Bowen Xiao

29. 10. 2019

Uprchlý vůdce teroristické skupiny ISIS je mrtvý, oznámil prezident Donald Trump v Bílém domě 27. října 2019 a dodal, že zajetí nebo zabití Abu Bakra al-Bagdádiho bylo nejvyšší prioritou národní bezpečnosti během jeho funkčního období.

Prezident poznamenal, že během riskantní noční akce provedené americkými silami pro zvláštní operace v severozápadní Sýrii v noci 26. října nezemřel žádný americký personál.

Zvláštní jednotka provedla noční výsadek ze vzduchu a při následné akci spolu s Abu Bakrem al-Bagdádim bylo zabito velké množství al-Bagdádiho bojovníků a společníků.

 Uprchlý vůdce teroristické skupiny ISIS Abu Bakr al-Bagdádi. (Screenshot z videa zveřejněného ISIS)
Uprchlý vůdce teroristické skupiny ISIS Abu Bakr al-Bagdádi. (Screenshot z videa zveřejněného ISIS)

„Včera v noci Spojené státy přivedly před soud světového teroristického vůdce číslo 1,“ řekl prezident Trump. „Abú Bakr al-Bagdadi je mrtvý. Byl zakladatelem a vůdcem ISIS, nejkrutější a nejnásilnější teroristické organizace na světě.“

Bagdádí zemřel poté, co uprchl do slepého tunelu, řekl prezident USA a dodal, že během jeho posledních okamžiků vůdce ISIS „šeptal, plakal a křičel“.

Teroristický vůdce s sebou do tunelu vtáhl tři děti, a když dosáhl konce, odpálil výbušnou vestu, kterou měl na sobě, a zabil sebe i děti.

„Jeho tělo bylo rozmetáno výbuchem, ale výsledky testů poskytly určitou a pozitivní identifikaci (že s jedná o tělo Abu Bakra al-Bagdádiho),“ řekl Trump.

Bagdádí prožil své poslední okamžiky v „naprostém strachu, panice a hrůze – vyděšený tím, že se americké síly snesly dolů“, řekl Trump.

Minulý měsíc oznámila Trumpova administrativa zabití Hamzy Bin Ládina, syna Usámy bin Ládina, a v březnu 2019 zničení „chalífátu“ ISIS.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Přeložil M. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).