Zachary Stieber

15. 9. 2019

Syn vůdce teroristické organizace Usámy bin Ládina je mrtvý, potvrdil zprávy o jeho smrti prezident Donald Trump 14. září 2019.

Zprávy o smrti mladého Hamzy bin Ládina se objevily již 31. července.

Americký prezident Donald Trump ve svém sobotním prohlášení řekl: „Hamza bin Ládin, vysoce postavený člen al-Káidy a syn Usámy bin Ládina, byl zabit v rámci protiteroristické operace Spojených států v oblasti Afghánistán / Pákistán.“

Trump řekl, že jeho smrt oslabí činnost teroristické organizace al-Káidy.

„Ztráta Hamzy bin Ládina nejenom připravila al-Káidu o důležité vůdčí schopnosti a symbolické spojení s jeho otcem, ale podkopává i důležité operační činnosti skupiny. Hamza bin Ládin byl zodpovědný za plánování a jednání s různými teroristickými skupinami,“ dodal Trump.

Celý článek Zachary Stiebera naleznete zde (anglicky)

Více o případu

Hamza bin Ládin, jehož otec zosnoval teroristický útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001 (Dvojčata), byl v roce 2017 zařazený na speciální globální seznam teroristů. Jeho majetek v USA byl zmražený a dle ministerstva zahraničních věcí USA dostali Američané zákaz s ním obchodovat.

Dle vlády USA zveřejnil Hamza bin Ládin video, ve kterém vyzývá k útoku na Spojené státy a další západní země jako odplatu za smrt otce, který byl zabit americkými vojáky.

28. února dala Hamzu na seznam sankcionovaných i OSN. OSN i USA se domnívají, že Hamza byl současným vůdcem al-Káidy, jako nástupce Ajmána Zavahrího (který se stal vůdcem organizace po Usámovi bin Ládinovi).

Má se za to, že Hamza se ve svých 30 letech oženil s dcerou útočníka z 11. září Mohammeda Atty. Dle USA Today se v březnu 2019 pravděpodobně nacházel v oblasti pákistánsko-afghánských hranic.

Usáma bin Ládin a al-Káida

Usáma bin Ládin byl synem miliardáře. Jeho otec byl 17. z 52 sourozenců a dle USA Today měl 6 manželek a minimálně 20 dětí.

Usáma bin Ládin míří samopalem na záběrech televize Al-Jazeera. (Al-Jazeera/Getty Images)

Al-Káida vznikla jako skupina bojovníků odporujících invazi Sovětského svazu do Afghánistánu v roce 1979. Zpočátku skupinu podporovaly zbraněmi a penězi Spojené státy s myšlenkou, že al-Káida pomůže Afghánistán osvobodit od sovětské kontroly.

Bojovníci al-Káidy se ale otočili proti USA a podnikli vůči nim teroristické útoky včetně známého útoku z 11. září 2001 na Světové obchodní centrum (Dvojčata). Al-Káida v současnosti údajně disponuje 30 000 teroristy, kteří se nacházejí v 17 zemích.

Informace z článku NTD News a Colina Fredericsona přeložil a upravil J. S.

Čtěte také:

Milion dolarů za informace o synovi Usámy bin Ládina

Hongkong pozastavil protesty jako akt vzpomínky na 11. září

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.