Cathy He Frank Fang

a 29. 9. 2019

NEW YORK – Organizace spojených národů (OSN) byla během posledních jednání v Ženevě a New Yorku vyzývána, aby prošetřila případy zneužívání vězňů svědomí čínským režimem, který je údajně zabíjí pro orgány.

Na konferenci OSN v Ženevě 24. září 2019 představil právník Hamid Sabi závěry zprávy mezinárodního tribunálu (China tribunal), zveřejněné v červnu 2019. Tribunál tvořila mezinárodní skupina právníků a odborníků, svolaná za účelem vyšetřování tvrzení, že čínský režim násilně odebírá orgány politickým vězňům, aby je čínské nemocnice následně prodaly a transplantovaly.

Po celoročním vyšetřování nezávislý tribunál, jemuž předsedal Sir Geoffrey Nice, dospěl k závěru, že není pochyb o tom, že v Číně dochází „po dlouhé časové období k nucenému odebírání orgánů“, přičemž si tato praxe vyžádala „velmi velký počet obětí“. Sir Geoffrey, Nice v minulosti vedl soudní proces s bývalým jugoslávským prezidentem Slobodanem Miloševičem v rámci Mezinárodního trestního tribunálu.

Právní zástupce tribunálu Hamid Sabi uvedl, že na základě poskytnutých důkazů má Rada a OSN „zákonnou povinnost“ řešit „trestné jednání“ čínského režimu.

„Nucený odběr orgánů vězňům svědomí … byl po celé Číně po mnoho let prováděn ve významném měřítku a pokračuje dodnes,“ řekl Hamid Sabi.

Závěrečná zpráva Tribunálu uvádí, že se násilné odběry orgánů týkaly „stovek tisíc obětí“. Hlavní poškozenou skupinou je podle Tribunálu duchovní hnutí Falun Gong, ale také ujgurské etnikum. Více o tribunálu…

Mezinárodní tribunál v Londýně (China tribunal). (Screenshot YouTube)
Mezinárodní soudní tribunál v Londýně hodnotil výsledky vyšetřování a výpovědi svědků. (Screenshot YouTube)

Příbuzní chtějí znát pravdu

Na akci konané v Harvardském klubu v New Yorku 25. září 2019, poblíž Valného shromáždění OSN, obvinily dvě ženy čínský režim ze zabití jejich otců, kteří byli oba praktikujícími Falun Gongu. Oba muži byli uvězněni za svoji víru a náhle zemřeli v době zadržování. Jejich dcery prohlašují, že byli zabiti pro své orgány.

„Všimla jsem si dlouhé jizvy po skalpelu, kterou zašili černou nití. Jizva začínala na hrdle a pokračovala směrem dolů k hrudníku, kde ji zakrývalo oblečení, a tak jsem se mu pokusila rozepnout košili. Bohužel policisté mě zastavili a vyhodili ven,“ vzpomíná dcera jednoho ze zesnulých, slečna Chan Jü. Více o případu…

Kdo vám dal svolení odebrat jeho orgány?

Starší fotografie otce slečny Chan Jü, pana Chan Ťün Čchinga. (foto poskytla Chan Jü)
Starší fotografie otce slečny Chan Jü, pana Chan Ťün Čchinga. (foto poskytla Chan Jü)

Slečna Chan Jü, která dnes žije v New Yorku, popsala okolnosti smrti svého otce Chan Ťün Čchinga v záchytném středisku v Pekingu v roce 2004. Zemřel pouhé dva měsíce poté, co vstoupil do vězeňského zařízení. Chan Jü vypověděla, že její otec byl před zadržením ve velice dobrém zdravotním stavu.

Po smrti pana Chan Ťün Čchinga policie neumožnila rodinným příslušníkům vidět jeho tělo a údajně provedla pitvu i přesto, že neměla souhlas rodiny. Oficiální zpráva čínských úřadů tvrdí, že Chan Ťün Čching zemřel na infarkt.

