Nicole Hao

10. 1. 2020

Umělecký soubor Shen Yun Performing Arts vystoupí v rámci turné 2020 v divadle Gran Teatro Nacional del Peru v Limě. Před plánovaným příjezdem tohoto dnes již věhlasného souboru klasického čínského tance někteří veřejní činitelé z jižní Ameriky zaslali souboru dopisy se zdravicemi.

Ve stejné době byla zaznamenána činnost čínských úřadů, které pověřily místní čínské diplomatické pracovníky, aby soubor Shen Yun očerňovali a zamezili jeho vystoupení. Posláním souboru je obnova tradiční čínské kultury, která má pětitisíciletou historii, přesto se čínský režim po celém světě snaží jeho představení poškozovat.

Soubor Shen Yun založili čínští umělci v New Yorku jako nezávislý projekt, který umělecky ztvárňuje nejenom historii Číny, ale také události ze současnosti. V prosinci zahájil již po čtrnácté celosvětové turné po v Severní Americe, Evropě a Japonsku.

Starosta městské části Jesús María v Limě, pan Jorge Luis Quintana Garcia Godos, v dopise z 19. března 2019 napsal místním pořadatelům představení, že je to „skutečně pocta, že Lima může přivítat Shen Yun, který skrze tanec a hudbu obnovuje 5 000 let čínské civilizace.“ Shen Yun také zaslali zdravice další peruánští veřejní činitelé, jako kongresman Justiniano Romulo Apaza Ordone a bývalý kongresman Wuilian Alfonso Monterola Abregu.

Webové stránky Shen Yun uvádějí, že jejich představení přinášejí klasický čínský tanec, etnické a lidové tance a příběhy, vše v doprovodu živého orchestru a s výstupy sólových pěvců a hudebníků.

Ve svých představeních soubor umělecky ztvárňuje historické útoky komunistického režimu na tradiční kulturní dědictví dědictví a tradiční víry, zobrazuje také příběhy stále trvajícího pronásledování duchovního hnutí Falun Gong v Číně.

Během 13 let od založení společnosti Shen Yun, použil čínský režim řadu taktik, včetně nátlaku na divadla, aby zamezil vystupování souboru. Zaměstnanci čínských ambasád přesvědčovali divadla, aby se společností Shen Yun nepodepisovala smlouvy o pronájmu nebo již podepsané smlouvy zrušila.

Proč je čínský režim vůči souboru tak extrémně nepřátelský, vysvětluje konferenciér souboru Leeshai Lemish. Více zde…

Od založení souboru v roce 2006 již představení viděly miliony diváků po celém světě. Soubor se těší výjimečně pozitivním recenzím profesionálů z uměleckých kruhů.

Shen Yun vystoupí 8. a 9. února v Gran Teatro Nacional del Peru a poté společnost také zavítá São Paulo, největšího města Brazílie.

Vstupenky se začaly prodávat začátkem listopadu a k 19. prosinci již byla téměř polovina vstupenek prodaná, uvedla místní organizátorka paní Mej Ťiang v rozhovoru pro Epoch Times.

Sponzory a podporovateli představení jsou místní mainstreamové noviny Comercio, časopis Cosas, televizní stanice Canal N, rozhlasová stanice FilarmoníaInterbank, jedna z největších finančních institucí v Peru.

V sezóně 2019–2020 odehraje společnost Shen Yun Performing Arts více než 750 představení v divadlech 19 zemí světa a 150 městech, na turné vyráží celkem 7 uměleckých souborů.

Čínská knižní místnost“ jako nástroj propagandy

Čínský režim se dlouhodobě snaží soubor poškodit. Používá různé metody od vyvíjení ekonomického tlaku na divadla, přes šíření dezinformací o souboru až po fyzickou sabotáž – poškození přepravních vozidel Shen Yun během turné.

12. prosince se ve Velké veřejné knihovně v Limě slavnostně otevřela nová „Čínská knižní místnost“. Zahájení se účastnili i zástupci velvyslanectví Čínské lidové republiky (ČLR), které otevření místnosti sponzorovalo.

Na zahájení měl proslov pan Che Jung, kulturní poradce velvyslanectví ČLR, který v proslovu požádal publikum, aby bojkotovalo představení Shen Yun.

„Shen Yun šíří demagogické teorie a očerňuje čínskou vládu,“ řekl Che Jung ve svém proslovu, který byl zachycen na videozáznam jedním ze čtenářů místní pobočky deníku Epoch Times, a který video redakci poskytl.

Zdá se, že jeho řeč se nedočkala velkého úspěchu. O události informovala pouze knihovna na svých stránkách a slavnostního zahájení se nezúčastnilo mnoho lidí.

Soubor Shen Yun má zakázáno vystupovat v Číně. V roce 2018 měl soubor Shen Yun vystupovat v Hongkongu v rámci soukromého představení, které se nakonec neuskutečnilo zřejmě díky nátlaku styčné kanceláře Čínské lidové republiky v Hongkongu.

Nedávné zprávy Epoch Times ukázaly, že kromě nátlaku čínského režimu na vlády a divadla jsou výsledky vyhledávání informací o souboru na Googlu směřovány na články s dezinformacemi, které šíří Komunistická strana Číny.

Při vyhledávání výrazů Shen Yun a souvisejících výrazů je propaganda čínského režimu umístěna ve vyhledávání ještě výše než oficiální stránky společnosti. Naproti tomu ostatní vyhledávače takovéto výsledky vyhledávání nezobrazují.

Leeshai Lemish, konferenciér společnosti Shen Yun uvádí, že čínský režim používá svou armádu internetových trolů a tlačí tyto články s propagandou ve výsledcích vyhledávání na Google na první pozice.

Překlad a úprava původního článku newyorské redakce: HCHN

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.