Ruby Mey

17. 11. 2019

Lékaři a výživoví poradci se vždy snaží přesvědčit lidi, aby přestali pít slazené nápoje, avšak často bezúspěšně. Spotřeba zůstává stále vysoká. A vůbec, může pití pár plechovek koly lidskému organismu uškodit?

George Prior ze Spojených států se rozhodl, že vyzkouší, co s ním udělá konzumace deseti plechovek koly denně po dobu jednoho měsíce, a o své zážitky se podělil formou videa s celým světem.

Deset kol za den se může zdát jako poněkud extrémní, ale muž se pouze snažil přiblížit stejnému efektu, jaký má pití menšího množství, jen v delším časovém horizontu.

V jedné plechovce koly (0,355 ml) se nachází 39 gramů cukru, tedy 9 lžiček tohoto oblíbeného sladidla. Uvážíme-li, že Američané pijí alespoň jeden slazený nápoj denně a že víc jak polovina spotřeby přidaného cukru pochází ze slazených nápojů, vidíme, že nadměrné pití cukernatých nápojů představuje problém.

George, který má má něco přes padesát let, začal svůj experiment s kompletním vyšetřením u lékaře. Zdravotní stav měl skvělý – pouze 9 procent tělesného tuku, krevní tlak v normě, stejně tak inzulin a váha. Delší dobu žije na paleo stravě sestávající z libového masa, zeleniny a bobulí a normálně pije především vodu.

Jeho pokus přinesl řadu zajímavých výsledků – přibral, zvýšil se mu krevní tlak, objevily se bolesti hlavy a návaly chutě na sladké. Tady je seznam sedmi účinků, s nimiž se George setkal při pití 10 plechovek koly denně:

1. Přibrání hmotnosti

George přibral za jeden měsíc něco málo přes deset kilogramů, tj. necelého půl kila za den. Ovšem nezapomínejme, že se i nadále stravoval zdravě a jedinou změnou v jeho jídelníčku bylo zavedení koly. Z toho vyplývá, že nárůst váhy pocházel čistě z cukru v kole. Jedna studie z Harvardu zjistila, že konzumace jedné plechovky slazeného nápoje denně může vést k přírůstku až 2,2 kilogramu váhy za rok.

2. Zvýšený krevní tlak

Krevní tlak George narostl ze 129/77 na 143/96. Studie již prokázaly, že zvýšená hladina inzulínu vede ke zvýšení krevního tlaku, což na oplátku zvyšuje riziko infarktu a mozkové mrtvice.

3. Snížená chuť k jídlu

George pozoroval celkové snížení chuti na pravidelnou a zdravou stravu. Konzumace zvýšeného množství koly ho nejenom naplnila, ale také lákala k pojídání potravin obsahujících cukr.

4. Nárůst tělesného tuku

Jeden měsíc na kole stačil na to, aby se odvážnému Američanovi zvýšilo množství tělesného tuku o 64 procent. To je pro organismus obrovská zátěž. Rychlý příbytek tuku je dáván do spojitosti jak s cukrovkou, tak se srdečními onemocněními. Poměr tělesného tuku je z hlediska zdraví dokonce důležitějším ukazatelem než číslo na váze. Podle portálu Webmd je vyšší procento tělesného tuku, bez ohledu na hmotnost člověka, znamením zvýšeného rizika předčasného úmrtí.

5. Bolesti hlavy a malátnost

Bolesti hlavy jsou vyvolány směsí kofeinu a zvýšená hladina inzulínu byla příčinou malátnosti a celkového pocitu nepohody. Ke konci se začaly vynořovat také úzkost, nepokoj a celkově nepříjemné pocity v těle. Jak cukr, tak kofein v kole mohou vést k bolestem hlavy, ale zrovna tak ji mohou vyvolávat umělá barviva, aspartam nebo kyselina fosforečná.

6. Málo energie, únava

Výkyvy cukru v krvi způsobují změny nálady a únavu. Cukr sice přináší prvotní příval energie, ale ta po chvíli zase rychle opadne a vy budete unavenější než předtím. Analýza 41 studií prokázala, že konzumace jakéhokoliv energetického nápoje (kam patří i kola) vám sice přinese příliv bdělosti, ale následně na vás tvrdě dopadne únava.

7. Problémy se spánkem

The National Sleep Foundation uvádí, že lidé, kteří pravidelně pijí slazené nápoje, spí v noci pět a méně hodin, což je daleko méně, než doporučená doba pro dobití organismu. Za špatný spánek může částečně právě kofein a cukr, a protože nedostatek spánku vede k únavě během dne, lidé pak sahají po dalším drinku, který je „nakopne“, což vytváří začarovaný kruh.

Kromě účinků popisovaných ve videu má každodenní pití koly a jiných slazených nápojů také další negativní dopady na zdraví:

Předčasná úmrtnost na srdeční choroby

Tým vědců z Harvardu provedl velkou studii, v níž sledoval několik desetiletí 80 tisíc žen a 37 tisíc mužů s cílem monitorovat jejich zdravotní stav. Vědci dospěli k závěru, že denní konzumace sycených slazených nápojů může výrazně přispívat k předčasnému úmrtí a zvyšuje riziko infarktu a mozkové příhody.

Cukrovka 2. typu a metabolický syndrom

Kromě nárůstu hmotnosti je konzumace koly a spol. spojována s rozvojem metabolického syndromu a diabetu 2. typu. Studie provedené National Health Institute zjistily, že osoby trpící chronickými onemocněními vyvolanými obezitou by měly omezit příjem slazených nápojů, aby se vyhnuly zhoršení zdravotního stavu.

Nealkoholové ztučnění jater

V další studii vědci objevili, že konzumace slazených nápojů zvyšuje riziko ztukovatění jater. Nealkoholové ztučnění jater znamená nárůst tuku v buňkách jater, který není způsobený nadměrnou spotřebou alkoholu. Tvoří-li tuk v játrech více než 10 procent, pak budete diagnostikováni ztučněním jater. Toto onemocnění může vést ke vzniku rakoviny nebo selhání jater. Odborníci proto doporučují pít místo koly a podobných nápojů vodu.

Upozornění: Tento článek slouží pro informační účely a nemá být náhradou za odbornou konzultaci s lékařem.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.