Většina z nás zná ibišek jako pokojovou rostlinu, ovšem tím jeho využití zdaleka nekončí. Z květů odrůdy ibišku zvaného Hibiscus sabdariffa připravují mnohé národy světa osvěžující nápoj, který se pije buď teplý nebo chlazený. A protože se ibišek velmi často přidává do červených ovocných čajů, možná jste ho pili, aniž byste o tom věděli.
Ibiškový čaj má sytě červené zbarvení a nakyslou chuť, proto se zpravidla pije s medem nebo cukrem. Ibiškový čaj nebo džus je oblíbeným osvěžením ve Střední Asii, Střední Americe, v západní a severní Africe, Karibiku, nebo Thajsku.
V některých zemích je tento nápoj tak oblíbený, že se stal národním pitím, jako např. v Senegalu, kde se mu říká bissap, nebo v Egyptě, kde jej znají pod názvem karkade. Pod označením ibišek egyptský se často prodává i u nás, ale stejně rozšířený je i ten súdánský. Dalším často používaným názvem je rosella.
Účinky ibišku na zdraví
Ibišek má mnohé zdraví prospěšné vlastnosti, a proto není divu, že nápoj z něho je ve výše zmiňovaných oblastech tolik oblíbený.
Nápoj z ibišku obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, včetně vitamínu C, má antioxidační, dezinfekční a protizánětlivé účinky.
K přípravě čaje se používá květ ibišku.
Ibišek také snižuje pocení, zamezuje ukládání tuku v tepnách, pomáhá redukovat nadváhu a stimuluje paměť. Pití ibiškového čaje nebo nápoje je dobré pro vaši imunitu a není proto divu, že jej například v Tanzanii vláda doporučuje pít lidem s HIV.
Ibiškový nápoj byl údajně oblíbeným pitím faraonů, ale jeho kouzlo rozhodně nespočívá jen v krásné barvě. Konzumace této byliny totiž přináší podle výzkumů následující léčivé účinky:
1. snížení cholesterolu
V Thajsku se čaj z květu ibišku používá ke snížení cholesterolu a očividně ne bezdůvodně. Při studii s šedesáti účastníky trpícími cukrovkou podávali vědci lidem buď ibiškový čaj nebo čaj černý. Po měsíci se výsledky vyhodnotily a zjistilo se, že u skupiny, která pila ibiškový čaj, došlo ke zvýšení „dobrého“ HDL cholesterolu a ke snížení „špatného“ LDL cholesterolu, celkového cholesterolu a triglyceridů.
Dobré výsledky ukázaly také testy s denním užíváním 100 mg ibiškového výtažku u pacientů s metabolickým syndromem. Ovšem další studie přinesly závěry, které přínos ibišku pro snížení špatného cholesterolu zpochybňují. A tak zbývá prozkoumat, zda se dobré ukazatele neomezují pouze na osoby trpící konkrétními nemocemi jako cukrovka a metabolický syndrom.
2. snižuje krevní tlak
Vysoký krevní tlak je pro srdce zátěží a může vést k srdečním onemocněním. V Egyptě tlak snižují právě ibiškem. Některé moderní studie dávají této teorii za pravdu. V jedné z nich bylo například prokázáno, že lidem, kterým se po dobu šesti týdnů podával ibišek, se v porovnání s kontrolní skupinou (užívající placebo) výrazně snížil systolický tlak.
Také metaanalýza pěti předchozích studií z roku 2015 prokázala, že ibiškový čaj měl výrazně snižující vliv jak na systolický, tak na diastolický tlak.
3. může předcházet rakovině
Ibišek je bohatý na antioxidanty, které dokáží zatočit s volnými radikály, jejichž nahromadění v těle vede k poškozování buněk a k řadě chorob včetně různých druhů rakovin. Vědci z Tchaj-wanu zjistili, že se v ibišku vyskytují polyfenoly, které jsou schopné zaútočit na rakovinné buňky v mozku a kůži a neutralizovat je.
Testy ve zkumavkách ukázaly, že silný extrakt z ibišku dokáže zbrzdit růst rakovinových buněk v
plasmě a dutině ústní a zabránit šíření rakovinných buněk v prostatě. Nesmíme však zapomínat, že výsledky je třeba ověřit studiemi na lidech.
4. snižuje nadváhu
Několik studií dospělo k závěru, že ibiškový čaj je vhodný k hubnutí. Při jedné studii podávali vědci 36 účastníkům buď ibiškový extrakt nebo placebo. Po 12 týdnech se ukázalo, že výtažek z rostliny snížil účastníkům tělesnou váhu, tuk v těle i BMI. Příznivých výsledků bylo dosaženo s ibiškovým výtažkem také u obézních myší.
5. posiluje játra
Jak píše server Healthline, při jedné studii s 19 osobami trpícími nadváhou, kteří dvanáct týdnů užívali výtažek z ibišku, se zjistilo, že se jim zlepšila steatóza jater. U tohoto onemocnění jde o hromadění tuku v játrech, což může vést i k jejich selhání. Ibišek dokázal hromadění tuku v játrech zpomalit.
Ke všem výzkumům je třeba doplnit, že vědci zpravidla zkoumají pouze účinnou látku, v tomto případě výtažek z ibišku, a ne ibiškový čaj. Ale ať už tak či tak, jedno je jisté – ibišek opravdu prospívá našemu zdraví.
Kontraindikace čaje z ibišku a užívání ibišku
Užívání ibišku může přispívat k refluxu. Nadměrná konzumaci může reflux přímo vyvolávat. Pokud tedy máte pocit že se vám obsah žaludku při předklonění dostává ze žaludku „nahoru“ raději s ibiškem opatrně.
Ibiškový čaj příprava
Do hrnce s vodou (asi půl litru), která se začíná vařit, vhoďte přibližně hrst sušených květů ibišku, krátce povařte a nechte asi 10 minut louhovat. Pak sceďte, doslaďte podle potřeby a chuti medem či cukrem (dobrý je i neslazený) a konzumujte.
Domácí ibišková šťáva
(recept z východní Afriky)
Vroucí vodou zalijte ibišek květ (cca 1 malý hrnek na 1 litr vody). Tekutina by neměla být přespříliš rudá. Že jste použili moc ibišku poznáte podle nahořklé chuti. Zakryjte pokličkou a nechte 1 hodinu luhovat a chladnout. Pak přidejte cukr podle chuti (nápoj je dobrý i bez toho, takže to není nutné) a nechejte louhovat dalších 5 hodin. Potom přes cedník slijte šťávu do lahví. Pro delší trvanlivost skladujte v ledničce.