Více než jeden měsíc po smrti jejího otce policie konečně umožnila Chan Jü a její rodině vidět tělo.

„Když jsem viděla tělo mého otce, stále jsem nemohla uvěřit, že to je skutečné. Otec tam ležel s nesčetnými jizvami,“ vypověděla Chan Jü.

Všimla si řezné rány na jeho krku, která pokračovala dolů do oblasti, kterou zakrývala jeho košile. Když přistoupila k tělu a rozepnula horní knoflíky košile, aby se mohla blíže podívat, zastavili ji přítomní policisté, kteří ji okamžitě vytlačili ven z místnosti.

Ale k tělu hned potom přistoupil její strýc, kterému se podařilo otevřít šaty, když se policie nedívala.

„[Strýc a další příbuzní] zjistili, že řez pokračoval od krku až po břicho,“ říká Chan Jü . „Když stiskli jeho břicho, zjistili, že je naplněné tvrdým ledem.“

Když se strýc zeptal policie, co mají jizvy na jeho těle znamenat, bylo jim řečeno, že jsou důsledkem provedené pitvy.

Doktor Torsten Trey, lékař a ředitel mezinárodní skupiny Doktoři proti nuceným odběrům orgánům (DAFOH), která se také zapojila do vyšetřování v oblasti čínské transplantační chirurgie, řekl The Epoch Times, že zkušenosti rodiny slečny Chan Jü ukazují, že se úřady snaží něco zakrýt.

Vzhledem k tomu, že nikdo v rodině nedovolil vězněnému Chan Ťün Čchingovi odebrat orgány, musely být extrahovány nezákonně, dodal Trey. Je také podezřelé, že by v případě údajného srdečního infarktu, jak uvádí policie, bylo nutné zesnulému odebrat vnitřní orgány.

Celý článek naleznete zde

Přeložil M. K.

Poznámky: [Záznamy z prováděných vyšetřování]

Vyšetřovací zpráva Bloody Harvest – Revised Report into Allegations of Organ Harvesting of Falun Gong Practitioners in China / David Kilgour and David Matas (2007). 
On-line (anglicky) On-line (česky)

Vyšetřovací zpráva Bloody Harvest / Slaughter – An Update / Kilgour, Matas, Gutmann (2016). 
On-line (anglicky)

Terénní výzkum: Jatka – Masové vraždy, odebírání orgánů a čínské řešení problému s disidenty, Ethan Gutmann (nakl. C-press, 2015). 
On-line (česky)

WOIPFG: Nevládní organizace zaměřující se na vyšetřování trestné činnosti všech institucí, organizací a jednotlivců, kteří se podílejí na represivní kampani čínského režimu vedené proti duchovnímu hnutí Falun Gong v Číně. Organizace byla založena 20. ledna 2003. Sídlí v New Yorku a zavedla globální systém monitorování a sledování ve 110 zemích světa. 
On-line (anglicky)

ETAC: The International Coalition to End Transplant Abuse in China (Mezinárodní koalice na ukončení zneužívání transplantací v Číně) je koalicí právníků, akademiků, etiků a lékařských profesionálů, výzkumníků, badatelů a lidskoprávních advokátů, která se zasazuje o ukončení násilného odebírání orgánů v Číně. 
On-line (anglicky)

COHRC: Cina Organ Harvest Research Center je nezisková organizace, která provádí a prezentuje výzkum zneužívání transplantátů v Číně, včetně zabíjení vězňů svědomí pro orgány. Vyhledává a analyzujeme důkazy z čínských a zámořských zdrojů. Poskytuje konzultace vládním subjektům a nevládním organizacím. Vystupuje na etických a lékařských konferencích po celém světě. On-line (anglicky)

China Tribunal: Mezinárodní tribunál zasedající v Londýně prováděl několikaměsíční šetření, vypovídalo více než padesát svědků, vědců, zdravotních profesionálů, novinářů a přeživších. 17. června 2019 vydal závěrečnou zprávu. On-line (anglicky)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“