ještě víc a neskončíte s jizvami.

6. Akné na ramenou a krku

Akné na ramenou. ©NTD

Není překvapením, že zvyšující se výskyt akné u dospělých je běžně spojený se stresem.

Hledejte způsoby, jak se odreagovat, a vymezte si čas na odpočinek. Pokud léčíte jak svou mysl, tak i tělo dobře, akné v této oblasti by mělo postupně ubývat.

7. Akné na bradě a čelistní kosti

Akné na krku. ©NTD

Akné v těchto místech je spojeno s poruchami a hormonální nerovnováhou. Proto se obraťte na svého lékaře, ať vám domluví hormonální vyšetření, kde se zjistí, jestli je něco v nepořádku. Může jít i o reakci na vysazení antikoncepce, hormonální změny v těhotenství nebo při menstruaci.

Navíc ženy, které nosí hodně make-upu, by se měly podívat na složení svých kosmetických výrobků a ujistit se, zda obsahují nemastné složky. Také si důkladně umývejte obličej a každý den se opatrně zbavte odumřelých buněk na pleti pomocí peelingu, scrubu a podobně.

Graf akné na těle

Tady je kompletní nákres, který popisuje druhy akné podle toho, kde na těle se vyskytuje a co způsobuje jeho vznik:

1. Hladina hormonů a jejich nerovnováha
2. Stres
3. Problémy s trávícím ústrojím 
4. Nedostatek vitamínů
5. Hladina cukru v krvi
6. Problémy s hygienou nebo pohlavní choroby
7. Citlivá kůže a alergie
8. Nervový systém nebo problémy s trávením
9. Poruchy zažívacího ústrojí

I když jste tu nenašli okamžitou zázračnou léčbou, ve skutečnosti jste se dozvěděli dost tom, jak se dá akné vyléčit nebo alespoň zmírnit. 

V dnešní době není snadné udržet si dlouhodobě vyvážený jídelníček a mít zdravý životní styl, obzvlášť zvážíme-li všechny stresy moderního způsobu života a průmyslově zpracované potraviny. Jíte zdravé a čerstvé suroviny? Máte dost pohybu? Umíte se odreagovat a vypnout? Máte kolem sebe podporující lidi? Pomáháte druhým? 

Chcete-li změnu k lepšímu, zamyslete se nad svými návyky a zkuste je upravit. Uvidíte, že se pak zlepší nejen stav vaší pokožky, ale i vaše zdraví, nálada i duševní pohoda. 

Přeloženo z článku naší newyorské redakce.

Líbil se vám tento článek? Podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích. 

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.