Zdenka Danková

14. 10. 2019

Třicet let po sametové revoluci je opět potřeba, aby slušní lidé drželi při sobě,“ říkají zástupci Post Bellum. Proto připravili Koncert pro Paměť národa, který má zároveň připomenout legendární „Koncert pro všechny slušný lidi“ z prosince 1989. Kromě skvělé hudby se můžeme těšit i na zajímavé řečníky.

Koncert je pořádán pro ty, kteří si váží svobody, možnosti podnikat a pracovat podle vlastních schopností.

Díky podpoře může Post Bellum zaznamenat vzpomínky poslední generace pamětníků nacismu i nejtvrdších let komunistické totality. „Budeme o nich vyprávět veřejnosti i dětem,“ zavazuje se Post Bellum. 

Na koncert jsou zváni všichni, kdo nezapomínají

Na koncertě vystoupí více než 30 zpěváků a skupin, jako např. Aneta Langerová, Tomáš Klus, Bára Poláková, Dan Bárta & Jaroslav Friedl, Ben Christovao, Jana Kirschner, Vladimir 518 & Mike T., Jaroslav Hutka, Ondřej Ruml, Monika Načeva & Michal Pavlíček, Jan Burian Band nebo Vypsaná fiXa.

Na koncertě promluví Daniel Kroupa, politik, vysokoškolský učitel; Mikuláš Minář, aktivista, předseda spolku Milion Chvilek; Marek Orko Vácha, římskokatolický kněz, teolog; Ladislav Heryán, salesián, jeden z nejzajímavějších katolických kněží u nás; Magda Vášáryová, diplomatka, jedna z nejoblíbenějších slovenských hereček; Ivan M. Havel, vědecký pracovník, bratr Václava Havla, spoluzakladatel Občanského fóra; Petr Pavel, generál Armády České republiky, Mikuláš Kroupa, novinář, spolupracovník Českého rozhlasu, ředitel organizace Post Bellum a zakladatel projektu Paměť národa, Jiří Grygar, astronom a astrofyzik, Luboš Dobrovský, novinář, disident a politik, Eduard Marek, skaut, který po komunistickém puči 1948 s přáteli založil odbojovou skupinu „Dr. E. Beneš“, za to byl v 50. letech vězněn, a mnozí další.

Eduard Marek
Eduard Marek, skaut, známý jako bratr Hroznýš, dožívající se 102 let. (Autor: Marie Tučková / CC BY-SA 4.0)

„Koncert nemá vyjadřovat nějaký odpor. Naopak spojuje lidi a vyjadřuje se pozitivně – oslavuje svobodu a vzdává hold hrdinům, kteří ji pro nás vybojovali,“ doplňuje Zdeněk Suchý, režisér koncertu.

K oslavám svobody je možnost se připojit i ve 30 městech Paměti národa a 17. listopadu sledováním přímého přenosu z Cen Paměti národa na ČT2.

Koupí Sametového balíčku lze podpořit smysluplnou věc a k tomu získat exkluzivní vstupenky na oslavy 30. výročí svobody – Koncert pro Paměť národa(28. 10.), Ceny Paměti národa (17. 11.), čestné místo na webu projektu Nezapomeňme a darovací certifikát.

Zakoupením vstupenky můžete podpořit sbírku Paměť národa, která uchovává vzpomínky pro budoucí generace.

Více informací: na webových stránkách Nezapomeňme.

Upoutávka na koncert svobody. (Post Bellum)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).